Home ReviewsConcerts Izvještaj: Wolves In The Throne Room & Wiegedood @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 15.11.2017.

Izvještaj: Wolves In The Throne Room & Wiegedood @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 15.11.2017.

by Kastelan
Wolves In The Throne Room

Wiegedood

U srijedu, 15. studenog 2017., Vintage Industrial Bar posjetili su belgijski post-blackeri Wiegedood i američki black metalci Wolves In The Throne Room. Ova kombinacija garantirala je dobar provod uz večer teškog zvuka.

WiegedoodPrvi na redu bili su Wiegedood. Belgijski post black trojac koji je osnovan 2014. godine iza sebe ima dva albuma: De doden hebben het goed I i II. Njihovo ime ukratko znači smrt u koljevci. Wiegedood djeluju kao dio kolektiva Church of Ra, koji je jedan od najznačajnijih post-black udruženja našeg vremena.

U duhu post-žanrova, bend je na pozornicu stupio bez pozdrava, spuštene glave i duboke koncentracije. Kroz svoj set od sat vremena krenuli su smireno, organizirano i skladno. Svaki pomak rukom bio je dobro isplaniran, svaka nota na mjestu. Njihove skladbe doista su bipolarne, osciliraju između minuta laganih melodija i bijesnih urlika, brzih bubnjeva i ubojitih gitara.

WiegedoodOvakva podjela na plime i oseke zvuka pružala mi je priliku porazgovarati s ljudima oko sebe i skupiti dojmove drugih. Ritam sekciju predstavlja im samo bubanj, ali uz dvije snažne duboke gitare nemate osjećaj kao da nešto nedostaje. Glazba im nije bez basa.

Ovaj bend koliko god je nastupom i snimljenim materijalom kvalitetan, toliko je neprimjetan u moru bendova sličnog zvuka i ikonografije, služili su kao dobar opener za večer, ali osobno mi nisu toliko napeti da ću ih skinuti na mobitel i slušati na putu do doma.

Wolves In The Throne RoomDrugi po redu bili su Wolves In The Throne Room. Stigli su iz Olympije, iz Washingtona. U svojoj petnaest godina dugoj karijeri, izdali su šest albuma i šačicu demo snimki. Njihov najnovili full-length uradak nosi ime Thrice Woven i služi kao kamen temeljac svih turneja 2017.

Na tragu misticizma baziraju i cijeli svoj nastup, bina nas je dočekala ukrašena keltskim čvorovima, a klavijaturistica je prije nastupa palila začinsko bilje (čitaj: neku lošu škiju).  Imali su misno vino i svijeće. Atmosferi ritualnog žrtvovanja pridonijeli su podni reflektori koji su uz led diode na instrumentima bili jedina rasvjeta na koncertu.

Odnos s publikom jednako im je svijetli kao i pozornica, bez puno komunikacije ili veselih pogleda odradili su svoj nastup pred krcatim VIB-om. Ta distanca između benda i publike valjda je zasmetala samo meni jer su svi prisutni uživali u agresivnim melodijama washingtonskih black metalaca.

Iako meni ovaj koncert nije dobro sjeo, moram priznati da su oba benda tehnički bili izvrsna i da su stvarno odsvirali zadovoljavajuću svirku.

Wolves In The Throne RoomWolves In The Throne Room

 

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: