Home ReviewsConcerts Valhalla Metal Fest u Zagrebu / Part II

Valhalla Metal Fest u Zagrebu / Part II

by Vjeran

Mortal KombatDrugi i posljednji dan Valhalla Metal Festivala 2016. (14.5.2016.) krasili su bendovi Mortal Strike i Tulsadoom iz Austrije te Flesh, Narednik Lobanja (i vod smrti) i Usud iz Zagreba. Unatoč znatno lošijem vremenu, posjetitelja nije manjkalo te se može reći da je unutar same Močvare bilo više ljudi, jer ih je malo željelo stajati na kiši.

Prvi na redu za razbijanje bili Su austrijanci iz Mortal Strikea. Postoje već 7 godina te su svojim žestokim thrashom još 2014. dogurali do Wacken open aira. Osim velikih i malih svirki iza sebe imaju i jedan album pod imenom For The Loud And The Aggressive. Svojim velikim nastupima u prošlosti nisu Tulsadoom 2se dali razmaziti, te su od prve pjesme na kojoj je bilo svega 10 ljudi, do zadnje koju je slušalo stotinjak razarali sve što im je stajalo na putu. Osim zapanjujuče točnosti, uspjeli su izvesti i malu koreografiju za vrijeme svojih najvećih hitova, što odaje svojevrsni šarm i pokazuje koliko uživaju u svojoj svirci. Jedina zamjerka tehničke je naravi, jer je jedna od gitara loše reagirala sa monitorima i nasumično cvilila.

Drugi na redu bili su barbari Tulsadooma. Ovaj bečki peterac mitskih heroja hara Zemljom od davnih dana a svoje javno istupanje pripisuju davnoj 2007. godini. Već na prvi pogled jako su prepoznatljivi. Inspiraciju za zvuk i izgled vuku iz mitologije i raznih fantasy djela. Na pozornici imaju ratne zastave, lubanje, a obučeni su u tunike i kožne oklope. Makar sami za sebe kažu da sviraju barbaric metal, zvuk im se može opisat kao folk metal starih dana, kada nije još bilo bendova s desetak ljudi na pozornici koji sviraju gajde, frule i ostalo. Onome tko voli tu vrstu folka, sigurno će biti zadovoljan ovim bendom, kako na ploči, tako i na izvedbi, koja daje vjerodostojnu sliku onoga što su radili u studiju. Topla iflesh-2 pristupačna atmosfera festivala nastavila se i kroz ove glazbenike.

Zagrebački dio drugog dana započeli su Flesh. Ovi heavy metalci postoje dvije godine i može se reći da su jedna od najsvjetlijih baklji heavy metala na današnjoj hrvatskoj sceni. Obučeni u usku kožu i ikonične krvave majice, palili Narednik (4)su sve pred sobom. Nema lošeg elementa u njihovoj postavi. Jakim vokalima, složenim riffovima, i ritam sekcijom od koje se tlo pod nogama trese pružaju sve ono što heavy metal mora biti.

Četvrti po redu, i pred najbrojnijom publikom nastupili su Narednik Lobanja i vod smrti. Postoje već 10 godina i sviraju beskompromisno nasilni thrash, borbene tematike. Očarani rovovima, smrti i svim zlima koje proizlaze iz rata, Kostur ratnik, Gori, Stid i Progonitelj pjesmamaUsud-2 sa svojeg albuma Nitko Neće Preživjeti natjerali su publiku da podivlja.

Kao završetak ove večeri, i cijelog festivala nastupili su Usud. Death Metalci starog kova, zbog iznimne kvalitete mnogi ih stavljaju rame uz rame sa velikim imenima poput Suffocationa, Morbid Angela i Immolationa. Sve njihove pjesme vuku inspiraciju iz stare škole pa ih krasi brutalna ritam sekcija, prodorni vokal i pokoja visoka nota u solaži. Makar su zatekli publiku umornu od prijašnjih bendova, nije im bio problem po zadnji put razbacati prve redovi i natjerati svakog da maše glavom. Svakako dostojan završetak festivala.

Dobra atmosfera prožela je i drugi dan. Dobri bendovi i vesela publika garantirali su mali ali slatki festival i provod za pamćenje. Tko je imao priliku vidjeti barem jedan od ova dva dana, nije mogao ostati razočaran.

Tekst: Karlo Kaštelan
Foto: Mateo Henec

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: