Home Columns Unikat svoje generacije – Dimebag Darrell (8.12.’04 – 8.12.’15)

Unikat svoje generacije – Dimebag Darrell (8.12.’04 – 8.12.’15)

by Vjeran

Unikat svoje generacije – Dimebag Darrell 

DimebagDeath

Tragični gubitci u glazbenom svijetu, u ovom slučaju, svijetu heavy metala, nisu nikakva nepoznanica – od predoziranja, do sudara tour autobusa do tragedija na samim koncertima – ali jedan događaj će zauvijek ostati urezan u pamćenju glazbene zajednice – a to je besmisleno ubojstvo Dimebaga Darrella, 8.prosinca, 2004.

Sa jedva 38 godina, Darrell i njegov brat Vinnie Paul su se taman navikli na život poslije Pantere – benda kojeg su osnovali i vodili davne 1981., kroz period glam metala 80ih pa do groove metala 90ih, ujedno i postali jedan od svjetskih vodećih i najvoljeniji heavy metal divova.

Kroz vrijeme se Dimebag iskazao kao jedan od bezvremenskih vodećih heroja na gitari, zahvaljujući njegovom specifičnom i prepoznatljivom ritmu i žestokoj tehnici  – devastirajuća kombinacija kakva se rijetko viđa, slučaj jednog u generaciji. Pored svega, drugi istaknuti faktor u Panteri kao takvoj je nestvaran i talentirani vokal, Phillip Anselmo, čije je snažno mišljenje pridodalo bendovom zajedljivom razdvajanju u 2003. Uslijedilo je nepotrebno blaćenje po medijima i razvlačenje članova benda, što je uključilo i bijesne fanove u međusobni rat koji nije nikome bio od koristi.

dimebag-darrell-2003-matthew-salacuse-billboard-510Sve je to čini se eskaliralo kad su braća Abbott otkrila svoj novi projekt, Damageplan. Do veljače, 2004., novi kvartet, koji je uključivao vokala Patricka Lachmana i bassista Boba Zillu, su iznijeli obećavajući debut album imenom New Found Power, i krenuli na put osvajanja fanova na njihovoj Devastation Across the Nation turneji.

Kasnije kroz listopad, kvartet je žario i palio turnejom po Americi, netom prije dolaska, 32 nastupa kasnije, u Alrosa Village Club u Columbusu Ohio – gdje se zbila neočekivana tragedija.

Psihički poremećen, bivši američki marinac, Nathan Gale, se po izvještaju prvotno pokušao ukrcati na turnejski autobus Damageplana, prije samog koncerta, ali bezuspješno. No, u par momenata po početku Dimebagovog seta, teško naoružan, pojurio je na binu i nemilosrdno propucao gitaristu iz neposredne blizine. U svoj panici koja je nastala, Gale je ujedno upucao i ubio glavnog šefa Damageplan osiguranja, Jeffreyja Thompsona i člana osoblja Alrosa Villagea, Erina Halka – oboje koji su se dovoljno dugo hrvali s Galeom tako da drugi glazbenici i fanovi mogu pobjeći. Također je  poginuo Nathan Bray, obožavatelj koji je junački pokušao Dimebaga oživjeti i pružiti mu prvu pomoć, radi čega je i svojim životom platio tragičnu cijenu. Galeov daljnji ubilački pohod je ranio i menadžera turneje Chrisa Palusku i tehničara Johna Brooksa s tim da se daljnje krvoproliće zaustavilo brzom reakcijom pozornika Jamesa Niggermeyera koji je upucao Galea s jednim hitcem dok je on još držao drugog čovjeka kao taoca.

U nekoliko stravičnih minuta, svijet je ostao bez jednih od najtalentiranijih heavy metal gitarista, ostavio je traumatizirane članove benda, obitelj i fanove u nevjerici. Iskaz poštovanja, kroz kasnije dekade, kao jedna od mjera utjehe, je slavlje na njegovu uspomenu i glazbenu ostavštinu. Svaki njegov munjevit riff i pomaman uvod iz Dimebagovog stvaralaštva daje nove motive i poticaje današnjim i budućim herojima gitare i svakodnevnim metal fanovima.

Među ostalim, Galeovi motivi i dalje ostaju u nepoznanici. Neki svjedoci su izjavili da je izvikivao kako je Dimebag uništio Panteru dok drugi tvrde da je trabunjao neke besmislice, ništa razumljivo, par trenutaka prije početka same pucnjave.

Jerry Abbott, otac dvoje braće osnivača Pantere, je bio country i western tekstopisac i producent. Dimebag je provodio dosta vremena s njim u studiju, pratio i upijao sve detalje, koji su mu kasnije poslužili kao inspiracija u glazbenom pravcu kroz koji će on proputovati. Kasnije tokom njihove karijere, on i brat su surađivali s David Allen Coeom na country/blues/rock glazbenom hibridu imenom Rebel Meets Rebel.

Dimebagov prvi instrument doduše nije bila gitara već – bubnjevi. U periodu kad je Vinnie zauzeo maha pred drum setom, Dime se jednostavno prebacio na gitaru i počeo peglati Boston i Deep Purple riffove. Ostalo je, kako se kaže, povijest. Sa startom u 1981., započeli su projekt nazvan Pantera’s Metal Magic koji će kroz kasnije godine evolucije postati legendarna Pantera.

Netom prije jednog lokalnog natjecanja, otac mu je dao Dean Standard gitaru s završetkom boje trešnje s kojom je i dobio natjecanje. Kasnije je dobio i zabranu sviranja na natjecanjima zbog naprednih vještina(kako se ono drugačije kaže ”kad neki ne znaju prihvatiti poraz”?). Glavna nagrada natjecanja je bila Dean ML koju je kasnije Dime prodao svom prijatelju Buddyju Blaze koji ju je nadoradio i dodao ikoničnu munju i kasnije je vratio Dimebagu.

Unatoč njegovoj osornoj vanjštini, mnogobrojni fanovi, prijatelji i članovi obitelji nanovo svjedoče o njegovoj dobroti i nježnosti,Dimebag with heatfield kakav je u biti i bio. Prema izjavi gitariste Anthraxa, Scotta Iana, jednom kad ste popili piće s tim čovjekom, postali se dugotrajan član njegove obitelji – obitelj i prijatelji su mu stvarno biti na prvom mjestu, a za njega, su mu svi bili kao članovi obitelji.

Inspirirao je i nastavlja inspirirati mnogobrojne gitariste po čitavom svijetu, on je bio strastveni glazbeni fan, do te mjere da je na prsima ima istetovirane svoje nautjecajnije ikone. Riječ je Aceu Frehleyju iz Kiss ere i autogramu Spacemana osobno. Odan do kraja, pridodao je svemu i dva tribute albuma kroz godine što se tiče Frehleyja s time da je pokopan u Kiss lijesu, po vlastitome zahtjevu. Uz nekoliko boca njegovog omiljenog Crown Royala, Dime je ujedno pokopan s jednom od povijesnih Eddie Van Halen gitara. Eddie je dao original iz 1979. crno-žuto Bumblebee Charvel Hybrid VH2 gitaru koja se nalazila na unutrašnjim koricama Van Halen II albuma. ”Dime je bio original i samo originali zaslužuju original!’‘ tom svrhom je izjavio Eddie.

Među ostalim, za života je Dime održavao vodeću kolumnu u Guitar World magazinu, pružajući savjete od tog na kojim pjesmama vježbati kao novi gitarista do savjeta za samu harmoniju. U 2003., serija kolumna je pretvorena u knjigu imenom ”Guitar World Presents: Dimebag Darrell’s Riffer Madness”. Savjeti i upute kojim tehnikama je Dime stvorio prepoznatljiv pečat Panterinog zvuka je dostupan i kao DVD izdanje.

03_dimebag_darrellDavne 1999., kad su Dallas Stars osvojili Stanley Cup, Dimeov brat Vinnie je organizirao kućni tulum na kojem su bili prisutni mnogi članovi momčadi s kojima su Dime i Vinnie bili sprijateljeni. Prema glasinama, u jednom od burnih trenutaka večeri, jedan od igrača je pehar bacio s balkona u bazen – ali promašio čime je oštetio sam pehar te je odmah pozvan srebrenar da popravi nastalu štetu. Članovi momčadi niječu događaj, ali s obzirom na poznate tulume braće Abbott, ta informacija ne čudi nikoga, štoviše, više ih čudi da se takvo nešto nije dogodilo prema navodima igrača.

Sa svim spomenutim titulama, Dime se okitio i s onom kao izumitelja službenog Pantera pića, imenom Black Tooth Grin. Njegovo piće je kombinacije velike doze Seagrams 7, velika doza Crown Royala(to je i više nego dupla doza/nemislimo na shooter/ viskija ako pratite) uz samo kap Coca-Cole. Ime je dakako posuđeno iz tekstova pjesme Sweating Bullets od Megadetha.

2010., Rita Haney, Dimebagova velika ljubav od trećeg razreda, je pomogla organizirati Dimebash u njegovu čast s namjerom da okupi sve Dimebagove prijatelje i fanove. Ta večer je uključivala i nastupe i all-star jam sessione s Daveom Grohlom, Lemmyjem Klimisterom, Robom Zombijem, Slipknotom, Shinedownom, Slayerom i mnogim drugim.

Jedna od Dimeovih poznatijih izjava je bila da mu je drago što nikad nije poslušao oca s njegovim glazbenim savjetima i usmjerenjima i što je gurao uporno svoj film. I sami se slažemo s time, jer da Dimebag nije bio toliko uporan u svojim naumima, možda nikad ne bismo imali priliku doživjeti točnije čuti jednu od heavy metal gitar legendi i upoznati te žestoke riffove koji su opkolili mnogobrojne fanove na cijelom svijetu i pružili nam jedno od najupečatljivih metal imena, Panteru.

Tekst: Mia Mime Penović

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: