Home SceneInterviews Toxicdeath: Metal ima tu iskrenost u glazbi koju većina drugih žanrova nema

Toxicdeath: Metal ima tu iskrenost u glazbi koju većina drugih žanrova nema

by Vjeran

Metal ima tu iskrenost u glazbi koju većina drugih žanrova nema

11016596_838846029522760_1201006561_n

Za Toxicdeath kažu da su jedan od najboljih death metal bendova u Bosni i Hecegovini. Povodom njihovog koncerta na ZloSTavljanju u Klubu Kocka kontaktirali smo Nelea. Da li je istina da su jedan od najboljih dođite u Klub Kocku i provjerite. Na ZloSTavljanju uz njih još sviraju Usud i Despised. Što nam je Nele rekao o bandu, koncertu, sceni i ostalom, pročitajte u razgovoru koji slijedi.

MJM: Možeš li za početak predstaviti band.

Nele: Mi smo death metal band Toxicdeath, dolazimo iz Tuzle i na sceni smo već 15 godina. Sviramo old school death metal sa mnogo tehničkih primjesa.

MJM: Zašto baš svirate death metal, a ne neki drugi metal žanr?

Nele: Death metal je glazba koja glazbenicima dopušta mnogo slobode u izražavanju i kreativnosti, praktično nije ograničena ni na koji način. Osim toga, mi smo sredinom 90. kao tinejđeri upali u sve to i do današnjeg dana ekstremni metal je naša največa ljubav.

MJM: Zašto ime ToxicDeath?

Nele: To je bio naziv albuma jednog od najvažnijih thrash death bendova bivše Jugoslavije, BloodBath-a koji je na mene osobno ostavio jak dojam u to vrijeme. Pored tuzlanskog Parricide-a, BloodBath je za mene bio jedan od prvih pravih death metal bendova tadašnje domaće scene.

MJM: Što ste do sada izdali i da li ste našli izdavača?

Nele: Izdali smo samostalno jedan album u 2004. koji se zvao “Contamination”. Taj album nam je, pored prvog demo CD-a “Pathfinder”, praktično otvorio vrata na sceni i podigao nas na jedan viši nivo.  Mi trenutno imamo snimljen novi album pod nazivom “Techniques of Darkness” i još uvijek tražimo adekvatnog izdavača i otvoreni smo za sve fer ponude.

MJM: Svirali ste sa velikim imenima u metal svijetu. Da li vam je to pomoglo u proboju na metal scenu?

Nele: Da, svirali smo sa mnogo velikih imena među kojima su Vader, Behemoth, Sinister, Vital Remains, Decapitated, Misery Index… Iako nije značajno utjecalo na našu karijeru sigurno nam je pomoglo mnogo i dalo neki bolji uvid u sve ono što scena zapravo jeste, kako stvari u svijetu funkcioniraju i sl.

MJM: Kako vidite metal scenu u Bosni i Hercegovini, a kako u svijetu?

Nele: U BiH ima mnogo metal bendova koji su jako kvalitetni i koji zaslužuju da postignu mnogo više. Nažalost, metal scena je još uvijek nedovoljno razvijena  u usporedbi sa ostatkom svijeta, prije svega zato što nema pravih izdavača, promotora i menadžmenta koji bi to sve približili svjetskom nivou. Tako da mnogi bendovi iz BiH svoju priliku često traže izvan granica. Što se tiče ostatka svijeta, rekao bi da metal scena nikad nije bila jača. Mnogo je velikih metal festivala, mnogo albuma izlazi svake godine i u biti jedini problem je što je tako malo newcomera koji mogu napraviti nešto veliko i sve se uglavnom svodi na ta stara imena od kojih su neki tu već 30 i više godina.

MJM: Jeste li do sada svirali u Splitu i ako jeste kakvo vam je bilo iskustvo?971840_10151635254221473_857392589_n

Nele: U Splitu smo svirali prije skoro 10 godina, točnije 2006.-te godine, na ZloSTavljanju i bilo nam je super. Nadam se da će ovaj put biti još bolje i da ćemo se svi odlično provesti.

MJM: Tko u bendu stvara muziku, a tko tekstove i o čemu govore tekstovi?

Nele: Ja sam bio autor kompletne muzike i tekstova u bendu od početka. Tekstovi na albumu “Contamination”  su se bavili određenim van tjelesnim iskustvima, dogmama, nihilizmom i sl. Na novom albumu oni su više fokusirani na mračnu stranu čovjeka, potrebu za zločinom, te na zlo koje svatko od nas nosi u sebi.

MJM: Da li vam društvene mreže pomažu oko promocije banda ili su te društvene mreže dovele do potpunog zakrčenja glazbene scene?

Nele: Društvene mreže su realnost koja je neizbježna i svi se moraju prilagoditi njima. Dosta je prostora za promociju, ali na drugoj strani, ne zavisi mnogo od bendova. Uvijek je samo bilo bitno imati dobru glazbu i mnogo raditi da bi bend nešto napravio. Ono što se događa na internetu je uglavnom samo daleki eho stvarnog stanja stvari.

MJM: Zašto ste postali metalci??

NeleZbog glazbe naravno. Metal ima tu iskrenost u glazbi koju većina drugih žanrova nema. Fanovi su posvećeni i odani i svi su braća bez obzira gdje se u svijetu nalazili.

MJM: Za kraj, recite nešto svima koji će doči na koncert u klub Kocka.

Nele: Dođite obavezno jer će ovo biti luda svirka. Tu su i odlični bendovi Usud i Despised. Od nas očekujte žestoki death metal bez kompromisa. Thrash til’ Toxicdeath!

MJM: Hvala na intervjuu.

Nele: Thanks

Razgovarao: Vjeran Birimiša

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: