Home Columns Top lista albuma starih kao i naši autori

Top lista albuma starih kao i naši autori

by Kastelan
Top lista

Jeste li ikad dok ste listali ploče, pregledavali CD-e ili jednostavno slušali playlistu na Youtubeu ugledali svoju godinu rođenja na albumu? E, pa mi jesmo! I to prilično često. Upravo zato smo zamolili naše autore da svatko izabere po jedan album koji je izašao na godinu kada su i oni izašli… ovaj rodili se!

   

Vjeran:

1976. – Rainbow – Rising

Mnogi za ovaj album govore da je najbolji heavy metal album svih vremena i da su Ritchie Blackmore i Ronnie James Dio tada bili na vrhuncu svojeg kreativnog stvaralaštva.

 

Darko:

1978. – Rainbow – Long Live Rock ‘n’ Roll

Na vinyl izdanju ovog albuma korištena je slika Rushovog koncerta. Plakat na kojem je pisalo Rush zamijenjen je s Long Live Rock ‘n’ Roll.

 

Miloš:

1985. – Exodus –  Bonded By Blood

Exodusov album prvijenac je nasvojoj prvoj naslovnici prikazao zlog i dobrog blizanca pa je u vrijeme izdavanja bio izvor kontraverze. Pet godina kasnije izdan je s nešto neutralnijom naslovnicom.

 

Filip K.:

1989. – Sepultura – Beneath The Remains

Jedan od klasika thrash metal žanra. Max Cavalera izjavio je kako je Sepultura na tom albumu pronašla svoj zvuk.

 

Tomislav:

1989. – Black Sabbath – Headless Cross

Drugi album snimljen s pjevačem Tony Martinom vratio je vjeru u ime Black Sabbath,  lirika je vraćena u okultizam na granici dobro odmjerenog ukusa, a Iommi u suradnji s Martinom ponovo probudio kontroverzni duh karizme benda. 

 

Vedrana:

1990. – Bathory – Hammerheart

Peti studijski album švedskog benda Bathory. Ovaj album, uparen s Blood Fire Death, izdanim 1988., čini kamen temeljac vikinškog metala.

 

Mislav:

1991. – Type O Negative – Slow, Deep And Hard

Album prvijenac američkih gothic rock legendi. Dijelom autobiografski album postavio je standard za sve ostale njihove albume. Naslovnicu predstavlja pikselizirana slika penetracije.

 

Strahinja:

1995. – Opeth – Orchid

Debitantski album švedskih velikana za koji su probe održavali u potpunom mraku kako bi sve dionice znali i “na slijepo”.

 

Mateo:

1995. – Gehennah – Hardrocker

Ovim albumom su švedski thrasheri dobili vjetar u leđa iako su se nalazili usred black metal revolucije.

 

Filip G.:

1995. – Death In June – Rose Cloud Of Holocaust

Deset godina nakon izdavanja, njemačko je povjerenstvo za medije štetne mladeži (BPjM) postavilo ovaj album na svoju A listu štetnih sadržaja.

 

Anton:

1995. – At The Gates – Slaughter Of The Soul

Posljednji album koji su izdali prije desetogodišnje stanke. Ovaj album doprinjeo je populariziranju gotenburške melodic death metal scene.

Summoning Minas Morgul

 

Ines:

1995. – Summoning – Minas Morgul

Iako je ovo kronološki drugi album austrijskih black metalaca, mnogi fanovi Minas Morgul smatraju prvim “pravim” albumom.

 

Ivan:

1995. – Dissection – Storm of the Lights Bane

“Sve što činimo povezano je sa smrću na jedan ili drugi način. Ovo nije album koji prati jednu priču. Na ovom je albumu svaka pjesma različita ali su povezane kroz temu smrti.” – Jon Nödtveidt

 

Filip M.:

1996. – Iced Earth – The Dark Saga

Naslovnica ovog albuma predstavlja antiheroja Spawna, autora Todd McFarlanea. Zbog toga se ovaj album reklamirao u mnogim knjižarama i dućanima sa stripovima.

 

Karlo:

1997. – Electric Wizard – Come My Fanatics

Snimljen u Red Dog Studiosu, te izdan u siječnju 1997., Come My Fanatics drugi je album legendarnog engleskog doom metal benda.

 

Lara:

1999. – Marilyn Manson -The Last Tour on Earth

Sadrži glazbu s turneja Mechanical Animals, Beautiful MonstersRock Is Dead. Uz ovaj album snimljen je i video koji na žalost mnogih obožavatelja nikada nije zaživio.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: