Home News Soen pripremio novi album za početak sljedeće godine!

Soen pripremio novi album za početak sljedeće godine!

by Vedrana Dobrić

Soen je još jedna genijalna švedska umotvorina Martina Lopeza (Amon Amarth, Opeth), Joela Ekelöfa (Willowtree) i Stevea DiGiorgia (Testament, Heathen, Iced Earth, Death, Sadus…) i Kima Platbarzdisa. No, to nije nikakva novost onima koji su pratili dosadašnji rad ovog benda.

soen-2Očekivalo se mnogo s obzirom na njihovu postavu. Naime, svoj prvi album, Cognitive, snimili su prije nešto više od četiri godine i njime otklonili sve prepreke na tom progresivnom putu. Odmah na početku došlo je do kadrovskih restrukturiranja, ali bend nije posustao. U jesen 2012., krenuli su na Tragic Idol Tour kao potpora Paradise Lostu. Tim povodom smo ih i mi imali prilike vidjeti u Pogonu Jedinstvo. Budući da je Steve DiGiorgio bio spriječen odmah na početku turneje, Christian Andolf je odradio odličan posao umjesto njega.

Prije gotovo dvije godine, izbacili su i svoj drugi album, Tellurian, kojim su unatoč snažnim floydovsko-opethovskim utjecajima uspjeli okarakterizirati vlastitu viziju benda. Steve DiGiorgio se nikad nije vratio u bend pa je njihove basističke probleme konačno riješio Stefan Stenberg. Osim toga, Lars Åhlund je dao novu dimenziju bendu i uz rhodes ubacio dionice na orguljama. U međuvremenu je UDR Music postao novi dom benda pa su svečano odlučili snimiti svoje najkreativnije izdanje dosad pod nazivom Lykaia.

Prva dva albuma predstavljaju kostur ovog benda. To su kultni albumi, ali pretežno tehnički orijentirani i teški, pomalo cerebralni zbog svog vrlo oštrog fokusa. Lykaia je nešto drugačiji album pa se o njemu ne može govoriti kao o nastavku triologije. Možemo ga razmatrati kao posebnu cjelinu. Doduše, onu topliju, sastavljenu od krvi i mesa. To kohezivno izdanje inspirirano je sjenama i tamnijim rubovimasoen-1 današnjeg svijeta s naglaskom na raznorodna religijska i ritualna mišljenja i koncepte, koja su usađena u svakidašnje ponašanje društva.

Album je prošao kroz proceduru štokholmskog Ghost Warda, Studio Gröndala i Deep Wella pod producentskom trzalicom Marcusa Jidella i izmiksanom vrpcom Stefana Bomana. Tih osam albumskih numera, odnosno razina putovanja, nisu ništa manje dinamična nego na ranijim izdanjima, ali protezanje njegovih kompleksnih melodija tjeraju slušatelja da se odvaži na hodanje kroz više ambijentalnih dimenzija. Iz toga se može jasno zaključiti kako su stavovi benda konačno kongruentni s novim izdanjem. Zato vam preporučujem da zabilježite u svoje kalendare izlazak ovog albuma i prosudite sami!


soen-lykaia

Soen – Lykaia

  1. Sectarian
  2. Orison
  3. Lucidity
  4. Opal
  5. Jinn
  6. Sister
  7. Stray
  8. Paragon

P.S. Album ćete u digitalnom obliku, na CD-u ili ploči, moći nabaviti od 3. veljače 2017.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: