Home SceneInterviews Sevdah Metal će se slušati u svemiru

Sevdah Metal će se slušati u svemiru

by Vjeran
Rekao mi je: “Daj da sad tebe pošaljemo”

maxresdefault

Čim smo doznali vijest da se sprema slanje sevdah metala u orbitu, znali smo što nam je napraviti. E, pa to smo mi napravili i kontaktirali alfu i omegu sevdah metala, jednog i jedinog Emira Hot-a. Čovjek koji je svojim glazbenim izričajem približio sevdah i ostalim ljudima, koji nikada ne bi došli u dodir sa tim narodnim izričajem. Uz neizostavnu raketu i spot, popričali smo i o njegovim planovima, web stranici live4guitar, stanju u glazbi,…. Sami projekt u kojem će njegova pjesma Synergy i spot biti lansirani u orbitu se zove Lunar X PRIZE, a za sve je “kriv” njegov prijatelj Nebojša Stanojević. Intervju u cijelosti možete poslušati na Souncloud linku ispod.

O samom projektu Emir nam je rekao: “Google je prije nekoliko godina, ne znam točno, objavio competition (natjecanje) koje se zove Lunar X PRIZE. Imaš na kraju mog spota logo taj. To ti je natjecanje u kojem se skupe timovi koji se sami organiziraju i emir-hot-300x172financiraju i trebaju poslati raketu na mjesec sa robotom, ono kao što sada ima Nasa na Marsu, te treba skupiti neke informacije, poslati ih na zemlju i izdržati dva sata tamo. Pobjednički tim treba dobiti 30 miliona, a Nebojša je osnivač jednog od tih timova i mnogi su ispali, a ovi se još drže.”, te je nadodao: “Nebojša Stanojević ima tim koji se zove Synergymoon (www.synergymoon.com), a ta raketa finalna treba za par godina tek krenuti, a ove testne rakete što idu u orbitu oko zemlje, njih šalju svakih šest mjeseci. Sa svakom tom raketom što ih šalju za test, pošalji nešto reprezentativno sa planete, jer to gore ostaje i on je slao i burek u svemir i svašta je trpao unutra. To je neka fora da će netko za milion godina prepoznati te signale. Sa prošlom je raketom poslan solo album gitariste Pepersa John Frusciante i kada bi se našao na našoj geo lokaciji, uz aplikaciju na mobitel, mogao si imati free stream albuma. Ova sljedeća raketa ide u februaru i sad je on mene uhvatio, pošto sam iz Tuzle i pošto vučem tu našu tradicionalnu muziku, sevdah. Rekao mi je: “Daj da sad tebe pošaljemo”. I onda sam ja sjeo i napravio ovu stvar.”

U spotu i na snimanju pjesme Synergy je sudjelovala i gošća iz Bugarske, Tina Hristova. “Tina koja mi gostuje na pjesmi je iz Bugarske i nju sam upoznao tamo. Ima heavy, rock band i nisu loši. Ona je izrazila želju  da bi htjela nešto sa mnom snimiti i ja sam joj se javio i rekao da ako želi još i spot da napravimo, neka dođe do Londona.” rekao je Emir.

Na samoj pjesmi je sudjelovalo nekoliko vrsnih glazbenika, kao što su na bubnjevima Atma Anur, klavijature Maestro Mistheria, te gost gitaristica, Tina Hristova. Pjesma je miksao Boban Vasileski, te masterirao Dado Marusić. O glazbenicima Emir je rekao: “Bubnjeve mi je svirao Atma Anur koji je svirao u Cacophony-u, zatim Maestro Mistheria koji živi u Zagrebu i predaje na Rock Akademiji. Svi su prijateljski sudjelovali u projektu i Boban Vasileski i Dado Marušič koji je do sada masterirao sve moje projekte i to on najbolje radi.”

Emir sudjeluje na projektu za gitariste pod nazivom Live4Guitar (http://live4guitar.com/, http://marketplace.live4guitar.com/). Rekao nam je da je to dugoročni projekt koji zahtjeva dosta vremena i novaca za marketng. Još je nadodao: “Sada imamo dva site-a. Jedan je magazin, a jedan je market na kojem ljudi mogu kupiti lekcije koje daju naši instruktori. Za sada ima negdje 48 instruktora, 200 lekcija i blizu 4000 registriranih korisnika, a da bi to bilo ono pravo trebalo bi biti 20000 korisnika, te 1000 lekcija. Trenutno to se radi u slobodno vrijeme, i zato to polako ide, međutim od toga ne odustajemo.”

Neznam koliko je poznato da je Emir u Bosni i Hercegovini imao dva poznata banda. Neon Knights s kojim je snimio album Deserter Land. Album je sniman u Italiji, te Southern Storm nakon kojeg se odlučio na odlazak u London. “U Londonu sam završio Guitar Institute, te snimio album Sevdah Metal i nakon diplome sam dobio ugovor sa Lion Music kućom iz Finske. Međutim ni to nije baš zaživilo radi udaljenosti samih glazbenika na projektu.” Zatim se dotakao i projekata na kojim je radio: “Radio sam na hrpi projekata, a eto izdvojio bi suradnju sa Deanom Cleom na oba njegova albuma.”

I na kraju smo se dotakli situacije u glazbi, na što je on dosta pesimistično govorio. “I ovi bandovi kao Nightwish, Stratovarius i ostali u Londonu prodaju po 150 karata na koncertu, čak ni Deep Purple ne proda puno više. U Londonu se vrlo malo svira u živo po klubovima. Svi angažiraju DJ-eve.” Ipak razgovor je ostao u optimističnom duhu i Emir je rekao da uz svakodnevne obaveze stigne snimati nove materijale, pa će ili u obliku singlica ili kada nakupi dovoljno materijala ponovo svoje fanove usrećiti.

 

 

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: