Home Scene Serijske ubojice u metal pjesmama

Serijske ubojice u metal pjesmama

by Vjeran

Serijske ubojice u metal pjesmama

serial-killers

Serijske ubojice su česta tematika mnogih pjesama. Apsolutni prvaci na ovom polju su japanski doom metal sastav Church Of Misery koji je svoj kompletan glazbeni opus posvetio serijskim ubojicama i masovnim ubojstvima. Najviše pjesama je napisano o obitelji Manson i grofici Elizabeth Bathory. U nastavku vam donosimo spisak pjesama i bendova koji su bili toliko fascinirani serijskim ubojicama da su odlučili o njima napisati pjesme.

ELIZABETH BATHORY

Elizabeta Báthory de Ecsed je grofica iz vremena Kraljevine Mađarske. Uvrštena je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmasovniji ženski ubojica iako se točan broj njenih žrtava nikada nije saznao. Báthory i njeni suradnici ubili su i brutalno osakatili na stotine mladih žena, a najpoznatija priča koja joj se pripisuje je da se kupala u krvi mladih djevica, ali ova, kao i druge priče, smatraju se nepouzdanima jer su zabilježene nekoliko godina nakon njene smrti. Legenda o njoj je postala dio mađarskog nacionalnog folkora, a mnogi je i danas uspoređuju sa Drakulom. Grupe Dissection, Tormentor i Sadistik imaju pjesme pod nazivom “Elizabeth Bathory“, dok pjesme grupa Kamelot i Ghost B.C.  nose naziv “Elizabeth“. Sljedeće pjesme koje su posvećene ovoj mađarskoj grofici su: Slayer – “Beauty Through Order“, Venom – “Countless Bathory“,Candlemass – “The Bleeding Baroness“, Mutilation – “To The Memory Of The Dark Countesss” i God Dethroned – “Villa Vampiria“.

 

DAVID BERKOWITZ

David Richard Berkowitz, poznat i kao Son of Sam i .44 Caliber Killer  je američki serijski ubojica osuđen za niz ubojstava koje je počinio svojim revolverom kalibra 44. Ubio je šest osoba, ranio sedam i dugo vremena je vješto izbjegavao policijske potjere ostavljajući im podrugljiva pisma u kojima je nagoviještavao svoja naredna ubojstva. Uhićen od strane njujorške policije priznao je sva svoja ubojstva tvrdeći kako ih je počinio po nalogu demona koji se manifestirao u obliku psa koji je pripadao njegovom susjedu. Osuđen je na šest doživotnih kazni. O njemu su pjesme napisali Ovekill (“I Hear Black“), Benediction (“Jumping At Shadows“) i Marilyn Manson “(Sam) Son Of A Man“.

 

TED BUNDY

Theodore Robert Bundy bio je američki serijski ubojica, silovatelj, otmičar i nekrofil koji je napao i ubio brojne mlade žene i djevojke krajem šesdesetih i početkom sedamdesetih godina. Neposredno prije izvršenja smrtne kazne, nakon više od desetljeća poricanja, priznao je 30 ubojstava počinjenih u sedam država između 1974. i 1978. godine Pravi broj njegovih žrtava je u stvari nepoznat. Tokom napada na žene, koristio je njihovo povjerenje, a prilazio im je na javnim mjestima glumeći invaliditet ili ozljedu. U nekoliko navrata je provaljivao u stanove kako bi pretukao žene dok spavaju, a neke od glava je čuvao u svom stanu kao suvenire. Pogubljen je u električnoj stolici u zatvoru na Floridi 1989. godine. Pjesme o njemu imaju Church Of Misery “I, Motherfucker (Ted Bundy), Aborted – “Meticilous Invagination“, Edge Of Sanity – “Murder Dividead” i Bloodbath – “Anne“.

 

ANDREI CHIKATILO

Andrei Romanovich Chikatilo  je bio sovjetski serijski ubojica poznat pod nadimkom mesar iz Rostova i crveni koljač. Silovao je, ubio i osakatio najmanje 52. žena i djece između 1978. i 1990. godine na području SSSR-a, Ukrajine i Uzbekistana. Osuđen na smrt, a pjesme o njemu imaju grupe Slayer – “Psychopathy Red” i Church Of Misery – “Red Ripper Blues (Andrei Chicatilo)”

 

JEFREY DAHMER

Jeffrey Lionel Dahmer, poznat i pod nadimkom Milwakuee Cannibal, bio je američki serijski ubojica i seksualni prijestupnik, koji je silovao, ubio i raskomadao sedamnaest muškaraca i dječaka između 1978. i 1991. godine. Nekrofil i kanibal koji je čuvao dijelove tijela i skeletne ostatke kao suvenire. Osuđen je na šest kazni doživotnog zatvora, a preminuo je 1990. godine nakon što je pretučen na smrt od strane drugog zatvorenika u zatvoru Christopher Scarver (Columbia). Pjesme o njemu imaju: Slayer – “213”, Marilyn Manson – “Chockout Factory”, Combichrist – “God Bless”, Soulfly – “Jeffrey Dahmer”, Church Of misery – “Room 213” i The Black Dahlia Murder – “Control“.

 

ALBERT FISH

Hamilton Howard “Albert” Fish, američki serijski ubojica, silovatelj-pedofil i kanibal koji se nakon počinjenih zlodjela hvalio da ima dijete u svakoj državi SAD-a. Pogubljen u električnoj stolici. Pjesme o njemu imaju Postmortem “Albert ´Cannibal Fish“, Exhumed – “Instruments Of Hell” i Church Of Misery – “The Gray Man (Albert Fish).

 

JOHN WAYNE GACY

John Wayne Gacy, Jr., također poznat kao ubojica klaun, bio je američki serijski ubojica i silovatelj koji je seksualno zlostavljao i ubio najmanje 33. tinejdžera između 1972. i 1978. godine u Chicagu. Sve žrtve bi silom ili obmanom dovukao do svoje kuće, zadavio ih, a 26. tijela je zakopao u blizini svoje kuće. Prozvan kao ubojica klaun jer je učestvovao u humanitarnim akcijama i priredbama za djecu gdje se oblačio kao klaun. Pogubljen smrtonosnom injekcijom 1994. godine. Pjesme o njemu imaju grupe Bathory – “33 Something”, Church Of Misery – “Master Of Brutality (John Wayne Gacy), Fear Factory – “Suffer Age”, The Dillinger Escape Plan – “Three For Flinching (Revenge Of The Porno Clown)” i Acid Bath – “Finger Paintings Of The Insane“.

 

ED GEIN

Edward Theodor, poznatiji kao Ed Gein. Uhapšen je 1957. godine zbog ubojstva dvije žene i iskopavanja leševa drugih žena koje su ga u njegovom umu podsjećale na preminulu majku koja ga je fizički kažnjavala svaki put kada bi pokušao da uspostavi prijateljstvo s nekim. Otac mu je bio alkoholičar, a majka je nakon očeve smrti ostala vezana za invalidska kolica. Prvi zločin počinio je 1957. godine, a policija je nakon toga otkrila da je počinio čitavu seriju ubojstava. Pretražujući njegovu kuću, pronašli su: ljudske skelete, kosti, nekoliko stolica koje su bile prekrivene ljudskom kožom, ženske lobanje sa ušivenim ušima, zdjele izrađene od ljudskih lubanja, kaiš izrađen od ženskih bradavica, ženske nokte, maske izrađene od ljudske kože itd. Osuđen je na doživotni boravak u instituciji za mentalno poremećene osobe u kojoj je i preminuo 1984. godine u 77. godini života. Njegov grob je oskrnavljen više puta, a nadgrobna ploča je 2000. godine ukradena. Pjesme o njemu imaju Lordi – “Deadache“/”Blood Red Sandman“, Slayer – “Dead Skin Mask“, Mudvayne – “Nothing To Gaine” i Church Of Misery – “Plainfield“.

 

ERICK HARRIS I DYLAN KLEBOLD

Eric David Harris i Dylan Klebold Bennet su dva američka tinejdžera koja su odgovorna za masakr u srednjoj školi Columbine (Ohajo). Ubili su 13 osoba, a ozlijedili 24. Dvije osobe su počinile samoubojstvo u knjižnici gdje su ova dva poremećena mladića ubila 10 svojih žrtava. Pjesme o njima imaju Filter – “Columind“, Marilyn Manson – “Disposable Teens“/”The Nobodies” i Nightwish – “The Kinslayer“.

 

JACK THE RIPPER

Jack the Ripper je pseudonim serijskog ubice koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovini 1888. godine. Ime je došlo iz pisma što ga je Središnjoj novinskoj agenciji Engleske poslala osoba koja je tvrdila da je ubojica. Iako postoje mnoge teorije, identitet Jack the Rippera nikad nije razotkriven. Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih. Legende koje obavijaju Trbosjekova ubojstva postale su kombinacija autentičnih povijesnih istraživanja, teorija urote i folklora. Izostanak potvrde identiteta ubojice omogućio je raznim književnicima, povjesničarima i detektivima amaterima da upiru prstom u mnoge kandidate. Tadašnje novine doprinijele su raširenosti čuvenosti ubojice zbog okrutnosti zločina i nesposobnosti policije da uhvati počinitelja. Žrtve su bile žene koje su se bavile prostitucijom. Tipična Trbosjekova ubojstva događala su se na javnim ili polujavnim mjestima: ubojica bi žrtvama prerezao grkljan, a onda bi ih sakatio. Danas prevladava mišljenje da su žrtve prvo zadavljene da bi bile ušutkane. Zbog prirode rana na nekim Trbosjekovim žrtvama, kojima su odstranjeni i organi, misli se da je Jack Trbosjek bio ljekar, kirurg ili mesar. Policija sa sigurnošću tvrdi da je ubio pet prostitutki, mada se sumnja da je ubio preko deset žena koje su bile sklone alkoholu i prostituciji. Legenda o Trbosjeku i danas se koristi na East Endu, gdje posjetitelji mogu vidjeti mjesta ubojstava. “The Ten Bells”, viktorijanski pub koji je bio često okupljalište Trbosjekovih žrtava, bio je jedno od glavnih odredišta turističkih putovanja. Da bi povećali zaradu, tokom 60-ih vlasnici su ime puba promijenili u Jack Trbosjek, no zbog protesta ponovno su mu vratili staro ime. Pjesme o njemu imaju Lordi – “Blood Red Sandman”, Benediction – “Down On Whores”, Iced Earth – “Jack”, Judas Priest – “The Ripper” i Motorhead– “Jack The Ripper“.

 

JIM JONES

James Warren “Jim” Jones je američki vjerski vođa, organizator vjerske zajednice, osnivač i vođa Narodnog hrama, najpoznatijeg po masovnim ubojstvima/samoubojstvima u studenom 1978. godine. Odgovaran za smrt 913 svojih članova u Jonestownu, ubojstvo pet osoba, uključujući i kongresmena Leo Ryana i za smrt preko tri stotine djece koje su njegovi članovi otrovali cijanidom. Preminuo od prostrijelne rane na glavi jer je počinio samoubojstvo. Pjesme o njemu imaju grupe Deicide – “Carnage In the Temple Of the Damned“, Manowar – “Guayana” i Church Of Misery – “Reverend”.

 

EDMUND KAMPER

Edmund Emil Kemper III, poznat I kao Big Ed, je američki serijski ubojica i nekrofil koji je bio aktivan u Kaliforniji ranih 1970-ih. On je započeo svoja zlodjela tako što je ubio svoju baku i djeda kada je imao samo 15 godina, a kasnije je ubio i raskomadao šest ženskih autostopera na području Santa Cruza. Potom je ubio svoju majku i svog prijatelja da bi se dan kasnije predao vlastima. Poznat po svojoj visini i težini od 140 kg. Pjesme o njemu imaju System Of A Down – “Fortress“/”Outer Space“/”Forever” i Church Of Misery – “Killfornia(Edmund Kamper III”).

 

OBITELJ MANSON 

Charles Manson se rodio 11. prosinca 1934 godine. Njegova majka, tada 16-godišnja Kathleen Maddox, bila je alkoholičarka i kriminalac i nije se brinula za svoje nezakonito dijete. Nakon Charlieva rođenja udala se  za Williama Mansona, te je tako Charlievo prezime promjenjeno iz Maddox u Manson. 1940. Kathleen je otišla u zatvor. Tada šestogodišnji Charlie prvo je bio kod bake i djeda, koji su bili vjerski fanatici, pa zatim kod ujaka koji ga je za prvi dan škole obukao kao curicu. Zbog toga je bio poslan kod drugog ujaka, koji je dok se još brinuo za Charliea, izvršio samoubojstvo u znak protesta vlastima koje su mu namjeravale oduzeti zemlju. Manson je nakon toga ponovno bio sa majkom, nakon što su je pustili iz zatvora, ali ga je ona odbacila, na zahtjev svoga dečka. Manson je počeo krasti i završio je u popravnom domu za dječake u Indiani. Svoju adolescenciju provodio je bježeći iz škole, a živio je samostalno od novca koji je “zarađivao” oružanim pljačkama i ukradenim autima. No, često je bio hapšen i vraćan u popravni dom u Indiani. Charlie je tvrdio da je tamo bio silovan, te je zato bježao. Od 1951., Charlie je kao kriminalac napredovao. Te godine je završio u zatvoru, nakon što je uhićen u ukradenom autu, kako prelazi granicu. 1954. je pušten, te se ženi 17-godišnjom Rosalie Jean Willis. Mladenci su otišli u Kaliforniju u ukradenom autu. Rosaline je ostala trudna. Charlie je pokušavao da ne prekrši uvjetnu kaznu zbog svoje trudne žene, ali to nije uspio, te je bio poslan u zatvor na tri godine. Rosaline je rodila Charles M. Manson, Jr. (koji je počinio samoubojstvo 1993. godine) i otišla iz grada sa svojim novim dečkom. Manson više nikad nije vidio ni ženu, ni dijete. Od 1958., pa do 1967., Manson je bio još par puta bio hapšen i puštan na slobodu. Oženio se drugi put i dobio drugog sina, Charlesa Luthera Mansona. Nakon rođenja Charlesa Luthera Mansona, druga Mansonova žena se je razvela od njega. Nakon puštanja iz zatvora 1967. godine upoznao je Mary Brunner, curu koja je radila kao knjižničarka. Uselio se u njen stan, a Mary se polako počela zaljubljivati u njega. Na kraju je ostavila posao, te krenula putovati s njim po Kaliforniji. Uskoro su stvorili kult poznat kao “Obitelj Manson”. Lynette Fromme je bila jedna od prvih koja se je pridužila Mansonu i Brunnerici. Trojac je živio na Cole Streetu u San Franciscu. Charlie je svirao gitaru i uživao u svojoj ulozi mentora onima koji su bili izgubljeni u životu. “Obitelj” je počela rasti. Ljudi su ga počeli smatrati svojim guruom tj. prorokom. Tako je započela “Obitelj Manson” odgovorna za ubojstvo glumice Sharon Tate i njenog nerođenog djeteta, kao i Rosemary LaBianca i njenog supruga Leno LaBianca. Ubistva su šokirala Ameriku i označila nagli pad i zaustavljanje hippie pokreta 60-ih. Sam Manson je upucao i ranio samo jednog čovjeka po imenu Bernard Crowe, a sljedbenike svoga kulta naveo je na ubojstvo devet drugih žrtava. Manson je smislio ova ubojstva kako bi dodatno raširio mržnju između bijelaca i crnaca, i pokrenuo međurasni sukob, kojega je nazivao “Helter Skelter”, po istoimenoj pjesmi Beatlesa. Manson i njegovi sljedbenici su uhapšeni zbog ubojstava u jesen 1969. godine i svi su osuđeni na doživotne kazne 1971. godine. Jedna od njegovih sljedbenica, Susan Atkins, preminula je tokom 2009. godine od raka. Manson je još uvijek je živ i izdržava kaznu zatvora u kojem je oženio svoju 26. godišnju obožavateljicu, Afton Elaine Burton. Pjesme o ovom kultu i samom Charles Mansonu imajuDecapitated – “A Poem About An Old Prison Man”, System Of A Down – “ATWA”, Ozzy Osbourne – “Bloodbath In Paradise, Superjoint Ritual – “Creepy Crawl”, Rob Zombie – “Devil´s Hole Girl And The Big Revolution”, Deicide – “Lunatic Of God´s Creation”, Marilyn Manson – “My Monkey”, White Zombie – “Real Solution#9″, Church Of Misery – Spahn Ranch (Charles Manson)”. Pjesma grupe Paradise Lost, “Forever Failure” završava se jednom od njegovih izjava.

 

ARMIN MEIWES

Armin Meiwes je Nijemac koji je ubijao svoje žrtve koje je dobrovoljno pronalazio preko interneta. Žrtve je potom jeo. Radio je kao kompjuterski tehničar. Pjesme o njemu imaju grupe Bloodbath – “Eaten”, Rammstein – “Mein Tell” i Macabre – “The Wüstenfeld Man Eater“.

 

DENNIS RADER

Dennis Rader Lynn je američki serijski ubojica koji je ubio deset ljudi. Poznat i po tome što se u pismima sa detaljnim opisima narednih ubojstava koje je slao policiji potpisivao kao BTK (“Blind”, “Torture”, Kill”). Zbog pisama je i uhićen 2005. godine i osuđen na deset doživotnih kazni zatvora. Pjesme o njemu imaju grupe Suffocation “Blind Torture Kill“, Church Of Misery – “BTK”  i Exodus – “BTK“.

 

GILLES DE RAIS 

Gilles de Montmorency-Laval, vitez, pripadnik francuske vojske. Smatra se da je ubio nekoliko stotina djece. Obješen u listopadu 1440. godine. Pjesme o njemu imaju grupe Celtic Frost – “Into Crypts Of Rays” i The Black Dahlia Murder – “The Window“. Kompletan album “Godspeed Of Devil´s Thunder” grupe Cradle Of Filth govori o njemu.

 

RICHARD RAMIREZ 

Ricardo Leyva Muñoz Ramírez, poznatiji kao Richard Ramirez, bio je američki serijski ubojica, silovatelj i provalnik. Terorizirao stanovnike Los Angelesa, a kasnije i stanovnike San Francisca, od lipnja 1984. godine do kolovoza 1985. godine, kada je i uhićen. Ubijao je pištoljima, noževima, mačetom, željeznom šipkom i čekićem. Ramirez, koji se izjašnjavao kao sotonist, nikad nije izrazio nikakvu grižnju savjesti za svoje zločine. Osuđen na trinaest smrtnih kazni. Preminuo u kalifornijskom zatvoru dok je čekao izvršenje kazne. Pjesme o njemu imaju Exodus – “Going Going Gone”, King Diamond – “Killer” i Church Of Misery – “Where Evil Dwells (Richard Ramirez)”.

 

ZODIJAK

Zodijak je serijski ubojica koji je bio aktivan na području sjeverne Kalifornije krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Na mjestu zločina je ostavljao poruke u simbolima a mnogi od njih nikada nisu dešifrovani. U jednoj od poruka, koju je policija uspjela dekodirati, je napisao da ubija ljude iz zabave. Službeno je potvrđeno pet njegovih žrtava, a smatra se da je usmrtio od 20 do 28. osoba, te dvije ranio. Iako je napravljen njegov foto robot, nikada nije uhapšen. U nekim američkim policijskim stanicama slučaj je i dalje otvoren. Pjesme o njemu imaju grupe Slayer – “Gemini”, Church Of Misery – “Sick Of Living”, Melvins – “Zodiac”, Santana – “Soul Sacrifice” i Kamelot koji ima dvije pjesme o njemu – “The Zodiac” i “Dear Editor“.

Dodajmo i još da Flotsam And Jetsam ima pjesmu o Lizzie Borden koja je sjekirom ubila majku i očuha, Exodus pjesmu “The Ballad Of Leonard And Charles“, Brujeria pjesmu “Hermanos Menendez“, o Amerikancu koji je s kraja šesdesetih ubio svoje roditelje, a Slayer pjesmu “Angel Of Death” koja govori o SS oficiru Josefu Mengeleu koji je vršio eksperimente nad zatvorenicima Auschwitza.

You may also like

%d bloggers like this: