Home SceneInterviews Rok: The Blek Goat odjeća ne poznaje žanrove u metalu, ona je stvorena za sve metalce (croatian/english)

Rok: The Blek Goat odjeća ne poznaje žanrove u metalu, ona je stvorena za sve metalce (croatian/english)

by Vjeran

The Blek Goat odjeća ne poznaje žanrove u metalu, ona je stvorena za sve metalce

the blek goatFashion je riječ koja mi nikada nije ležala što se tiče metal svijeta. Nekada smo svi mi bili samo dugokosi, šporki ili prljavi, neuredni metalci (ovdje ne pričam o glam metalu) i to nam je odgovaralo, ali vremena se mijenjaju. Tako i u taj naš neuredni metal svijet se uvukla moda, pa danas možete vidjeti svakakve modne detalje u metal odjeći i obući, možete vidjeti da slavni kreatori oblače metal bendove,  čak možete vidjeti i korištenje metal obilježja daleko izvan metal svijeta i metal kulture. Eto vjerovatno radi toga Rok je poželio da se stvori jedan brand koji bi bio isključivo za zaljubljenike u metal glazbu. Što nam je sve rekao o svom projektu pročitajte u intervjuu (na hrvatskom i engleskom), a i pokušajte osvojiti The Blek Goat vunenu kapu (pravila i slika nagrade su u tekstu).

MJM: Pozdrav Rok. Moram priznati kad sam dobio tvoj mail i pogledao ga, nisam odmah shvatio o čemu se to radi. Ali kad sam pogledao web i razmijenio mail s tobom, vidio sam da smo u biti skoro pa isti. Ti svoju zamisao radiš sa žarom i ljubavlju prema metalu, kao i ja ovo svoje. Ali da ipak ne pričam samo ja, molim te se predstavi našim čitateljima.

Rok: Pozdrav Vjerane. Kao što si i rekao, baš kako si ti ostvario magazin, tako sam i ja liniju metal odjeće. Radiš odličan posao sa magazinom i čini mi se da si pun posla s obzirom da stalno moraš stavljati sviježe vijesti. Ja sam Rok Krivec i osnivač sam The  Blek Goat-a. Inžinjer sam strojarstva i dolazim iz Slovenije. Ljubav prema metalu se rodila kad sam imao  12, 13 godina, a strast prema odjeći  se rodila nešto ranije i to većinom prema streetwear odjeći (hvala mama). Nakon destak godina od tih početaka, odlučio sam kombinirati te dvoje ljubavi ili strasti i stvoriti liniju metal odjeće isključivo za metalce.

MJM: Poznajem dosta skejtera i freestyle BMX vozača koji su poveznicu sa metal svijetom imali preko Suicidal Tendencies. Koji je tvoj band bio koji te uvukao u metal svijet?

Rok: Nekada je bila vrlo jaka poveznica između metala i vozača skejta i BMX-a, ali to više nije slučaj jer se trendovi  mijenjaju. Nije da više poveznice uopće nema, ima je, i danas ćeš pronaći nekolicinu vozača koji su više u metalu nego drugoj glazbi, ali manje nego što je prije bilo. Što se mene tiče to datira iz doba od mojih 12, 13 godina kada mi je otac pokazao on line radio Spinner. Radio je imao dosta žanrova glazbe, ali jedan je bio Extreme Metal (ili Extreme Music, ne sjećam se više). Tada nisam imao pojma što je to i kliknuo sam na to. Prva pjesma koje je bila u tom trenutku je bila od Canibal Corpsa. Odmah sam znao da je to to i da mi ta glazba najbolje paše. Bila je to ljubav na prvi pogled, hahaaha. Tako da je Canibal Corpse (ne sjećam se pjesme) bio taj koji me uveo u metal svijet.

MJM: Kako ti je uopće palo na pamet stvarati liniju odjeće za metalce kad znamo da metalci nose većinom obilježja bendova?

tbgRok: To je i jedan od razloga zašto sam se  uopće odlučio na stvaranje linije metal odjeće. Metal odjeća se većinom i sastoji od robe koja ima obilježja bendova. To me nagnalo na razmišljanje zašto nigdje nema niti jedan brand koji je u potpunosti posvećen metal sceni i koji će povezati cijelu scenu. Brand koji je posvećen općenito metalu, a ne nekom dijelu metala, jer na kraju svi smo mi jedna velika obitelj. Ima brandova koji podržavaju metal scenu, ali ti isti brandovi podržavaju i druge scene ili subkulture. Svi oni se drže tog nekog standardnog dizajna u metal zajednici, tradicionalnom velikom i boldanom dizajnu, te radi toga sam počeo i pitati sebe da li mi je potrebno nositi te velike i detaljne dizajne da bi pokazao da volim metal, zašto ne mogu imati nešto skromnije, a opet dovoljno upečatljivo da pokaže moju ljubav prema metalu. Ne bi želio da se shvati da imam nešto protiv velikog dizajna, nemam, ali ih nikada nisam nešto volio nositi.

MJM: Kako si došao do naziva kolekcije The Blek Goat?

Rok: Tražeći po internetu, naišao sam na jedan brand koji ima vrstu životinje u svom imenu. Odmah sam znao da će to biti i u mom slučaju, jer izrazito poštujem životinje. Nisam odmah znao koja bi to životinja mogla biti, ali razmišljajući došao sam do zaključka da je koza najbolje riješenje. Ne samo da su izvaredne životinje, one su i metal hahaha. Znao sam da ne može biti samo koza, trebalo je još nešto tu. Birao sam između nekoliko imena i na kraju sam odlučio da to bude The Black Goat. Naravno da mi se dogodilo da je ime bilo zauzeto, tako da sam se morao opredijeliti na The Blek Goat.

MJM: Rekao si da ti je ideja došla od robnih marki koje prate BMX i skatebording. Misliš li da bi u metal svijetu imao takvu podršku kakvu uživaju te robne marke?

Rok: Uvijek sam se divio brandovima koji imaju tako veliku podršku različitih subkultura, kao BMX, skateboarding, surf, snowboard, pa čak i nekoliko glazbenih žanrova. Iskreno, ne znam kako će se ovo sve razvijati, pogotovo što je ovo novitet u metal svijetu. Ja vjerujem u to, uvijek razmišljam unaprijed, a samo vrijeme će pokazati da li je The Blek Goat dobra stvar.

MJM: Kako je do sada kolekcija prihvaćena i gdje se može nabaviti?

Rok: Dobio sam dosta dobrih reakcija na prvu kolekciju The Black Goat. Svi proizvodi se mogu naručiti isključivo na www.theblekgoat.com (šaljem worldwide).

MJM: Što sve kolekcija sadrži i da li imaš namjeru širiti ponudu?

Rok: Trenutno The Blek Goat u ponudi ima četiri majice, dvije majice dugih rukava s kapuljačom i pletenu kapu. Moj plan je sve to proširiti, čak i ubaciti accessories, ali samo će vrijeme pokazati kada će ta dodatna linija odjeće od TGB doći.

MJM: Da li namjeravaš početi nuditi robu na festivalima, recimo MetalDays?

Rok: Razmišljao sam o tome, ali za sada ću prodaju ostaviti isključivo online.

MJM: Odlučio si pokloniti nešto našim čitateljima. Što je to i što moraju napraviti da bi to dobili?Processed with VSCOcam with s2 preset

Rok: Tako je. Svim čitateljima Metal Jacket Magazine-a dajem mogućnost da osvoje The Blek Goat vunenu kapu i par naljepnica. Sve što moraju napraviti je da u komentarima ovog posta napišu koji im je najdraži bend!! Izvlačenje će se obaviti 15 dana nakon objave članka.

MJM: I za kraj nešto izvan metal svijeta. Rekao si da voliš vozit BMX. Što si sve polomio prilikom padova?

Rok: Mislim da ti se neće svidjeti odgovor. Na BMX-u nisam slomio niti jednu kost, a vozim dvanaest godina. Imao sam nekoliko gadnih padova, ali niti jednog loma. Zato sam to nadoknadio na snowboarding-u gdje sam slomio pršljen.

MJM: Nadam se da će tako i ostati, a tebi Rok hvala na intervjuu i želim ti uspjeha u tvom radu.

the blek goat.jpg12

English version

MJM: Hi Rok. I must admit, when I got your mail and looked at it, I did not immediately realize what it is about. But after I checked the website and exchanged mails with you, I realized that we are almost the same. You’re realizing your idea with passion and love for metal, as I do for the magazine. But enough of my talking, please introduce yourself to our readers.

Rok: Hey Vjeran. Like you said, just like you are realizing your idea for the magazine, I am realizing my idea for a metal clothing line. You are doing a great job with the website and it seems you are keeping yourself quite busy since you are constantly posting fresh content. My name is Rok Krivec and I am founder of The Blek Goat. I am a mechanical engineer from Slovenia who found his passion for metal music at the age of 12, 13. Since early teens I also developed passion for clothing, mainly streetwear (thanks mom), and after a good decade decided to combine the two and create a metal clothing line.

MJM: I know a lot of skaters and freestyle BMX riders who had a link with the metal world through Suicidal Tendencies. Which band was the one that got you into the metal world?

Rok: There was quite a strong bond between skateboarding and BMX riding and metal (or heavier music in general) back in the days. Not so much these days, because trends are changing, but you will still find a lot of riders and skateboarders who are on the heavier side music-wise. It dates back when I was 12 or 13 years old and my father showed me this online radio called Spinner. Radio had plenty of music genres to offer and one of them was Extreme Metal (or Extreme Music, I don’t remember exactly). I had no idea what this was so I clicked on it. The first song that popped out was from Cannibal Corpse. I instantly knew that this is it, that metal is the music that suits me best. It was love at first sight, haha. So yeah, it was Cannibal Corpse (I don’t remember what song it was) that got me into metal.

MJM: How did you come to the idea to create a line of clothing for metalheads when we know that metal wear is featuring mostly bands?

Rok: This actually is one of the reasons how I got the idea for creating a clothing line for metalheads. Metal wear is indeed build mainly on bands’ merch. This is why I started wondering, why there isn’t a brand out there fully dedicated to metal scene that connects all of us together. A brand that is dedicated to metal in general and not only to a specific sub-genre, because at the end, we all are one big family. I know some of the brands out there are supporting metal scene, but they normally support other scenes too and all of them are doing it with “traditional” big and bold designs that are “standard” in metal community. This is why I also started asking myself, why I need to wear this big and detailed designs to show I like metal, why I can wear something basic and minimal to show my passion for the music. Not that I don’t like all these big designs, I sure do, they just never were my thing to wear. I am enjoying minimal branding and details with a strong story underneath.

tgb1MJM: How did you choose name The Blek Goat for collection?

Rok: After browsing the web I came across this brand that had an animal in its name. I immediately knew that it would be great “owning” an animal, especially since I am a huge animal person. I didn’t knew which animal would be the right pick, so eventually I came to the conclusion that goat would fit the best. Not only are goats amazing animals, they are also metal, haha. I knew that it can not be just goat, it must be something more. I was choosing between a variety of names, until I finally decided to go with The Black Goat. Of course the name was taken, so I needed a different one. After a relatively short brainstorm I decided to change it slightly and go simply with The Blek Goat.

MJMYou said your idea come from brands that support BMX and skatebording. Do you think the metal world will give you such support?

Rok: I always admired brands that are supporting different scenes like mentioned, BMX, skateboarding, or surf, snowboard and even other music genres. To be honest, I don’t know, especially since everything I do is really fresh and new to the metal scene. But I do believe in challenging the status quo and thinking outside the box, so let see what the future holds for The Blek Goat.

MJM: How is the collection accepted so far and where can we buy it?

Rok: I received a very positive response about the first The Blek Goat collection so far. All the products can be bought exclusively at www.theblekgoat.com (I offer worldwide shipping).

MJM: What do you have in collection so far and are you intending to extend the offer?

Rok: The Blek Goat is currently offering four T-shirts, two hoodies and a beanie. My plans are to expand my line to more pieces of clothing, more designs and to add more accessories, but only time will tell when new additions to TBG‘s clothing line will come.

MJM: Do you intend to start offering your products at festivals, for example in MetalDays?

Rok: I did think about offering products at festivals, but for now I will keep it exclusive to online only.

MJM: You’ve decided to donate something to our readers. What is it and what must they do to get it?Processed with VSCOcam with s2 preset

Rok: Yes, to all the Metal Jacket magazine readers I give a chance to win The Blek Goat‘s “Wold” beanie and a pack of stickers. All you have to do is to comment under this interview with an answer on What is your current favorite band?

MJM: Finally something outside the metal world. You said you like to ride BMX. What did you all break from falls?

Rok: I think you will not like my answer. None. Although I am riding BMX for twelve years now and hurt myself really badly for several times, I never broke a single bone. But I did broke collar bone while snowboarding and this is the only bone I broke so far.

MJM: Thanks for this interview.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: