Home ReviewsConcerts Izvještaj: Metalizacija #4 – Voloh, Czaar i Black Cult

Izvještaj: Metalizacija #4 – Voloh, Czaar i Black Cult

by Kastelan

Svi oni koji su se 20. siječnja po zaleđenom nasipu doklizali do Močvare, imali su priliku doživjeti još jednu Metalizaciju. Četvrta po redu, i prva ove godine, metalizacija dovela je tri žestoka benda iz Rijeke: Voloh, Czaar i Black Cult.

Na polarnim vjetrovima prvi su dojahali paganski metal bend Voloh. Ovaj šesteročlani bend osnovan je 2010. a svoj album prvijenac “Gromovi nad Trebišćem” izdaju 2015.
Posebno, ili barem vrijedno spomena kod ovog benda je njihov pristup folk metalu. Dok neki bendovi Volohimaju samo jednog pjevača, a ostali članovi pjevaju “back vokale” uz sviranje, oni imaju čak dva specifična pjevača, koji se na trenutke izmjenjuju, a na trenutke pjevaju u glas.  Osim toga, njihove albume krasi i vesela paleta folk instrumenata, koje na žalost na ovom koncertu nisu bili prisutni  fizičkom, već digitalnome obliku.
Baš taj pristup čini ih posebnima, jer i jedno i drugo se treba znati provesti. Dva pjevača prilika su za nadmetanje, a matrice uz lošeg ton majstora njuše na propast. Tim više je izvedba ovog benda vrijedna svake hvale, jer su i samplovi, i zborni dijelovi zvučali ugodno.
Zagrebačka publika, od prve note vrhunski je reagirala na Voloh. Osim Što su privukli zamjetno najviše publike ove večeri, pružali su i najinteraktivniji doživljaj Pjevali su i plesali sa publikom, pozdravljali se sa starim prijateljima i bivšim članovima te dočarali otvorenu atmosferu.

Drugi jahači polarnog vjetra bili su Czaar. Ovaj samoprozvani Sweet Metal bend, osnovan je još 2004. Nakon sedam godina postojanja, 2011, objavljuju svoj prvi i za sad jedini album Stari Panj. Navodno suCazzar pri kraju sa novim materijalom, ali će se publika morati još strpiti za to.
U skoro sat vremena koliko su Czaar svirali na metalizaciji, mogli ste čuti štošta. Ovaj bend zna kako svirati. Tehnički su veoma čvrsti, sposobni i uigrani. Nedostatci se uviđaju tek sa dubljom analizom glazbenog materijala, te duljim slušanjem. Koliko god vješti ovi riječani bili, toliko je njihova glazba razumu zahtjevna. Mnogi prijelazi, promjene ritma, ubacivanja i izbacivanja glazbenih dionica, daju svojevrsni kaotični dojam. Novi dijelovi pjesama se teško prate, a još teže anticipiraju.
Ova avangarda nije za svakoga, što se i vidjelo količini publike. Bilo je slušatelja, dapače, ali je bilo jednako toliko ljudi koji su bili za šankom ili vani pušili.

Black CultZadnji u pohodu na smrznutu močvaru bili su Black Cult. Osnovani 2013, njihov opus krase dva albuma: Neo Satanism izdan 2013, te Cathedral Of The Black Cult izdan 2016.
Sa novim materijalomBlack CultVeć dobro poznati zagrebačkoj black metal sceni, Black Cult ovog puta su se vratili po još. S novim materijalom, Black Cult, spremnim za izvođenje, pokazali su što znaju. Obućeni u redovničke halje i obavijeni gustom maglom, Black Cult izazivaju strahopoštovanje. Na tragu velikih black metal bendova, cijene scenografiju kao važan dio svakog nastupa.
Publika je od prve pjesme bila u transu. Brze izmjene riffova, žestoki bubnjevi i brutalni vokali držali su publiku u šaci. Pojedinci u prvim redovima bili su toliko zadivljeni nastupom da su se valjali po pozornici nebi li dotaknuli članove benda. Ta skoro pa religiozna hvatanja za noge, zvučnike i stalke od mikrofona nisu bila dobro prihvaćena, te je jedan od omamljenih obožavatelja bio odbijen nogom sa bine.

Ova veoma šarolika metalizacija mogla je biti veći uspjeh. Kako vremenske, tako i rukometne neprilike sigurno su pridonijele lošoj posjećenosti. Bendovi uistinu pokazali što su znali, te se nadam da će na idućem izdanju metalizacije biti prisutno više obožavatelja.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: