Home ReviewsConcerts Report: Dopethrone @ Močvara, Zagreb, 17.10.2016

Report: Dopethrone @ Močvara, Zagreb, 17.10.2016

by Kastelan

Dopethrone-11Dopethrone, ili ti družba pod geslom “Drink, Smoke, Die!” postoje od 2008., dolaze iz Kanade, imaju ponešto materijala te po prvi put dolaze u ‘rvacku. Da ih se treba opisati jednostavno, rekli bi iz drugog vremena i drugog žanra. Ta drugost njihove pojave očituje se već u njihovom opisu, oni nisu samo doom/stoner metal, oni svoju srž i ponašanje vuku iz crust punka.

Može se reći da stvarno nisu iz ove ere, i to je odlično. Naime hračkanje po drugim članovima benda, rijetka je praksa u naše vrijeme, a esencijalna je za povezivanje glazbenika. Jednako, ako ne i bitnije od dobacivanja bakterijama bitno je i razbit se tokom koncerta, što alkoholom, što fizički. Tome svjedoći boca Jacka i šarmantna longeta na nozi pjevača, samo jako. Kako bi u svoju zabavu povukli i one koji nisu na bini, na pjesmu Drink Smoke Die, zvali su gosta vokala, ali se nitko nije odvažio, svi su bili zaokupljeni srkanjem filtera, ili što se već radi između stoner pjesama.

Osim country uvoda, vizualnog dojma, interakcije na bini i jeftinog mercha, trebalo bi (eventualno) pohvaliti ono često zanemareno, glazbu! Dečki stvarno dobro miješaju žanrove. Makar pod svoje velike uzore navode Electric Wizard, na klasični doom metal dodaju notu swingerske dinamike i crusty distorzije, tvoreći otkačenu cjelinu sa plesnim pjesmama koje potiću na kretanje.

Teme pjesama su socijalno/emocionalno/obrazovne tematike. Od pjesama u kojima se govori o problemima sa heroinom (i veselju u svim drugim drogama), preko svima poznatog grljenja najboljeg prijatelja, WC školjke, pa do laganice Anal Sunshine, ima za svakog nešto! Lako se povezati sa tekstovima, ipak govore o svakodnevnim boljkama.

Ova nesvakidašnja svirka, u pasent mjestu pod imenom Močvara, rasklimala je zglobove svih koji su se udostojili pojaviti. Za koncert u ponedjeljak, ovo je bilo prekrasno iskustvo, i dalo priliku samo slušati i cuclati piće po izboru, ali i zapetljati se u tuđe dreadove u prvom redu!

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: