Home SceneDemo scene Recenzija: Skinbajters – Skinbajters

Recenzija: Skinbajters – Skinbajters

by Vjeran
Skinbajters - Skinbajters

Skinbajters – Skinbajters

  1. Odsjaj starog zagreba
  2. Ne
  3. Ska
  4. Sam
Izdavač: samostalno
Godina: 2015 

Punk, Oi! i ostale povezane scene nekad su bile poprilično velike na našim prostorima. Nije ni danas drugačije. Postoji brdo različitih bendova koji štuju klasični punk zvuk i sve što je sa njim povezano. Današnja recenzija tiče se novijeg benda imena Skinbajters. Izdali su oni već i demo, a ovo im je prvi EP koji bi mogli nazvati debitantskim djelom kada bend dobiva koherentan i čist zvuk.

Estetika omota je sasvim jednostavna i svrsishodna za djelo ovog tipa. Iza te pokrivke nalazi se 4 pjesama, kratkog ali energetičnog miksa punka, Oi! i ska žanrova. Svaka pjesma je drugačija na svoj način što uvelike doprinosi različitosti i zanimljivosti danog materijala. Kako je ovo izuzetno kratak EP, a materijal dovoljno različit, bilo bi u redu predstaviti svaku pjesmu zasebno. Bez previše duženja, krenimo.
EP se otvara sa odličnom, energetičnom, a opet izuzetno nostalgičnom numerom imena Odsjaj Starog Zagreba. Pjesma ima strukturalno spor početak, ali se brzo pretvara u skakutavu hardcore punk stvar. Sama konstrukcija je i više nego dobra i zasigurno je ponajbolja pjesma na EP-u.
Nastavljamo sa pjesmom imena Ne koja ima sličnu strukturu ali je mnogo kraća. Unutar minute, bend je uspio nagurati melankoličan intro sa brzim refrenima. Iako dobro radi na papiru, pjesma ipak zahtjeva malo više razrade.
Kao potpuni preokret od dosadašnjeg materijala, dolazimo do pjesme Ska koja je upravo to što nam kaže u imenu. Ova stvar predstavlja kompletno drugačiju atmosferu sa nježnijim zvukovima veselog tipa. Odlična stvar za opuštanje ali nakon jedva 3 i pol minute prijašnjeg materijala, ovo opuštanje dolazi nekako iznenada.
Napokon, dolazimo do završnice EP-a imena Sam koja se diči snažnim thrash utjecajem i vidi se da joj je cilj prodrmati publiku. Uz Odsjaj Starog Zagreba, rekao bih da je ovo svjetla točka izdanja. Brzo, energično i nemilosrdno.

Međutim, imao bih 2 zamjerke, a to su kratkoća i vokal. Za jedno u srcu punk izdanje, koje se diči izuzetno kratkim pjesmama, 4 pjesme za EP je jednostavno premalo. Mnogi punk, crust te grind bendovi su kratkoću svojih pjesama nadoknadili velikim brojem njih. Smatram da bi trebalo izraditi malo više materijala ako je cilj imati ovako kratke pjesme. Što se vokala tiče, on je poprilično diskutabilan. U nekim pjesmama zvuči odlično, ali u pjesmama kao Ska ne radi baš. Trebalo bi malo poraditi na vokalnoj reprezentaciji.

Sve u svemu, ovo nipošto nije loše ali je poprilično sputano žalosnom kratkoćom. Materijal je živahan, energetičan i zabavan ali ga jednostavno nedostaje. Preporuka svima koji žale za starom scenom, punkerima i svima koji se tako osjećaju. Dobro za par stanica noćnog tramvaja.

Piše: Filip Gudan

You may also like