Home News Recenzija: Paganus Diabolous – The Descending Darkness

Recenzija: Paganus Diabolous – The Descending Darkness

by Miloš Šebalj

Paganus Diabolous – The Descending Darkness

  1. A Thousand Matters
  2. As My Death Comes Near
  3. Blood Of The Ancients (Abhoth cover)
  4. Drink This Wine, For It Is My Blood
  5. The Descending Darkness
  6. Tišina Ispunjava Grobnice
Izdavač: Jesboligakurac Records
Godina: 2017.

Blago meni, još jedan one-man bend. Ovoga puta predvođen mladim entuzijastom, jednostavno potpisanim kao Mihajlo. Drugi snimak po redu, oba dugosvirajuća, mada se ovde nalazi tek nešto ispod pola sata materijala, izdat tek godinu dana nakon prvog. Već unapred istražujući, stekao sam utisak da mi se ovo neće svideti. I nije mi se svidelo. Ipak, stvari nisu tako crne…

Ako neko nije već shvatio, Paganus Diabolous je Black Metal bend. Preciznije govoreći, sirovi Black Metal bend. Pored toga, čini mi se da Mihajlo, svesno ili ne, pokušava, barem u muzičkom smislu, da pobegne od te etikete. Idejna rešenja koja ovaj mladić (rane dvadesete) nudi su često solidnog kvaliteta i daleko od uobičajenih rešenja kojima pribegavaju bendovi sličnog usmerenja. Očigledno je da mladost još uvek ume da iznedri kreativnost. Najveći problem koji ja imam sa ovim albumom je u nedovoljno kvalitetnoj izvedbi. Primera radi, u uvodnoj numeri, gitarska lead deonica zvuči kao odsvirana na kompjuteru umesto na instrumentu. Zaista para uši, posebno uzimajući u obzir da se i u ostalim numerama provlače lead deonice koje daleko prirodnije zvuče. Drugi problem su klavijature koje unose nepotrebnu kakofoniju, kao što je slučaj u naslovnoj pesmi. Opet, na par drugih mesta se sasvim pristojno uklapaju. Produkcijski pristup je još jedna stvar koja mora biti promenjena jer instrumenti zvuče previše nabacano. Vokal je sasvim solidan, iako mesta za napredak svakako ima.

Nisam siguran (niti je moguće biti) kakva je budućnost pred ovim projektom. U pitanju je mlad momak pred kojim bi mogla biti ozbiljna karijera. Međutim, preko je potreban napredak u gotovo svakom pogledu. Pre svega, kritički osvrt na sopstveno stvaralaštvo. Kada toga bude, kvalitetne ideje koje su nesumnjivo prisutne, dobiće i svoju konkretnu formu u vidu boljeg materijala nego što je ovde ponuđen.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: