Home News Recenzija: Karpathian Relict – Beyond The Over

Recenzija: Karpathian Relict – Beyond The Over

by Miloš Šebalj

Karpathian Relict – Beyond The Over

  1. Where Old Giant Spruce Grows
  2. The One Who Waits
  3. When Ground Convulsed
  4. Harvest Time
  5. Length of Twenty Two
  6. Vantablack
  7. Relieve
  8. From the Hollow
  9. Speech of Dandelion
  10. Counting Down the Stars
Izdavač: Musiko Eye
Godina: 2017.

Mnogo puta sam rekao, pa ću ponoviti i sad: dobar muzičar nije isto što i dobar kompozitor. Može čovek biti virtuoz na svom instrumentu, međutim, ako ne ume to umeće da složi u pesmu postaje dosadan. Nažalost, slučaj je hteo da se to desi i ovom bendu.

Karpathian Relict je nastao pre više od deset godina u Ukrajini, pod imenom Orthodox. Ove godine promenjeno je ime, bend je smešten u Poljsku, te izdaje debi album pod novim imenom. Poljska trojka luta između Brutal Death Metala, Progressive Death Metala i Skandinavskog melodičnog Death Metala. Tu nastaje i jedini problem sa ovim izdanjem. Sasvim je jasno da se ovde radi o vrhunskim muzičarima. Svaki instrument je tretiran na najvišem mogućem nivou. Nažalost, pesme deluju suviše šareno. U toku svake numere imamo brutalno brze ritmove koje zameni melodična lead gitara koja brzo pređe u solo deonicu, a sve to aranžirano tako da se lako gubi nit. Klavijature takođe nalaze svoje mesto na ovom izdanju i dodaju još jedan sloj inače konfuznoj smesi. Da me ne shvatite pogrešno, lako se ovde nađu dobri rifovi, ritmovi na koje ćete pokidati vratove, ali ih prebrzo smene deonice koje nemaju baš nikakvu zajedničku crtu sa njima pa se izgubi i na brutalnosti i na čvrstini. Sve to bi zahtevalo mnogo bolje aranžerske veštine od ovde prezentovanih.

Ako ništa drugo, ovaj album se krije iza veoma ubedljivog omota. Pritom sam sasvim siguran da će ovaj sastav naći svoju publiku, posebno potpomognuti mladim, ali veoma ambicioznim, Francuskim izdavačem koji je uspeo da progura ovaj disk i na stranice ovog magazina.

Preporučujem fanovima progresivnijih Metal podžanrova. Ostali mogu bez griže savesti da zaobiđu.

You may also like