Home News Recenzija: Ashen Epitaph – The Formed Filth Enigma

Recenzija: Ashen Epitaph – The Formed Filth Enigma

by Miloš Šebalj
The Formed Filth Enigma

Ashen Epitaph – The Formed Filth Enigma

  1. The Forming…
  2. Fog, Mud, Loneliness
  3. Stench of Life, Weight of Mind
  4. Mirrorgallery
  5. The Wounds
  6. Destroy All False Faith
  7. One More Nail
  8. Error in Evolution
  9. Race After the Finish
  10. Shadow of the Gray Sun
Izdavač: Grom Records
Godina: 2017.

Ashen Epitaph sledeće godine puni 15 godina postojanja, a pre tog značajnog jubileja predstavljaju svetu novi treći po redu album The Formed Filth Enigma. Ovaj bend je nekako uvek ostajao pomalo skrajnut sa srpske scene, posebno imajući u vidu da dolaze iz male sredine, ali nikada nije prestajao biti aktivan. Što je još važnije, znali su to kvalitetom same muzike ispratiti. Znaju i dalje, ali redom…

Ashen Epitaph svira Death Metal, kratko i jasno, i to čine tako da svaki ljubitelj takvog zvuka mora biti zadovoljan. Ako preferirate švedski pristup, tu su brojne prljave melodije, kao i generalan produkcijski pristup. Ako više volite tehnički, progresivniji, pristup, svakako ćete naći dovoljno instrumentalnih bravura, solo deonica i ritmičnih “igara”. Brutalnost prepoznatljiva sa one druge strane okeana je sveprisutna u svakom momentu, tako da intenzitet materijala ne opada ni na trenutak. Nabrajati bendove na koje će vas ovaj album podsetiti je nepotreban posao. Mnogo ih ima, ali se u isto vreme ne može reći ni za jedan da je baš prekopiran. Ovi momci su opasno iskombinovali sve što najviše vole unutar žanra i to je možda i najveća snaga ovog diska. Veliki napredak je primetan upravo u aranžiranju ovakve mešavine stilova u kompaktnu celinu. Nijedna važna odlika ove muzike ne zaostaje za drugom, a to je mnogo teško izvesti. Još jedna vrlina ovog albuma je što je u velikoj meri rifovski orijentisan. Očigledno je da je mnoštvo rifova pažljivo osmišljeno tako da ih je lako zapamtiti. Samim tim i pesme postaju pamtljive i lako ih je razaznati jednu od druge što često ume da ’saplete’ i mnogo veća imena. Treba istaći i vokalnu izvedbu koja zvuči izuzetno čvrsto i ubedljivo, jasno vodeći numere u smeru kojim treba da se kreću.

Suština je jasna, ovo je jedan izuzetno jak Death Metal album koji vam se mora svideti ako ste fan žanra. U isto vreme, ovo je prvi put da Ashen Epitaph iza sebe ima i ozbiljno ime u rubrici izdavačke kuće, tako da će ovaj album sigurno stići do mnogo šire publike nego njegovi prethodnici. Nadam se samo da će taj “vetar u leđa” pogurati ovaj bend do novih visina, jer su to svojim stavom, istrajnošću, posvećenošću i na kraju krajeva samim kvalitetom svakako zaslužili.

You may also like