Home Columns Od Divljeg zapada do vašeg ormara – putovanje prsluka

Od Divljeg zapada do vašeg ormara – putovanje prsluka

by Kastelan

Prsluk sa prišivcima, bio on od trapera, kože ili nekog drugog materijala, bio crn ili plav, smeđi ili u duginim bojama, bio on više prišivak nego prsluk ili ga krasila samo dva-tri, nije bitno, vidjeli ste ih sigurno (možda ste i ponosan vlasnik varijacije gore navedenih). Bilo kako bilo mnogi do vas ne znaju zanimljivu povijest ovog naočigled beskorisnog odjevnog predmeta, pre vrućeg po ljeti, nedovoljnog po zimi.

Davnih dana prsluk od tvrde kože služio je kaubojima kao zaštita od vremenskih prilika te neizbježnih padova sa konja. Koža je bila izdržljivija od tadašnjih tkanina te predstavljala najbolje riješenje. Inspirirani ne samo ikonom kauboja koja reprezentira slobodu, nego i čistom funkcionalnosti za danu priliku, motoristi su preuzeli ideju prsluka. Prsluk za razliku od dodatne jakne pokriva trup ali dozvoljava lako kretanje ruku i savijanje u laktu te vožnju čini ugodnijom.

Uoči velikih ratova u kojima je SAD sudjelovao, naime Drugog svjetskog rata te Vijetnamskog rata, zemlju su preplavili vojnici naviknuti na strogi režim i bratstvo koje im je jedinica u vojsci pružala. Pojedinci su tako, žudeći za tim osjećajem reda i povezanosti osnivali motociklističke klubove (MC) sa vlastitim pravilima, nagradama i kaznama. Pripadnost određenom klubu označavali su bojama, prišivcima na leđima prsluka koji su nosili da se vidi u svakom trenutku, npr. preko jakne. U tom dobu razvila se ideja koja je veoma popularna i danas u metalu – prsluk napravljenog od traper jakne (često marke Levi Strauss) kojoj su odrezani rukavi i kragna. Ideja motociklističkih klubova je rasla, raste i danas. Mnogi ljubitelji motora te tog stila života i danas nose boje. Neki su članovi klubova čije podružnice prelaze granice desetaka zemalja, a neki su u klubovim sa svega deset članova.

umjetnički prikaz prsluka iz filma Beyond the Law

(Umjetnički prikaz prsluka u filmu Beyond The Law)

Prišivci su se tako kao znak pripadanja nekom pokretu etablirali netom prije usanka hard rocka i metala. Kako su mnogi bendovi još 70ih inspiraciju vukli iz bajkerske subkulture, nerjetko iz vlastitog članstva u nekom od klubova. Bendovi poput Motorheada, Twisted Sistera, Manowara, Judas Priesta, tekstovima, grubim zvukom i imidžem privukli su vozače motocikala, te njihovu odjeću, kožne jakne, traper hlače, duge kose, postavili kao temelj za nove generacije ljubitelja glazbe. Ne smije se napraviti velika poveznica da je svaki bajker metalac, jer nije, ali se sigurno može reći da su motociklisti velika inspiracija i danas.

preuzeto sa musicradar.com/

(Black Label Society samo su jedan primjer benda inspiriranog bajkerima)

U tom duhu razlikovanja, pojavili su se i prišivci bendova. Dok su motociklisti imali oznake kluba i/ili skupljali prišivke sa susreta, ljubitelji metala koji nisu nužno vozili su skupljali prišivke sa koncerata. Ta tradicija prikazivanja koncerata na kojima je pojedinac bio putem prsluka, pretežito se održala dok prišivci nisu bili dostupni putem dućana. Mnogi i danas samo skupljaju prišivke bendova koje su vidjeli uživo, ali se putem narudžbe pismom (u 90ima) te internetom ili specijaliziranim dućanima (danas) skupljanje prišivaka pretvorilo u kolekcionarstvo koje zna brojiti stotine zakrpi po prsluku.
Kolekcionarstvo u digitalnome dobu doseglo je vrhunac, gdje postoje specijalizirane stranice poput tshirtslayer.com koje služe kao platforma za druženje, prodaju razmjenu razmjenu metal parafanelije. Sa porastom publike, rastu i cijene, pa tako neki kolekcionarski primjerci dostižu cijene od nekoliko stotina dolara.

Vrijedi napomenuti kako u prilikama poput bivše Jugoslavije, obožavatelji nisu bili u prilici vidjeti svoje omiljene bendove uživo, niti pribaviti odjeću kojom pokazuju svoju ljubav. Tako se razvio “uradi sam” mentalitet (koji je dublje ukopan i više zastupljen u punku).

 Kreativnost i individualnost bitna su obilježja ove (naše) subkulture. Tako je svaki prsluk jedinstven. Bio on velik ili sitan, nalik ogrtaču od šarenih krpica ili imao jedan crtež vlastite izrade na leđima, svaki je odraz osobnosti i strasti onog koji ga nosi. Da sada moramo napraviti kategorizaciju prsluka, sigurno bi izostavili mnoge varijacije, jer kao što ne znate sve ljude, ne znate niti njihove prsluke.jacket 1 jacket 3 jacket_2

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: