Home ReviewsConcerts Put u središte spiritualnosti – Wovenhand, Wacky Blues Professors @ Dom Omladine Beograda, 17.05.2017

Put u središte spiritualnosti – Wovenhand, Wacky Blues Professors @ Dom Omladine Beograda, 17.05.2017

by Srđan Radovanović

David Eugene Edwards je u svijetu muzike od malih nogu, još dok je kao dječak pjevao u crkvenom zboru, pa do današnjih dana, gdje je vrlo cijenjeno ime u svijetu rock muzike. Njegov trenutni bend, Wovenhand, sa pravom zauzima posebno mjesto u modernom rocku, sa obzirom na raznovrsnost zvuka. U posjetu su nam došli u sklopu promocije novog albuma “Star Treatment”.

U solidno popunjenoj sali Amerikana beogradskog Doma Omladine, prvi su nastupili slovenski Wacky Blues Professors. U potpunom skladu sa imenom, ekipa je zagrijala publiku, vrlo precizno, uvježbano, energično. Častili su nas i sa nekoliko minuta čistog jam-ovanja, onako usputno, bez neke velike muke, praveći svojevrsni audio duel gutare i usne harmonike. Veoma živopisno i nadasve veoma wacky!

A onda, uz uvod kojim bi neko prizvao kišu, na binu je izašao Edwards, u svom prepoznatljivom izdanju i putovanje je počelo! Teško je definirati stil kojim bi se Wovenhand mogao opisati, njihov zvuk seže dalje od konvencionalnih podjela. Negdje sam pročitao “neo-gothic”, ali kako vam drago! Prodoran glas i potpuna dominacija na bini čini Edwardsa jednom dosta impozantnom pojavom. Muzički, to je glasno, snažno, ali nikad prenaglašeno. Set su najviše činile pjesme sa dva nova albuma, “Hired Hand” umiruje uz vrlo prigušeno osvjetljenje (na momente je u hali čak bio i skoro potpuni mrak), “Swaying Reed” u sebi nosi doom metal težinu, a “The Refractory” drži na ivici.

Wovenhand su sa publikom komunicirali bez riječi, nema tu ni potrebe ni mjesta za teatralnosti! Svaki put kad bi tokom koncerta došlo do promjene dominantne emocije, gitara se čula drugačije, svjetlo je promijenilo boju, a sve u cilju pokrivanja čitavog opsega tema koje bend dotiče. Prisustvovali smo muzičkom ritualu, što ne čudi znajući da je Edwards izuzetno spiritualan čovjek, premda on za sebe kaže da muziku doživljava u tradicionalnom smislu i da drugačije ne može.

Ništa manje nismo ni očekivali!

Tekst: Srđan Radovanović
Foto: Strahinja Rupnjak

You may also like