Home ReviewsConcerts Izvještaj: Prog metal u inat Euroviziji – Poem, Until Rain, A|symmetry @ Elektropionir, Beograd, 13.05.2017

Izvještaj: Prog metal u inat Euroviziji – Poem, Until Rain, A|symmetry @ Elektropionir, Beograd, 13.05.2017

by Srđan Radovanović

Beogradski klub Elektropionir imao je preksinoć priliku ugostiti vrlo interesantne bendove. Gosti su bili grčki bendovi Poem i Until Rain, u sklopu njihove mini turneje Balkan Progressive Tour 2017.

Događaj su otvorili domaća podrška, A|symmetry, čiji je debi album “Fragility” odlično prihvaćen. Iako smo propustili početak, vidjeli smo jedan vrlo energičan nastup ove beogradske petorke, precizno, melodično, progerski. Publika koja je pristizala je svakako imala što čuti, a tek će i čuti.

Binu su zatim preuzeli Atenjani koji nastupaju pod imenom Poem, koji su se svojim drugim albumom “Skein Syndrome” nametnuli na modernoj prog sceni. Pod prigušenim svjetlima, bend je pokazao zavidan nivo tehničke umješnosti, raznovrsnost zvuka u svojim pjesmama i odličan vokal koji ima George Prokopiou. Izdvojio bih “Fragments”, jednu vrlo heavy stvar koji je bend izveo sjajno. Iako bend iza sebe ima dva albuma, i već ustoličeno mjesto među progerima, u samoj muzici i pristupu vidi se da će biti još materijala koji će nas iznenaditi.

Binu su potom preuzeli njihovi prijatelji, Until Rain. Ono što sam odmah primjetio je, iako su oba benda prog, Until Rain djeluju dosta drugačije. Zvuk koji njeguju je više “tradicionalan” i na taj način sam ih doživio kao lijep komplement sa zvukom koji dominira kod Poem-a. Svojom energijom i odličnim vokalom se istakao Cons Marg, na momente čak i bez po muke ulazeći u malo “extremniji” stil pjevanja. Ostatak benda je, muzički ali i scenski pratio tu energiju, iako moram priznati da je basista “kraljica scenskog nastupa”.

Pitanje na koje ne znam odgovoriti se tiče, iz mog ugla, relativne nezainteresiranosti publike. Prog zvuk, a samim tim i prog auditorijum je ipak specifičan ali problem je što ponekad uprkos tome što je postignuta željena atmosfera, zna djelovati da je publika ipak bila odsutna. Jedan od razloga je svakako i ozvučenje koje ipak treba da iznese tu višeslojnost koju prog u sebi nosi, a koju smo ipak slabo uspjeli primijetiti.

Tekst i foto: Srđan Radovanović

You may also like