Home Columns Prije 39 godina je izašla pjesma Anarchy in the U.K.

Prije 39 godina je izašla pjesma Anarchy in the U.K.

by Vjeran

Prije 39 godina je izašla pjesma Anarchy in the U.K.

Anarchy in the U.K., pjesma engleskog punk rock banda imenom Sex Pistols je izdana kao debut single 26. studenog 1976. i kasnije se našla na njihovom albumu Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. “Anarchy in the U.K.” je na 56. mjestu popisa 500 najvećih pjesama svih vremena,  časopisa Rolling Stone.

Originalno izdana u običnom crnom naglavku, ovaj singl je bio jedini snimak Sex Pistolsa izdan od strane EMI i dostigao je 38. mjesto na UK Singles Chart prije nego je EMI obznanio bend 6. siječnja 1977., mjesec dana kasnije nakon što su članovi benda koristili proste riječi u televizijskoj emisiji koja je bila emitirana uživo.

U dokumentarcu The Filth and the Fury, John Lydon je opisao kompoziciju uvodnih lirika spomenute pjesme, objašnjavajući da je najbolja rima koju je mogao povući sa I am an Antichrist je bila sljedeća I am an anarchist. (Lydon je potvrdio da nije anarhist u intervjuu iz 2012.)

Lirike promoviraju prilično senzacionalan, nasilan koncept anarhije koja reflektira prožimajući osjećaj ogorčenosti, zbunjenosti, nemira, ekonomske frustracije i društvenog otuđenja koji su bili prisutni unutar generacije obespravljene mladeži usred padajuće ekonomske ustaljenosti i tupe glazbene scene sredine 1970ih. Menadžer Sex Pistolsa Malcom McLaren je smatrao da je pjesma ”poziv djeci koja vjeruju da im je oduzet rock and roll. To je izjava svojevrsne samouprave, ultimativne neovisnosti.”

Preživjeli članovi (ne uključujući originalnog basistu Glena Matlocka) su 2007. nanovo snimili singl za video igricu Guitar Hero III : Legends of Rock jer nisu mogli multi-track master nikako pronaći. Izdana je i limitirana edicija od 7” inch disca 21. travnja 2012. preko Record Store Day.

Trash metalci Megadeth su obradili pjesmu 1988., izdana je u sklopu njihovog trećeg albuma So Far, So Good…So What! . Njihov tekst je doduše netočan, što je Mustaine objasnio time da nije mogao nikako razumiti što Johnny Rotten pjeva stoga je izmišljao dijelove koje nije razumio ( u pjesmi je UK zamijenjena s USA iako je u naslovu zadržana). Video je montaža live snimaka, animiranih političkih figura kao i muškaraca koji je prisiljen gledati (mnogo kao i Alex-ova terapija u Paklenoj naranči). Steve Jones svira drugi solo.

Green Jelly verzija te pjesme je parodija originala. Ova verzija uzima originalnu pjesmu i kombinira je s Flintstones referencama. Iako je ova verzija isto nazvana Anarchy in the UK, originalno je nosila ime Anarchy in Bedrock na Green Jellyjevom Triple Live Mother Goose at Budokan albumu. William Hana i Joseph Barbera su ovu verziju shvatili uvredljivo s tim da su je kasnije uključili na soundtrack Flintstones filma izdanog 1994.

Američki heavy metalci Mötley Crüe su također obradili pjesmu 1991. na njihovom kompilacijskom albumu Decade of Decadence, mijenjajući analogije i organizacije engleskih s američkim referencama. Također uključuje više psovki.

Među ostalim coverima valja istaknuti i francusku verziju imenom L’Anarchie pour l’UK kao dio soundtracka filma The Great Rock ‘n’ Roll Swindle.

Britanska grupa The Ukrainians je pjevala na ukrajinskom svoju verziju za album Respublika 2002.

The Ukulele Orchestra of Great Britain je izdala 2005. koncertni DVD imenom Anarchy in the Ukulele s vlastitom folk rock verzijom pjesme.

Anna Tsuchiya je napravila cover 2007. izdan na kompilacijskom albumu Nana Best.

Španjolska verzija imenom Anarchy in the USA je uključena na The Million Dollar Hotel: Music from the motion picture.

Indie label Criminal Records baziran u Londonu je izdala ironičnu verziju preko benda Rocketclover 2010. za zimske blagdane. Izdanje je linkano preko Facebook kampanje da bi singlica stigla na ljestvice na isti način kao i Rage Against X Factor kampanja.

Billy Childish je snimio cover sa svojim punk rock bendom The Blackhands.

Njemački bend The BossHoss su izdali svoju verziju na Do or Die albumu.

Australski pjevački i tekstopisac Scott Matthew je uključio u popis i svoju verziju 2013. na albumu Unlearned.

Piše: Mia Mime Penović

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: