Home ReviewsConcerts Prijatelji i publika memorijalnim koncertom odali počast Branimiru Vugdeliji

Prijatelji i publika memorijalnim koncertom odali počast Branimiru Vugdeliji

by Vjeran

Prijatelji i publika memorijalnim koncertom odali počast Branimiru Vugdeliji

8. memorialni koncert-8”Umjetnost nikad ne prima svijet kakvim ga je našla, niti ga ostavlja takvim”, misao je koju je izrekao veliki pjesnik, Tin Ujević. Ove riječi potvrđuju nam se kroz lik i djelo Branimira Vugdelije. Dokazalo se to i sinoć  na osmom po redu, memorijalnom koncertu u čast prerano preminulog glazbenika, frontmana i pjevača sinjskog benda Embrio.

Na košarkaškom igralištu u Sinju kao i ranijih godina, okupilo se mnogo prijatelja, sumještana, kolega glazbenika i ostalih štovatelja talenta neprežaljenog glazbenika, kako bi mu odali počast i očuvali sjećanje na njegov rad.

Koncert su otvorili Ashes Of Etrenity, melodic death metalci iz Zagreba. Svojim žestokim nastupom zagrijali su atmosferu i predstavili autorske stvari. Bend čine pjevač Filip Lončar, basist Antonio Vlahov, bubnjar Robert Bebek te gitaristi Goran Fogart i Nikola Buljan. Inače, Nikola je Branin kolega iz Embria.

8. memorialni-12Uz zasluženi pljesak, Ashes Of Eternity prepustili su binu jednom od organizatora, Josipu Markoviću, koji je u svom govoru pozdravio okupljene i podsjetio na ideju o organiziranju memorijalnog koncerta u Branimirovu čast. Godinu dana nakon njegove smrti, kolege i prijatelji pokrenuli su ovaj događaj te je on prerastao u tradiciju. Na dosadašnjim koncertima nastupali su mnogi bendovi raznih žanrova iz Hrvatske i susjednih zemalja. Cilj je nastaviti u tom smjeru i podići sve na viši nivo dovođenjem zvučnijih imena, onih koji su bili inspiracija Branimiru u njegovu radu. Josip je posebno istaknuo činjenicu da su Branimirovu glazbu čuli bendovi koji su mu bili uzori, kao 69 Eyes i Him, ali i neki koje on nije imao priliku čuti, a danas su popularni, svi su oni imali samo riječi hvale za Braninu glazbu. ”Možemo samo reći da bi Embrio zasigurno stekao svjetsku popularnost i uspjeh da je Vugdelija živ”, zaključio je Josip uz gromoglasno odobravanje publike. Napomenimo da sav prihod od ulaznica ide za izradu spomen ploče.

Sljedeći su nastupili Coldest Dawn, kojima je ovo bio prvi zajednički nastup, a osnivaču ovog, inače one man  projekta, bila je i osobno prva live svirka. Kako bi reproducirali ono što Andrej Kupres radi u svoja četiri zida, u pomoć su mu priskočili prijatelji i poznanici. Filip Čulić na bass gitari, Toni Barbarić  na klavijaturama, Duje Mateljak na bubnjevima i Leo Hajder na gitari. Andrej je najavio publici da će ih ”rasplakati” svojim melancholic, ambient, gotich metalom. Svojim je izvedbama stvorio dozu melankolije i u takvoj atmosferi mnogima je zasigurno probudio sjećanja na onog u čiju čast su se svi okupili. Za kraj svog premijernog nastupa, Brani u čast posvetio je pjesmu Nothing Is The Same.

Nakon Coldest Dawna uslijedilo je nešto sasvim drugačije, bend Kontradikshn. Electro rock atrakcija iz Slovenije. Svojim drum’ n’ base ritmovima i hard core gitarama, trojka je malo po malo rasplesala publiku i dovela do doživljaja pravog elektronskog partya. Svojim energičnim nastupom u dance korak natjerali su i one koji inače nisu ljubitelji ovakog zvuka. Bend čine: Petar Stojanović (vokal/synth, gitara), Matej Plešej (gitara /synth) i Anže Kump na bubnjevima.

Zagrijanu i rasplesanu publiku čekao je vrhunac večeri i nastup Embria. Bend se okupio u sastavu: Petar Radović vokal, Zoran8. memorialni koncert-3 Brašnjo gitara, Luka Botica bass/back vokal, Josip Marković klavijatura, Jure Baljak bubnjevi. Jure je bio Branin cimer u Zagrebu, bubnjar je u zadarskom bendu Angels Seed, a za ovu priliku, u samo dvije probe usvirao se sa Embriom i sa ostatkom benda ostvario odličan nastup. Samim pojavljivanjem na sceni, momci su izazvali oduševljenje. Redom su se izmjenjivale pjesme koje je publika u glas pjevala s Petrom. U pozadini na platnu Branin lik , na stageu njegovi prijatelji izvode glazbu koju nam je ostavio, publika na nogama, sjećanje, emocije, strast, za naježit se.

Pred kraj set liste sa po jednom pjesmom, pojavili su se i najavljivani gosti iznenađenja. Pavle Ćosić kao vokal, Ante Kodžoman kao basist te na bisu još jedan basist, ali iz izvorne postave, Denis Brkić. Kao zadnju stvar večeri, Embrio je simbolično zasvirao One Thousand Miles Away. Oprostili su se uz veliki pljesak i ovacije, obećavši da se vidimo i dogodine. Tako je ova večer, osvijetljena punom mjesečinom došla kraju što se tiče koncertnog dijela, a nastavak je slijedio na after partyu u vojarni.

Još jednom su organizatori odradili dobar posao, uz pomoć sponzora koje je danas sve teže naći, pripremili su događaj kojem ništa nije nedostajalo. Od pozornice, svjetla, razglasa, bendova do hrane, pića i majica sa Braninim likom.

Mada se čini da je tisućama milja daleko, Brane je ove večeri bio blizu. Bio je tu, na platnu iza stagea, na zidu na kojem su se vrtile projekcije njegovih nastupa, na tiskanim majicama, ali najvažnije, bio je i ostat će živ kroz svoju glazbu u mislima i srcima ljudi, koji nikad neće dozvoliti da iščezne sjećanje na ovog osobitog čovjeka i glazbenika. R.I.P. Brane!

Izvještava: Frane Smoljo

You may also like

%d bloggers like this: