Home News Premijera ponovno snimljene pjesme “Pod Mechami” dostupna od Arkona-e

Premijera ponovno snimljene pjesme “Pod Mechami” dostupna od Arkona-e

by Metal Jacket

Debi album ruskog benda Arkona, “Vozrozhdenie” je bio objavljen 2004. godine i čvrsto je utvrdio i bend i domovinu na paga/folk mapi. Moćan performans frontmenke Masha-e, plus staroslovenski misticizam i raznovrsno pisanje pjesama, je pretvorilo prvi album (ime albuma znači “oživlavanje”) mladog benda Arkona u uspješnu priču, lansirajući izvanrednu karijeru koja se proširila četrnaest godina i na osam studijskih albuma.

Kako bi obilježili to znamenito izdanje, bend je ponovo snimio pjesmu “Vozrozhdenie” da bi se vratili svojim korjenima! Ponovno snimanje dopušta tim starijim pjesmama da sjaju sa masivnom, novom produkcijom i instrumentalnim vještinama!

“Vozrozhdenie” će biti objavljena 11. litopada.

Bend je komentirao: “Prijatelji, željeli bismo vam predstaviti pjesmu “Pod Mechami” sa našeg ponovno snimljenog albuma Vozrozhdenie, koji će biti objavljen 11. 10. u digipak izdanju sa predivnim ilustracijama “Paganskih umjetnika” Kris Verwimp!”

Bend je također obezbjedio uvid u album i “Pod Mechami”:

“U početku album Vozrozhdenie je bio planiran kao album sa devet pjesama, sa repertoara prve Arkona postave. Pjesme “Pod Mechami”, “K domu Svaroga”, “Zov Predkov” je napisala Masha ljeta 2003. godine, kada su svi ostali članovi benda napustili bend. Pjesma “Pod Mechami” je bila planirana za zajednički projekt sa članovima benda Pagan Reign, ali zbog nekog zaboravljenog razloga ova suradnja nije uspjela. Kasnije je ova pjesma je pomaknuta za debi album i na njoj je sudjelovao Alexei Agafonov, član benda Butterfly Temple.

“Nova verzija pjesme je možda najbliža tome “kako je morala izgledati” iz nekoliko razloga. Prvo, sve vokale uradila je Masha, izuzev dijaloga, koje je napravio gitarist Sergei. Drugo, prisustvo klasičnih gitarskih dionica, koje je odavno napisao Dmitriy “Vetrodar” (Pagan Reign, Tverd), ali ih nikada nije snimio. Sada ih je snimio gitarista benda “Svarga”, Alexander Strelnikov, puno smo mu zahvalni! Treće: nova verzija ima originalne aranžmane, koje je Masha napisala prije više od trinaest godina!”

“U kombinaciji nježnog zvuka spoilke i frule Vladimira Volka i bijesnog bubnja Andery Ishchenko, svi spomenuti razlozi daju novi život starim pjesmama. Usput, neobična činjenica: radni naziv pjesme “Pod Mechami” je nova. Uživajte!”

Lista pjesama:

 1. Kolyada
 2. Maslenitsa
 3. K Domu Svaroga
 4. Chernye Vorony
 5. Vozrozhdenie
 6. Rus’
 7. Brate Slavyane
 8. Solntsevorot
 9. Pod Mechami
 10. Po Zverinym Tropam
 11. Zalozhny
 12. Zov Predkov

You may also like