Home ReviewsReleases Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

by Vjeran

 

640x640

Nightwish – Endless Forms Most Beautiful

 1. Shudder Before The Beautiful
 2. Weak Fantasy
 3. Élan
 4. Yours Is An Empty Hope
 5. Our Decades In the Sun
 6. My Walden
 7. Endless Forms Most Beautiful
 8. Edema Ruh
 9. Alpenglow
 10. The Eyes Of Sharbat Gula
 11. The Greatest Show On Earth

Izdavač: Nuclear Blast

Godina: 2015

Nakon gotovo četiri godine, Nightwish nas je počastio još jednim albumom, kojega su pred izlazak popratile razni problemi s članovima te zavrzlame koje su članovi benda ipak izgladili s izdavačem.  Veoma je pohvalno što su članovi benda ponudili razne projekte vezane uz novi album, u kojima su fanovi mogli sudjelovati te pridonijeti unikatnosti osmog albuma.

Razdoblje od 4 godine koliko je bilo potrebno Nighwishu da izda album, je zasigurno utjecala činjenica da su dobili novog člana benda engleskog glazbenika koji svira tradicionalne instrumente, Troya Donockleya. Čak su morali mijenjali bubnjara, jer  “originalni” bubnjar Jukka Nevalainen ima problema zbog kojih nije mogao sudjelovati na izradi novog albuma, zamijenjen je bubnjarom grupe Rotten Sound i Wintersun, Kai Lahtom.

Jedanaest pjesama koje su proizašle iz Tuomasova pera, naprosto su “maestralne”. Temu za pisanje ovoga albuma, Tuomas navodi radi i stvaralaštvo poznatog istraživača Charlesa Darwina koji je kako znamo objasnio teoriju evolucije. Naziv za album potječe iz Darwinove najpoznatije knjige u kojoj je napisao: “endless forms most beutiful”.

Album je napravljen kako treba, vidi se da je uloženo jako puno truda da se postigne konačan rezultat, naglasak je na detaljima koji dolaze do izričaja prilikom svakog slušanja albuma pa se čak i na naslovnici nalazi stilizirana DNA koja simbolizira evoluciju. Kako određene pjesme na albumu sadrže elemente klasične glazbe koji se kombiniraju sa već poznatim zvukom gitare Emppu Vuorinena koji standardno, veoma dobro obavi svoj posao na albumu, uz njega valja spomenuti i novu pjevačicu Floor Jansen koja je uzeta za stalnu pjevačicu u bendu. Karakteristično je da su za snimanje albuma korišteni klasični glazbenici koji su svirali simfonijske “dijelove” što svakako donosi jednu određenu toplinu zvuka u pjesmama. Naglasio bih kako su pjesme dosta raznolike, što je bilo veliki izazov za Floor Jansen, koja je odlično odradila posao te s ovakvom vokalnom izvedbom definitivno zaslužuje pohvale, pritom ne mislim kako ih samo ona zaslužuje, već treba pohvaliti sve članove benda zbog stvaranja ovog iznimnog glazbenog dostignuća.

Za kraj moram naglasiti da se radi o konceptualnom albumu koji ima veoma zanimljivu bazu i ideju. Tema koja je uzeta za pisanje albuma je veoma nesvakidašnja u svijetu metala, stoga bih predložio slušateljima da pjesme slušaju po redu kako su na albumu,jer će tek tada uspjeti “povezati” priču. Priznajem da sam prije slušanja albuma bio malkice skeptičan, u smislu da sam očekivao više klasike, a manje metala. Svakako, moram priznati da sam ugodno iznenađen s preslušanim materijalom, možda zbog dobrog balansa između klasike i metala, možda zbog odličnog vokala ili ne znam više čega. Preporučam album svima dosadašnjim fanovima Nightwisha i onima koji će to tek postati.

Piše: I.P. Bilanović

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: