Home ReviewsConcerts Izvještaj: Molitve su uslišene; Stonerizacija u Crkvi je uspješna

Izvještaj: Molitve su uslišene; Stonerizacija u Crkvi je uspješna

by Vjeran

Projekt Stonerizacija, u organizaciji udruge Ri-Rock, još jednom je dokazao da riječka rock scena nije mrtva. Ovaj ciklus koncerata ovog je petka, 21. listopada, ugostio riječki klub Crkva.

Prije samog početka koncerta, u klubu se publika zagrijavala uz #samostoner slušaonicu, te se moglo čuti raznih Stoner, Sludge i Doom klasika, no izdvojio bih i pokoji domaći bend, poput riječikh stonera Uma Thurman.

Prvi na repertoaru, nešto prije 22 sata, bio je riječki Heavy/Doom band Longhare, koji su ovom prilikom završili svoj višegodišnji koncertni ciklus. Pošto im je ovo bio službeno posljednji nastup, prilično je logično da nisu bili puni entuzijazma i energije, no unatoč tome skupili su sasvim dovoljan broj posjetioca i starih prijatelja. Odsviravši pet pjesama, plus jedna za bis, Longhare odlazi u povijest.

lord-drunkalot-4Sljedeći bend koji se popeo na pozornicu negdje oko 11 navečer bio je zagrebački Lord Drünkalot. Pod nazivom Blak Monastery dečki već nekoliko godina za redom praše svoj Stoner/Sludge/Doom. S novim imenom nastupili su pred riječkom publikom koja ih je pozdravila u velikom broju, s nekoliko entuzijastičnih headbangera u prvim redovima. Ono što me ugodno iznenadilo za jedan takav bend, koji prije svega njeguje spore i teške note, je činjenica da im niti brži ritmovi nisu strani, pa smo mogli svjedočiti malom, ali slatkom mosh-pitu na dvije ili tri pjesme. Sve u svemu, bend je bio pun energije, te je tu energiju savršeno prenosio na publiku.

Nakon ponovne pauze, oko ponoći na red je došao i novoosnovani riječki Old Night. Činjenica je da je stvoren od glazbenika već dobro poznatih riječkoj sceni, te je dobar dio publike već na ovom koncertuold-night-2 nosio majice s njihovim logom. Prilično je sigurno da ne ciljaju na žestinu samog zvuka, već ponajviše na dočaravanje prave, gotovo simfonične, Doom atmosfere. Ono što me se posebno dojmilo jest izvedba glavnog čistog vokala uz prateći growl, čak i na veoma polaganim dionicama. Mogu reći da su koncert out-of-the-void-2odradili savršeno.

Nakon završetka svirke Old Night-a, uslijedila je praznina iz koje su ponovno na pozornicu izašli članovi Lord Drünkalot-a, no ovaj put pod imenom Out of the Void. Počevši oko 1 sat ujutro, dečki su svirali najbolje stvari svima nam omiljenih bogova i začetnika metala, Black Sabbath. Uz već dobro zagrijanu publiku, energije nije falilo, te su ponovno uspjeli pobuditi pažnju headbangera.

Za kraj, mogu reći da su po mojoj procjeni zagrebački Blak Monastery, Lord Drünkalot, Out of the Void definitivno rasturili ovu večer, dovevši sebe u prvi plan, iako ne možemo ništa loše reći niti o druga dva benda. Uglavnom, sve pohvale organizaciji i bendovima. Riječki rock i dalje živi.

Tekst i foto: Domagoj Palinić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: