Home ReviewsConcerts Mladi bendovi Lucids i La Volpe su napunili Kocku

Mladi bendovi Lucids i La Volpe su napunili Kocku

by Vjeran

Mladi bendovi Lucids i La Volpe su napunili Kocku

Lucidus

U prostorima svima nam poznate Kocke je sinoć održana svirka s dva mlada splitska benda – La Volpe i Lucids.

Lucids je mlad po vremenu osnutka (od listopada 2015.) pa i po godinama članova benda, svi su redom tinejdžeri koji se mnogo trude i imaju potencijala samo im nedostaje pravog usmjerenja. Žanrovski su raspoređeni na heavy i hard većinski i sinoć su se predstavili s obradama i nešto autorskog materijala.

No krenimo redom.

Kocka je specifičan prostor kao takav i s njom je dosta kompleksno za raditi i ako nemate kao tonac iskustva s tim prostorom ili redovnim radom za pultom, nastati će problem što sinoć nije bio izuzetak. Druga gitara zvukom nije postojala, prva djelomično, momenti u kojem je bio solo, što se tiče naših ušiju – nije ga ni bilo jer se nije ni čuo osim nekih nejasnih dijelova. Uhvatio bi se kakav djeličak ali i to je ispadalo van svega. Bass kompletno zaglušen ali su bubnjar i vokal bili nadjačani. Mladi momak za mikrofonom ima vokalnog potencijala ali se vidi da mu je glas još nezreo, problemi s disanjem su bili očiti a kao i pamćenje teksta. Nekako i nije baš reprezentativno ako se svira autorski materijal, a vokal stoji s tekstom u ruci i žmirka pod plavim svjetlom reflektora, ali u redu, momcima je prvi put na bini, nervoza vjerojatno čini svoje. Savjet za ubuduće je ako niste sigurni u svoj materijal nemojte ga ni izvoditi. Poštedite ćete time i sami sebe nepotrebnih zavrzlama.

Doduše voljela bih i da mlade metal snage nauče da nije sve u screamovima, ima i drugih načina za iskazat vokalni rang, naročito ako gubite dah bilo od nervoze il neuvježbanosti ili možda forsiranjem trenutnih mogućnosti, ali pokazati dobar metal vokal u razvitku, što ga momak i posjeduje, ne mora značiti svakom prilikom ubaciti scream, i kad je i kad nije dio pjesme, bila obrada ili autorska.

S početnim riffovima su momci obećavali ali se brzo to razvodnilo. Obe gitare se zabiti u prostor za probu i marljivo raditi na usklađenosti i kooperaciji da se ne dešava da jedan skače u srijedu a drugi ga pokošava u petak.

I možda mali bonus komentar – držanjem čitave šake oko mikrofona i spuštanjem stalno gore dolje put monitora (em što dobivate većinski mikrofoniju koja je bila konstantna pored ostalog) em zaglušujute sami svoj vokal a i okanite se dojma što vidite po internetu da to djeluje više cool. Pokažite što znate i bez toga i duboko udahnite prije sljedećeg puta i opustite se na bini. Podrška prijatelja je bila neizmjerna i tu i tamo koji pokret na bini ne bi škodio.

La Volpe

La Volpe je već splitskoj publici poznat garage/alternative rock band koji mnogo obećava. Ono što očekujete od njih to i dobijete. Osobno su mi krajevi pjesama bili malo zbunjujući tj nedefinirani ali je to vjerojatno njihov izričaj. Primjese White Stripesa, Musea i Queens of the Stone Agea su bile i više nego očite, što su momci izričito dobro pokrili i odradili krenuvši i od samih obrada koje kao takve i nisu nešto tek tako za odraditi. Zvuk gitare je u slučaju ovog benda na momente kratko bio parajući ali se bar jasno i konkretno čuo tokom cijele svirke. Vokal spada u rang specifičnog izričaja garage rocka, možda još malo da stekne više odlučnosti i sigurnosti u samog sebe i svoj nastup i pokrio bi sve što treba a s obzirom na kvalitetan autorski materijal, ubaciti koji malo žešću stvar ili time i bržu, ne bi bilo naodmet za razbiti malo statičnu set listu. Mnogo opušteniji i sigurniji pri svom nastupu, što bi se moglo reći da iskustvo malo tome i prednjači, šteta je bilo stvarno što se publika do njihovog nastupa već razvodnila jer se isplati baciti uho bili ili ne bili taj đir glazbe. Nije tipičan glazbeni izričaj koji ćete čuti u ovim klupskim prostorima ali se ispati ostati i saslušati. Unatoč spomenutom smanjenom broju ljudi, momci su svirali kao da je sve krajnje popunjeno i razmijenivali šale s publikom.

Prilika koju su mladi splitski bendovi dobili na ovakav način se iskazati domaćoj publici, što uključuje i besplatan upad, je bio pametan organizacijski potez. Prostorije su se napunile, momci su dobili priliku na bini, imali su priliku dobiti feedback od strane publike kao što je i publika imala priliku dobiti feedback od nove ponude na izmjeničnoj sceni.

Samo nastavite tim smjerom!

Piše: Mia Mime Penović
Slike: Nika Perojević

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: