Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Metalizacija: Frozen Forest i Necro Forest @ Klub Močvara, Zagreb 16.12.2016

Izvještaj i galerija: Metalizacija: Frozen Forest i Necro Forest @ Klub Močvara, Zagreb 16.12.2016

by Kastelan

Metalizacija se nakon dvije uspješno odrađene runde vratila sa postavom teškog crnog metala. U ovo blagdansko vrijeme zagrebačkoj publici dana je mogućnost da u toplini Močvare ispuste svojeg prikrivenog krampusa i uživaju u sirovim zvukovima hrvatske black metal scene. U prvobitnom planu su za petak 16. prosinca 2016. bili najavljeni Frozen Forest, Okultum i Necro Forest. Okultum su na žalost svih prisutnih otkazali nastup, navodeći bolest članova kao razlog ne-dolaska.

Prvi u ovoj noći nesvetog black metala binu su pohodili Necro Forest. Ovaj tročlani bend osnovan je necro-forest-6sredinom 2012. u Osijeku te od svojeg početka sviraju raw black metal sa slavenskom i anti kršćanskom tematikom. U svoje četiri godine djelovanja izdali su jedan full-length album pod imenom Slavic Invasion i toliko splitova, kompilacija i EPova da ih se ne da prebrojati.

Nastup su započeli žestoko i držali brutalan tempo do kraja koncerta. Kroz svoj opus galopirali su čvrstoćom, sigurnošću i fenomenalnim skladom. U njihovoj glazbi vidljivi su utjecaji većih i manjih imena black metal scene, ali im skladbe ne zvuče kao plagijati, već dobro inspirirana autorska djela. Svojim scenskim nastupom neće privući ljubitelje modnih marki poput Toxic Visiona, ali su svojim corpsepaintom i kožnim narukvicama sa šiljcima dovoljno prepoznatljivi. Da ih vidite bez zvuka znali bi ste, to može biti samo black metal. Na njihovu glazbu zagrebački ljubitelji blacka reagirali su dobro, ali sa zadrškom. Tri metra od bine stvorio se prazni prostor te se nitko nije usudio sam stati pred bend i povući ostatak publike za sobom. Za kraj nastupa na bili im se pridružio Mihovil iz Forzen Foresta, tenecro forest (12) su sa njime odsvirali zadnju pjesmu.

Nakon kratke izmjene instrumenata na pozornicu su se popeli Frozen Forest. Zagrebački blackeri popeli su se do kultnog statusa unutar scene u 11 godina postojanja. Prvi demo izdali su 2007, iza kojeg je slijedio EP 2009. a ove godine izdali su Ancient Ritual, svoj prvi album. Od prvog takta njihovog nastupa, osjetila se obiteljska atmosfera. Moglo bi se reći da se zagrebačka publika navikla na Frozen Forest te da ih svakim nastupom još više prigrle u svoja srca. Makar smo i oltar, lubanju i ritualno pomazanje krvlju već vidjeli ove godine u nekoliko navrata, Frozen Forest nikako ne uspjevaju biti monotoni. Kroz njihove nastupe dobio se više dojam epizodičnosti nego ponovljene snimke. Na tu dinamiku publika reagira savršeno. Rupa ispred bine se zatvorila, te su se pojavili aktivni prvi redovi. Jedan veliki obožavatelj benda popeo se na binu, primio mikrofon u ruku i počeo, na čuđenje svih prisutnih, pjevati prateće vokale. Na kraju pjesme popeo se ponovno na binu i izjavio nešto u stilu “Živio Dissection.” Po običaju, svirali su svoje najveće hitove, sa jednakom ljubavi, predanosti i snagom kao i svaki put. Koliko ih publika ima u srcu toliko i oni imaju svirke u nogama. U stilu starog dobrog black metala, svoj nastup završili su pomazanjem publike sa krvlju iz kaleža. Ta praksa uistinu je lijepa, te osim što vas vraća u rane 90e, stvara i dojam povezanosti sa bendom.

Sve u svemu ovo je bio prekrasan koncert. Prilika poslušati odlične hrvatske black metal bendove, sastati se sa starim društvom i uživati na toplom dok vani vije polarni vjetar.

Tekst: Karlo Kaštelan
Foto: Lara Brkić

You may also like

%d bloggers like this: