Home Columns Kum, utemeljitelj death metala – Chuck Schuldiner

Kum, utemeljitelj death metala – Chuck Schuldiner

by Metal Jacket

Arthur von Nagel (Cormorant) je jasno iskazao svoj stav o Chucku”Ne samo da je pokazao i stvorio pravila death metala, nego je ujedno i pokazao kako ih slomiti.”

Par riječi za vizionara koji je razoružao sami pokret koji je pokrenuo i/ili bio pionir njega. Kroz mnogobrojna imena u glazbenoj povijesti koji su pokrenuli nove neviđene smjernice, danas ističemo jedno značajno ime, jednog skromnog gitaristu iz Floride – Chuck Schuldiner i njegov band Death.

Rame uz rame uz bend Possessed, Death ne samo da su zaiskrili čitavi ekstremni žanr oko tehničke gitarske vještine, već kao što to znaju napraviti i horror filmovi primjerice, Death je ujedno izazivao naš pojam života.

Od 1983. Death by Metal demo u pred-Death bend verziji imenom Mantas do urlikajućeg banshee jauka Scream Bloody Gore do rane jazz-metal fuzije Humana do veličanstvenog “labuđeg pjeva” 1998. The Sound of Perseverance, Schuldiner je živio da Vincijevo vjerovanje – Umjetnost 

chuck01

nikad nije dovršena, samo napuštena.

Niti jedan album Deatha nije bio isti, ali su svi bili veoma povezani; nelinearno pripovijedanje se nastavilo kroz Schuldinerovu formaciju od manje screamerski progressive heavy metal benda Control Denied.

Prije 14 godina, na današnji datum Schuldiner je umro nakon dvogodišnje borbe s tumorom na mozgu. U čast njegove ostavštvine kao death metal pionira, jedinstvenog vokala, i iskreno jednog od najboljih koji su shredali šest žica, mnogi su se glazbenici oglasili i očitovali u znak poštovanja njegovoj ličnosti kao i samim time iskazali kad je Chucku bilo najteže, dok je prikupljao sredstva za potrebnu terapiju, te su se tokom njegove borbe s teškom bolesti, organizirale razne dobrotvorne akcije, krenuvši od samog Dave Grohla koji je pokrenuo samoinicijativno prvu kampanju za skupljanje sredstava za njegovu pomoć; koji je njega ujedno osobno i zvao za sudjelovanje u Dave Grohl’s 2001. Probot projektu. U čitav pokret pomoći su se između ostalih uključili i Kid Rock, Korn, Red Hot Chilli Peppers, Marilyn Manson, Godsmack, Disturbed, Pantera i Slipknot (koji su napravili čak i aukciju s merchom za pomoć skupljanja sredstava). Ujedno se uključila i Chimaira dok su bili na turneji s Spineshankom kao i mnogobrojni drugi metal umjetnici.

ASmemorial03-2002Chuck2

Death je bio za mnoge i više nego osobno iskustvo i poimanje. Za Paula Masvidala (Cynic), Genea Hoglana (Fear Factory) i Richarda Christyja (Charred Walls of the Damned) – sve bivši članovi Deatha (a dobran broj ih se izmijenio) – mnogo toga govori što svo troje biraju kao osobne favorite pjesme s albuma Human, 1991.

Chuck je bio naročito zainteresiran za metal pokret poznat kao NWOBHM (The new wave of British Heavy metal) i spominje bendove tog žanra, pored njegovih omiljenih a kao najveće utjecaje je isticao Slayer, Possessed i Metallicu čije je faktore primjenjivao na vlastitom izričaju. U jednom intervjuu je odbacio riječi s Scream Bloody Gore kao djetinjaste fantazije o krvi i boli i da je glazba kao takva bila podosta traljava i loše izvedena. Tekstovi na albumu su prošarani slasher nasiljem, mizogonijom, homofobijom i seksualnim nasiljem što odudara podosta od njegovog kasnijeg samootkrića i prihvaćanja koje je kasnije iskazao kroz svoj mnogo sofisticiraniji rad. Glazba, primjerice Zombie Ritual, je veličanstveno sirova, brza i primitivna (i vraški lako uđe u uho).  Do vremena izdavanja albuma Human, Chuck više nije bio nekakav bijesni tinejdžer. Jedan od banalnih primjera je njegov filozofski preokret samog loga, s kojeg je Chuck pokupio paučinu, krv i okrenuo obrnuti križ. Neki unutar metal glazbenog žanra njegovo prihvaćanje progresivnih vrijednosti (bilo glazbenih ili društvenih) smatraju svojevrsnom izdajom, predajom pred političkoj konkretnosti.

Ne mogu komentirati ništa za Chuckove motive što se tiče promjene njegovog zvuka i imidža, ali činjenica je da se čovjek pozicionirao kao jedinstvena figura unutar povijesnog glazbenog aspekta kao jedan od najranijih utemeljitelja ortodoksnog death metal stila i onda oskvrnuo sve proširivši sami vokabular tog žanra intrigantim elementima jazz fuzija i progresivnog rocka. Svaki Death album je bio reakcija na posljednji, s tim da bez jedne pjesme kao što je Zombie Ritaul ne bi mogla postojati The Philosopher. Upravo taj Schuldinerov razvoj kao osoba i kao glazbenik njega čini toliko fascinantnim i razdornim.

On je predvidio i imao dovoljno hrabrosti ne samo da pomogne stvoriti pravila death metala, već ujedno i da pokaže kako ih prekršiti.

Piše: Mia Mime Penović

You may also like

%d bloggers like this: