Home ReviewsConcerts Judino drvo se nije srušilo

Judino drvo se nije srušilo

by Vjeran

Svirali su redom: Mindark, Absortick, Merkur, Inuendo i Grob

2015-03-11 22.37

Za sami početak nakupine utisaka moram reći da je ovo vjerovatno do sada najžešće što se u Judinom Drvu sviralo. Žalosti me što žešći đir, a pod tim smatram hard i heavy i sve do ekstrema, nema mecenu koji bi pripomogao toj subkulturi grada Splita, ali tako je kako je. To su masu dublje teme po kojima bi se dalo kopati i tko zna bili se uopće iskopali. Nego, da se vratimo samom događaju.

Ove godine je po prvi put STart (festival autorskih bendova u Splitu) prebačen u taj novi prostor, Judino Drvo. Iskreno, to im je odličan potez, jer u Splitu trenutno nema boljeg prostora za manje koncerte ili klubske koncerte. Ovo je bila druga festivalska kvalifikacijska večer i mislim jedina žešća. Zato smo je posjetili.

Bandovi su počeli kako je i najavljeno točno u 22:00. Ipak, bilo ih je pet, tako da su se svi trebali izredati, a opet da se ne dobije sindrom Kocke i da zadnji band počne svirati u tri ujutro.

Svirali su redom: Mindark, Absortick, Merkur, Inuendo i Grob. Jedna poprilično žešća večer i nikako ne mogu shvatit zašto je Merkur u tom društvu, ali nećemo se miješati organizatoru u njegovu slagalicu.

Mindrak je otvorio večer i odsvirao svoje četiri pjesme. Tko je pratio njihov rad, zna da su promijenili stil i sada sviraju grunge i svakako to im ide  dobro. To što rade, dobro rade. Svakako kod bendova očekujem uz glazbu i energiju s kojom me privuku da ih gledam, a  ne da zujim okolo. Nakon Mindrak i 15 minuta pauze dolazi mali tajfun iz Karlovca. Band Absortick je za mene ugodno iznenađenje. Momci imaju stav koji volim vidjeti kod benda, a to je potpuna sigurnost i samouvjerenost u ono što rade. Iskreno više su mi se svidjeli djelovi sa growlanjem nago sa clean vokalom, ali ipak sam ja odrastao na malo drukčijem metalu. 2015-03-11 23.12Svakako ćemo još čuti o njima, pa makar u ovom magazinu. Nakon njih i pauze za promjenu banda dolazi band Merkur. O njima mi je teško pisati, jer oni jednostavno ne spadaju među ove bendove, ali kad su već bili da se i na njih osvrnem. Band je svirački i tekstualno dobar. Naglašavam tekstualno, jer je jedini kojeg sam točno razumio tekst pjesama, pa po tome možete zaključiti kolika je razlika sa ostalim bandovima. Zamjerka im je samo pre velika statičnost na bini (osim basiste) i tako dolazi do nedostatka komunikacije prema publici. Svakako i pjevačica, koja kvalitetno pjeva, bi trebala više biti frontgirl. Nakon njih dolazi Inuendo. Od njih sam možda očekivao najviše, ali to nisam dobio (možda upravo radi toga). Kako sam prije napisao, za vrijeme njihovog koncerta sam zujao okolo i točno se sječam jednog rifa pred kraj njihovog nastupa na kojem su mi privukli pažnju. Nikako ne mogu reći da je loš band, ali se nisu iskazali na koncertu i nadam se da će to sa drugom prilikom ispraviti. I za kraj bend Grob kojeg će pohvaliti vjerujem samo oni koji vole taj thrash metal osamdesetih. E pa i ja sam jedan od takvih i Grob mi je iznjedrio osmjeh na lice, ali onaj pozitivni, ne onaj koji sam vidio kod nekoliko ljudi u publici. Zato što su me vratili prvo u doba mog banda i našeg neumornog sviranja u garaži, pa onda do albuma poput Pleasure to Kill od Kreatora. Grob je band kojem je najbitnije uživanje u njihovoj najdražoj glazbi. Ritam mašini se nema što reći, odlično drže band na okupu i zato sve sitne pogreške u soliranju se mogu zanemariti. Kao što sam i napisao Grobu je najbitnije uživati i svirati ono što stvarno vole, a to je Thrash metal.

Pobjednik večeri je Absortick i čestitamo im na tomu. Svakako ih poslušajte u sljedećoj Pili Naopako u ponedjeljak 16.03. od 19:30 na www.klfm.org.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: