Home Scene Jedan na Jedan Muris Varajić

Jedan na Jedan Muris Varajić

by Vjeran
Kako je Omiš dobio “Guitar Fest”, tako smo mi “smrtnici” upoznali Murisa Varajića, gitaristu iz Sarajeva.
538531_3537702677744_1791034911_n

Muris Varajić

Povodom njegove objave da je okupio tribute band koji će se bavit sa Metallicom i Iron Maiden-om odlučili smo ga kontaktirati i zamoliti ga da nam malo približi svoj rad, sa kojim bandovima je odrastao i da li će cover band ostati samo na  coverima.

MJM: Za sve čitatelje Metal Jacket Magazina koji još nisu upoznati sa tvojim radom (vjerujem da ih je malo) možeš li par riječi o sebi (kad si počeo svirati, neki prvi band, prve svirke, uzori,…)?

Muris: Poceo sam svirati sa nekih 14 godina. Eh sad, ono sto je važno reći, u tim samim početcima sam slušao 4 benda i skidao njihove stvari, nočima i danima. To su bili Dire Straits, Pink Floyd, Metallica i Iron MaidenMuris & Dire Floyd je moj prvi double (childhood flashback) tribute band koji sam radio. Čitav koncert ima na YouTube Muris & Dire Floyd. MetallIron je drugi cover band.

slide8005

Muris Varajić

MJM: Kako je došla ideja za stvaranjem takvog projekta?

Muris: Dakle, to je razlog “odabira” bendova.

MJM: Po čemu je presudio odabir članova?

Muris: Što se tiče ekipe, želio sam da bude regionalnog karaktera, jako puno putujem zbog svojih solo nastupa, nedavno sam u Novom Sadu bio sam Andresom i Srdjanom i jako brzo riješio dilemu u vezi ritam sekcije. Malo duže sam lutao za vokalom ali Dino Jelušić iz Zagreba je definitivno logičan izbor, dečko pjeva fenomenalno.

MJM: Da li će projekt ostati na obradama ili će se baviti i autorskim radom?

Muris: Trenutno je u pitanju samo tribute projekt ali tko zna, možda nešto i autorski bude.

MJM: Neki mladi band u regiji po tvom ukusu koji bi trebalo izdvojiti?

Muris: Nažalost, jako sam rijetko kući tj. nemam vremena da pratim bilo šta tako da sam totalno van zbivanja kad su u pitanju novi bendovi, nemam pojma koga bih izdvojio jer zaista nisam u toku.

MJM: Kako općenito vidiš budućnost metal glazbe ovdi na našim prostorima?

Muris: Budućnost metal muzike na ovim prostorima…baš kao i budućnost svega svugdje na planeti…ukoliko se ne gaji, budućnost je upitna.

MJM: Hvala ti na ovom razgovoru i vidimo se na nekom koncertu MetallIron-a, a da ne bi samo ti dovorio o sebi kontaktirali smo Nenu Munitića (utemeljitelj i ravnatelj najvećeg gitarističkog festivala u jugoistočnoj Europi – Omiš guitar fest) da nam reče nekoliko riječi o tebi.

Neno: Taj momak je mađioničar gitare iz Sarajeva, zasigurno najbolji i najveći gitarista sa područja ex Yu još od dolaska Vlatka Stefanovskog i Zele Lipovače…. Impresivna je lista glazbenika sa kojima je do sada surađivao a još više i širok spektar stilova u kojima je iskazao svoje vrhunsko umijeće na 6 žica… Apsolutno nevjerojatna tehnika sviranja koja je potpomognuta urođenoj muzikalnosti dovodi nas do glazbenog genija rodom iz Foče koji ostavlja u transu i bez teksta sve njegove slušatelje. Njegove snimke zvuče impresivno, ali doživljaj njegovog sviranja uživo je nešto apsolutno nevjerojatno, ostavlja bez daha, duboki nklon i točka.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: