Home SceneInterviews Jedan Na Jedan Irij (english/croatian version)

Jedan Na Jedan Irij (english/croatian version)

by Vjeran

Irij je moj Electronic One-Woman Folk Rock bend…. with a macabre twist

Meri-Tadic_Irij_1

Još za vrijeme dok je bila violinistica u bendu Eluveitie, Meri je pokrenula bend Irij. Glazba Irija donosi totalni odmak od zvuka benda Eluveitie i jedina zajednička poveznica im je folk element. Na albumu prvijencu Meri nam je ponudila snažan folk album u kojem ima utjecaja hrvatske etno glazbe, jazz-a pa sve do elektronike. Okupivši oko sebe tim vrhunskih glazbenika bend počinje i sa live nastupima, a u skoroj budućnosti možemo očekivati i nastavak albuma prvijenca Same zgode. Što nam je o Iriju, planovima za budućnost i još o koječemu imala za reći Meri, mastermind ovog benda, poslušajte u Soundcloud linku na dnu ili pročitajte u hrvatskoj i engleskoj verziji u intervjuu koji slijedi.

MJM: Pozdrav Meri, možešli nam predstaviti Irij za one koji ne znaju o čemu se radi?

Meri: Irij je moj Electronic One-Woman Folk Rock bend…. with a macabre twist, kojeg sam ostvarila sasvim sama. Znači pišem pjesme i koncept, produciram klipove i cd-ove pa i sve ostalo je zapravo u mojim rukama. Jedan fan je moju glazbu opisao kao “A female folkloristic version of Tool” i meni se taj opis zaista sviđa jer sam veliki fan Tool-a.

MJM: Kako si odabrala ime Irij? Što znači?

Meri:Ime sam odabrala proučavajući slavensku mitologiju. Irij je navedeno kao nebesko boravište poganskih bogova.Znači kao neki svijet izmedu svijetova.To mi se učinilo vrlo prikladno ime za moj glazbeni pothvat.

MJM: Jedina zajednička točka Irija i tvog bivšeg benda Eluveitie je folk, doduše prezentiran na totalno drugačiji način. Možeš li uopće usporediti ta dva benda?

Meri: Jedina zajednička točka je zapravo moje sudjelovanje u jednom i u drugom .Vrlo su različiti bendovi iako nas na neki način povezuje sklonost folklorima. Možda je čak lakše istaknuti razlike, a ne sličnosti izmedu Irij i Eluveitie, jer Irij je zapravo One-Woman Shows dok Chrigel pjesme piše pomoću cijelog benda.Zaista nemamo puno zajedničkoga.

MJM: Jesi li ikad razmišljala napisati Irij metal pjesmu?

Meri: Zapravno me nekoliko prijatelja nagovaraju da to uradim i možda i hoću na sljedećem albumu.

MJM: Kako si se odlučila napustiti uspješan bend i okušati se u nečem totalno drugačijem, možemo slobodno reći riskantnom potezu odlaska u solo vode?

Meri: Već sam se bavila sa Irij i izdala prvi EP dok sam još bila član Eluveitie. Tada naravno nisam imala dovoljno vremena da se posvetim Irij u istoj mjeri kao sad. Nije mi to uopće bio problem jer sam bila svim srcem član Eluveitie. Što se tiče odlaska, nitko me nije tjerao nego je to bila moja odluka i došla je sasvim prirodno. Iskreno rečeno,kad poslušam novi album Origins  još sam zadovoljnija da sam nakon 11 godina odlučila nastavit i napredovati u jednom drugom smjeru. Meni se taj potez uopće nije činio riskantnim, jer nisam imala nikakvih očekivanja sto se tiče Irij. Znala sam jednostavno da želim napredovati kao glazbenica i to mi je itekako uspjelo. Trenutno surađivam sa nekoliko vrhunskih glazbenika švicarske scene i s time se meni ukazuju  nove mogućnosti songwritinga. I to mi je zapravo najbitnije trenutačno.Irij-Same-Zgode

MJM: Tvoj album Same zgode se bazira na folk tradiciji sinjske krajine. Kako si došla na ideju snimanja takvog albuma?

Meri: Ideja mi je također došla kad sam posjetila Institut za Etnologiju I Folkloristiku u Zagrebu. Tada sam slučajno zatekla zbriku pjesama iz Sinjske krajne. Otac mi je iz te regije pa sam oduvijek na neki način bila povezana s ruralnom glazbom tog područja. Tome u čast sam napravila taj album.

MJM: Zanimljivo je da na albumu pjevaš, sviraš gitaru, bas, violinu, čelo, klavir, udaraljke te programiraš. Da li je bio izazov svirati sve te instrumente i stvarati sve sama? Da li si imala pomoć?

Meri: Oduvijek sam u Irij-u stvarala sasvim sama. Sve pjesme i aranžmane sam sama izradila. Volim eksperimentirati s instrumentima i naravno to mi je izazov i gušt,  ali me također i ograničavalo u mogućnostima, jer naravno ne znam svirati gitaru ili klavir kao gitarist ili pijanist. Zato sam se već na albumu Same Zgode… odlučila upitati nekoliko ljudi da mi snime neke dijelove za Cd koje sam napisala za svaki njihov instrument.Tako je na primjer i došlo do suradnje sa Addi Trygvassonom iz Solstafira ili s Ivom i Annom iz Eluveitie i svim drugim glazbenicima koje se mogu čuti na mom albumu.

MJM: Kao umjetnica da li smatraš da je bitno imati otvoren um za sve pravce glazbe?

Meri: Naravno da je bitno, barem meni je vrlo bitno. Obogati me u svakom pogledu.Osim, ajmo reći, ako su u pitanju šlageri ili neke cajke. Tu baš i nemam previše razumijevanja niti ikakvog interesa da dodijelim svoj um! ( smijeh)

MJM: Odakle sve crpiš inspiraciju, kako za tekstove tako i glazbu?

Meri: Inspiraciju pronađem u raznim trenucima i situacijama iz svakodnevnog života i naravno predivnoj prirodi naše planete.Trenutno me također jako inspirira svjetska politika kao i razne religije svijeta koje me nažalost prate kroz cijeli život bez da imam ikakvu potrebu za njih. Tu pronalazim nešto ozbiljniju i ne samo lijepu i sjajnu inspiraciju, ali inspiraciju.

MJM: Kada stvaraš glazbu da li ti je bitan i komercijalan aspekt ili radiš glazbu iz srca?

Meri: Mislim da mi je toliko bitan komercijalan aspekt nikad ne bi napisala album Same Zgode… Da mi je bitan bilo bi mi ionako pametnije i jednostavnije odraditi osam sati na dan u nekom uredu. Komercijalni aspekt bi mi tu bio i sigurniji nego u glazbi.Znači glazbu uvijek radim iz srca.

MJM: Da li uskoro možemo očekivati još albuma od Irij i u kojem će se pravcu glazba Irija kretati?

Meri: Da, idući album planiram objaviti 2016-te godine, ali ću već sad krajem travnja objaviti digitalni singl jedne nove, meni vrlo posebne pjesme, koja se zove High Above Sorrow. Za mene je taj release vrlo poseban jer sam prvi put u karijeri sa Irij snimila pjesmu s mojim session glazbenicima. Znači, bubanj, bas i  gitara, a ja sviram violinu i pjevam. Kao pravi bend…(smijeh)… presretna sam jer smo već dovršili snimke za bubnjeve i bas prije dva tjedna i rezultat je odličan.Meni se tu otvaraju, kao što sam već rekla, nove dimenzije moje vlastite glazbe. Sve i dalje ja sama pišem, ali u radu s bendom me zapravo iznenadilo koliko snažnije to sve zvuči. Tim putem mislim I snimiti cijeli sljedeći album.I mogu sigurno reci da ce Rock elementi na sljedećem albumu biti istaknutiji nego do sada.

MJM: Koji su tvoji glazbeni uzori?

Meri: Nemam nikakvih.

MJM: Da li pratiš hrvatsku rock scenu?

Meri: Iskreno ti moram reći da sam malo zaostala što se tiče domaće scene. Trenutačno sam jako kreativna i toliko pišem i sviram da mi nedostaje vrijeme da pratim što se događa na sceni.  Morat ćes nakon intervjua malo dograditi moje znanje o domaćoj sceni!

MJM: Koji ti je najznačajniji live nastup u karijeri, kako Eluveitie tako i Irij?

Meri: Najznačajniji nastup sa Eluveitie mi je zapravo bio posljednji nastup u Švicarskoj. Nakon 11 godina i više od 700 koncerata po cijelom svijetu vrlo je značajan trenutak odsvirati posljedni nastup s ekipom. Što se tiče Irij, to mi je bio naravno debi nastup. Sama sebi sam dokazala da sam sposobna stajati na pozornici kao Front-Woman i publika je zapravo bila fenomenalna. Čak su nekoliko Eluveitie fanova došli na koncert i prije nastupa su mi iskreno rekli da im ta moja glazba i nije bas najmilija, ali da su meni u čast došli jer sam im se uvijek sviđala u Eluveitie-u. A poslije koncerta su mi opet prišli, izvan sebe, odušeljveni i momci su zapravo postali pravi Irij fanovi koji nose i majicu i sve to. To je meni bio jako lijep trenutak i uspjeh.

MJM: Možeš li reći nešto za kraj?

Meri: Nadam se da ću uskoro imati priliku svirati kao Irij i u Splitu ili području Dalmacije i da dovedem svoj bend sa sobom. Naravno to bi mi bila velika cast i zadovoljstvo. Ako želite znati više o meni i mojoj glazbi posjetite www.irijmusic.com ili me možete naći na facebook.com/irijofficial. Hvala vam!

MJM:Hvala ti na intervjuu:

Meri: Hvala i vama!

English version

MJM: Hi Meri, could you please introduce Irij for those who are not familiar with your work?

Meri: Hi Marin, of course. Irij is my Electronic One-Woman Folk Rock band… with a macabre twist. I have formed the band all by myself, which means that I am writing all the music, I’m producing my own music clips and records and actually everything else is just as well in my hands. One fan once has described my music as “A female, folkloristic version of Tool” and I actually really enjoyed that description because I am quite a big Tool fan myself.

MJM: What does Irij means?

Meri:  I’ve chosen the name while I was reading about Slavic Mythology. Irij is there mentioned as the celestrial home of pagan gods. That means somewhat of a world between the worlds and to me it seemed like a perfectly fitting name to my further musical plans.

MJM: The only common thing between Irij and your former band Eluveitie is folk music, but presented in different ways. Could you compare those two bands?  

Meri: Actually I think that the only common thing is that I have been part of both of these bands. Eluveitie and Irij are very different even if our dedication to folklore somehow connects us. Maybe its even easier to point out the differences between both bands rather then what we have incommon. Because Irij really is a One-Woman Show while Chrigel writes his songs also within the band.

MJM: Did you ever consider doing metal song with Irij?

Meri: Well, a couple of friends are trying to convince me that I should write an Irij metal song and I actually might just do that on the next album.

MJM: How come you have decided to leave successful band and start solo career, which is a risky decision to make?

Meri: I’ve already been busy with Irij and released a first EP while I was still a member of Eluveitie. Back then I didn’t have the time to dedicate myself to Irij as much as I can now but that was definitely alright because I was wholeheartedly an Eluveitie member. My departure happened pretty much naturally, nobody has forced me to leave and it was my decision to go on with something new after 11 years of Eluveitie. If i listen to the album Origins now, I am actually even more satisfied that I have chosen to improve in a new way. The decision didn’t seem risky to me at all because I really didn’t have any expectations about Irij but to improve as a musician and there I have definitely succeeded. I have the great luck to work with some outstanding musicians right now and this gives me a brand new perspective on my own songwriting which is at the same time most important to me right now.

MJM: Your album Same zgode is based on traditional folk music from region of Sinj, Croatia. How come you have decided to record an album like that?

Meri: The idea came while I was visiting the Institute of Ethnology and Folklore in Zagreb. Accidentally I have found a collection of old songs from the mountainous region of Sinj. My father is born there and so I was somehow always connected to the rural music of that region. In their honour I have written the album.4602453904

MJM: On this record you play various instruments, was it a challenge to play all those instruments by yourself and did you have some help from other musicians?

Meri:  Since I have always worked, written and arranged all the Irij stuff on my own, I’ve loved to experiment with instruments and logically this was a challenge but mostly lots of fun for me. At the same time it would definitely limit me since I simply cant play the guitar or the piano like a guitarist or a pianist would. Therefore I have already on Same Zgode… had the idea to ask a few guest musicians to record some parts for me. That’s what lead to the guest appearance of AdalbjörnTrygvasson and Anna and Ivo from Eluveitie for instance as well as all the other artists that can be heard on my album.

MJM: As an artist do you think it is important to have open mind for any kind of musical influence?

Meri:  For me it definitely is, very important. It enriches me in every way. Except let’s say if we were talking about schlager or cajke music. There I really don’t have much understanding nor interest…hehe.

MJM: Where do you find  inspiration for your music and lyrics?

Meri:  I find inspiration in different moments and situations of my own life and of course in all the beauty of our planet. At the moment the situation in world politics tends to inspire me quite a lot as well as all the religions that are unfortunately been part of my life ever since I was born and I have no use for them whatsoever. There of course I find a somewhat more serious and not always nice and shiny inspiration.

MJM: When creating music do you pay attention on commercial aspect or you create it the way you feel it´s right?

Meri:  I think if I would pay so much attention to the commercial aspect of my music I would have never released Same Zgode… . Also if the commercial aspect would be so important to me I’d probably be better off working in an office 8 hours a day and not doing music at all. So, my music comes 100% from the heart.

MJM: Can we expect more music from Irij in the future and in which direction your music is gonna go?

Meri:  Yes, definitely. I wanna release my next record in 2016. Until then I will release a digital single containing a video clip in April/May 2015. It’s called High Above Sorrow and is a very, very special release to me. Because it is the first time in my career with Irij that I record a song with my session musicians. So we’ll have drums, bass and guitar and I sing and play the violin. Like a real band… haha… I am absolutely excited because we have already finished recording the drums and the bass and it sounds simply amazing. As I have already mentioned there is a new dimension that opens up to me while working with my musicians (Dominik Burkhalter – drums / Manu Rindlisbacher – bass / Maze Koon – guitars). I will keep writing and arranging the songs but worked out and recorded with the band it has actually even surprised myself how much more powerful it all sounds. In this manner I wanna record my entire next album and I can definitely say that the rock elements will more distinctive on the coming record.

MJM: Who are your idols in music?

Meri: I don’t really have any.

MJM: Are you familiar with Croatian rock scene?

Meri:  To be honest with you, I’ve missed a lot of this lately. Since I am so creative at the moment and spend so much time writing and playing I didn’t really have the time to follow up with the local scene. You might have to help me out there a bit after the interview. That would be great.

MJM: Which is your most memorable live show from both Eluveitie and Irij?

Meri: My most memorable concert with Eluveitie was probably the last one in Switzerlands. Its quite a meaningful moment, after 11 years and over 700 concerts, when you play the last show with the guys. When it comes to Irij it of course my live debut. I have proven to myself that I can be a Front-Woman and the audience was actually phenomenal to me. Actually a few Eluveitie fans came to the show and one guy told me that my music actually wasn’t his cup of tea at all. He just came because he liked me with Eluveitie. After the show he was totally excited and became an instant and big Irij fan. In fact many people seemed to have become fans after the concert which wasn’t really the case before they heard us playing live. This was a very special moment for me and quite a success.

MJM: Is there anything you would like to add?

Meri:  I really hope that I can bring my band to Split and present Irij to you all. I would be extremely happy and honoured. If you’d like to know more about me and my music please visit www.irijmusic.com or you can also find me on facebook.com/irijofficial.

Thanks to you all.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: