Home SceneInterviews Jedan Na Jedan Alogia

Jedan Na Jedan Alogia

by Vjeran

Let the metal flow, što bi rekao Chuck Schuldiner

alogia

Alogija je band koji smo već spominjali u magazinu putem recenzije njihovog toliko hvaljenog albuma Elegia Balcanica. Eto nakon što su se izredale sve nagrade i pohvale, mi smo nekako zamislili da bi bilo dobro popričati sa njima oko tih nagrada, samog albuma, uspjeha, scene i tko zna čega sve ne. Sve je to složeno u intervjuu koji smo sa Srđanom napravili za vas.

MJM: Moram priznati da mi je drago što se ovdje radi o glazbenom svijetu, jer da nije tako vjerovatno ne bi mogli ni pričati. (Alogia, prevod značenja) Kako ste došli do imena Alogia i naravno zašto? Jer ste vi baš potpuno suprotno.

Srđan: Riječ AlogiA može imati više značenja. Može predstavljati nešto atipično, ili nelogično, što u neku ruku i je ako svirate ovaj glazbeni stil na Balkanu. Postoji i filozofsko značenje – padom u “alogiju”, filozof gubi mogućnost razmišljanja… Kako i zašto? Pjesma koja otvara posljednji album našeg matičnog benda Psychoparadox zvala se upravo “Alogia” (tekstopisac : Miroslav Branković), tako da i to nosi neku svoju simboliku, jer je “AlogiA” nastavak “Psychoparadox”-a. Pored toga, u to vrijeme nije bilo puno bendova čiji naziv počinje i završava sa slovom “A”, posebno ne na Balkanu.

MJM: Možeš li predstaviti band za naše čitatelje?

Srđan: Nikola Mijić – vokal, Miroslav Branković – gitara, Vladimir Ranisavljević – bas gitara, Srđan Golubica – bubnjevi i moja malenkost, Srđan Branković – gitara.

MJM: Da se odmah zakačimo za novi ili zadnji album. Svako malo čitamo kritike od pustih magazina, nagrade i sve u svemu same pohvale. Reci mi, ali onako iskreno, je li bilo ikakve negativne kritike 🙂 ?

Srđan: Našla se poneka. Balkan je to. 😀 Ali su apsolutno stopostotno pohvale stizale sa svih strana svijeta – od Japana do alogiaJužne Amerike. Objavljeno je oko 150 stranih recenzija i strane ocijene su uvijek varirale između 8 i 10. Također, dobio sam izuzetno pozitivne, iskrene kritike od nekih stranih muzičara, koji su godinama na progressive metal sceni i koji su utjecali i na naš stil.

MJM: Nedavno ste dobili i nagradu od Američke Akademije za najbolji metal album. Možeš li nešto više o tome reći?

Srđan: Dobili smo nagradu od američke institucije “The Akademia Music Awards” iz L.A. za najbolji metal album u godini 2014. Konačnu odluku o nagradi i glavnu ocjenu o kvaliteti albuma koji su ušli u nominaciju za najbolje ostvarenje donio je żiri, sastavljen od šest vodećih svjetskih izdavačkih kuća, kao i veterana glazbene industrije. Glavni član żirija je Ken Wilson, poznat po radu sa glazbenim imenima kao što su Beyonce, Alicia Keys, Whitney Houston, Mariah Carey, Michael Jackson, Seal, Sade, George MichaelKen je i napisao recenziju albuma, koja je pravi hvalospev. I glazbeni i produkcijski.

MJM: Koje ste još značajnije nagrade pokupili sa albumom Elegia Balcanica?

Srđan: U Rimu smo dobili “Guarana Awards” nagradu za pjesmu “Elegia Balcanica”, okarakterizirali su nas za “otkriće godine”, pa smo stoga pozvani da nastupimo i primimo nagradu kao revijalni bend na festivalu “Festival dei Castelli”, koji se dogodio na starom rimskom trgu u centru grada. Tada smo proveli 3 sjajna dana u Rimu, gdje smo pored nastupa imali i mnogo organiziranih intervjua, fotografiranje, a po prvi put u karijeri, imali smo i limuzinu, koja je bila tu samo za nas. Nekoliko stranih web-ova su nam proglasili album za najbolji u godini, mahom američki i talijanski – “RockWired Magazine”, “All Around Metal”, “Rome by wild”, “European music channal MC Award Winner” za najbolji metal album na materinjem jeziku, “Headbangers Latino America” za top progressive metal album, “Prog Palace Radio” za “top metal album”, a dobili smo i naslovnu stranu u američkom štampanom Vents Metal magazinu.  Album je takodje deklariran kao Top Metal Album u Grčkoj gdje smo osvojili “Melodic Awards for 2014″.

MJM: Vi ste dokaz da se može uspjeti i na materinjem jeziku. Da li vam je ikad palo na pamet prebaciti se na engleski?

Srđan: Ponekad mi se čini da je naš jezik zapravo učinio da strancima naša glazba zvuči još zanimljivije. Dvije strane izdavačke kuće su bile zainteresirane za objavu licenciranih izdanja, ali smo ostali vjerni dogovoru sa “Miner”-om, koji nas je od početka kreiranja novog albuma podržavao. Jedna švedska izdavačka kuća je željela da objavi na vinilu englesku verziju albuma, ali smo to prepustili “Mineru”.

MJM: Gdje ste najviše prepoznati, osim u Srbiji?

Srđan: Ako ne računamo balkanske zemlje, u Italiji.

MJM: Ne znam da li se to meni čini ili je tako, ali sa ovim zadnjim albumom mi se čini da ste dosta više postigli nego sa prošlim. Da li je to radi lagane promjene sounda, radi promjene izdavača ili se to vratilo za sav trud tokom ovih godina?

Srđan: Ja zaista volim prethodni album. Kada čitavo desetljeće radiš jedno isto, osjetiš potrebu nešto promjeniti. To nam je pomoglo da napunimo “stare baterije” i da se vratimo potpuno svježi i puni entuzijazma našim korjenima. I, da, govoriš istinu. “Elegia balcanica” album je napravio lijep uspjeh i dobio sjajne kritike, a obilježila ga je i turneja, koja je obuhvatila i par posebnih nastupa – recimo u Sloveniji (Metal Days festival), u Bugarskoj (Polinerock festival) i u Rimu (“Festival Dei Castelli”), kao i nastup na “Roma Elettrika Festival”-u, također u Rimu.

MJM: Znamo da vam je nova izdavačka kuća Miner Records. Kako ste zadovoljni sa suradnjom?

Alogia-ElegiaBalcanicaLargeSrđan: Potpuno smo zadovoljni, postoji mogućnost da produžimo suradnju. Toplo preporučujem svima koji dobiju ponudu da surađuju sa njima.

MJM: Sad se malo vratimo u prošlost. Od albuma Secret Spheres of Art iz 2005, pa do zadnjeg imali ste dosta gostovanja po albumima. Možeš li istaknuti neku posebnu suradnju, koja vas je najviše dojmila?

Srđan: To bi svakako bila suradnja sa američkim kultnim progressive metal bendom Shadow Gallery, na čijem sam posljednjem albumu svirao, zajedno sa legendarnim Ralf Sheepersom (Primal Fear, Gamma Ray). Shadow Gallery je bend na kojem sam bukvalno odrastao. I, kao fan, puno naučio od njih.Također sam ponosan na svoje učešće na progressive rock tribute albumima, točnije, bio sam pozvan da snimim tribute pjesme za Rush, King Crimson, ELP i Flower Kings. Bio sam jedini balkanski glazbenik na spomenutim albumima. Nemojmo zapostaviti i domaće legende sa kojima smo surađivali, a to su članovi Riblje Čorbe, Osmog Putnika, Slađana Miloševič, Zele LipovačaNikola je sa bendom Eden’s Curse tokom prošle godine dijelio binu i dobio veliko priznanje od pjevača kao što su Doogie White, Jeff Scott Soto… Oduvjek sam znao da bi mu svi ti pjevači (kojima smo se divili čitavog života) pružili ruku i čestitali na izvanrednom glasu, ako bi ga jednom sreli. Ponosan sam na njega, jer se upravo to i događa.

MJM: Možeš li izdvojiti neki koncert koji vam se najviše urezao u sječanje?

Srđan: … puno ih je bilo. Ti si iz Splita? Sjećam se nastupa u Splitu, 2008. godine. Divno sam se proveo tada. Znam puno divnih ljudi iz Splita. Volim taj grad.

MJM: Radite dosta projekata uz Alogiu. Koji je razlog tomu?

Srđan: 90% toga su glazbene poslovne ponude, koje se stilski uklapaju u naš glazbeni ukus.

MJM: Što članovi banda najviše vole slušati?

Srđan: Obrni/okreni- heavy metal.

MJM: Kakvi su vam planovi za budućnost, i radi li se na novom materijalu?

Srđan: Nismo završili sa promocijom albuma “Elegia Balcanica”. Planiramo još 4 spota, a možda ćemo nakon svega objaviti i DVD sa svim spotovima.

MJM: Možemo li očekivat neku regionalnu turneju?QG5A7929_3_ok

Srđan: Skoro smo razgovarali o tome i definitivno riješili da ubuduće biramo samo prioritete. U proteklih 12 godina smo zaista prosvirali uzduž i popreko balkanske zemlje (mada smo u Hrvatskoj bili najređe). Malo smo umorni od klubova. A i situacija je trenutno poprilično neozbiljna za jedan ozbiljan bend, kakav je AlogiA. Imati ćemo neke nastupe u Italiji, a što se tiče Balkana, vjerovatno nas nećete baš tako često gledati. Kao što rekoh, samo izuzetne prilike ćemo prihvatati.

MJM: Poruka za čitatelje Metal Jacket Magazina.

Srđan: Ako već moram da pametujem – nemojte dozvoliti da umre kultura. Nemojte dozvoliti da umre glazbena umjetnička tradicija. Nemojte dozvoliti da nestane breme koje su nam ostavili Iron Maiden i Judas Priest. Jesmo Balkanci, ali nemojmo dozvoliti da cirkus pobijedi. Živimo na podneblju gdje je glazba iskorištena u izopačene i površne svrhe. Mašta i magija kojom su nas od malih nogu hranili bendovi koje volimo je iskarikirana i parodirana. Let the metal flow, što bi rekao Chuck Schuldiner. Don’t let the “neukus” flow.

MJM: Srđane, hvala na intervjuu.

Razgovarao: Vjeran Birimiša

https://www.facebook.com/alogia.official/timeline

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: