Home ReviewsConcerts Izvještaj: ZAYN, Bjelovar u Birtiji Zagreb u Bjelovaru 14.10.2016.

Izvještaj: ZAYN, Bjelovar u Birtiji Zagreb u Bjelovaru 14.10.2016.

by Metal Jacket

Počet ću s napomenom koja je, čini mi se, vrijedna da se čuje; uvijek me oduševi kako bjelovarski bandovi jesu prorok u svom selu…. bjelovarska publika uvijek najviše podržava i dolazi slušati bjelovarske bandove. Ni ovog petka u kultnom klubu Birtija Zagreb nije bilo drugačije… teško je procijeniti, ali sigurno je bilo 80 i više ljudi.

ZAYN je ovom prilikom promovirao 5 stvari s upravo snimljenog EP-ja “Evolution Made Us”, koji ovih dana ide u produkciju. Stvari su donekle drugačije od onih s prethodnog albuma Fields of God, još eksperimentalnije. Promjene ritma tijekom jedne stvari događaju se nekoliko puta, što Zaynovom bubnjaru Alenu Rožmanu ne predstavlja ni najmanji problem. Dvije gitare, Marko Dragičević i Bojan Gatalica, bas Miran Kapelac, sve vrsni muzičari izuzetno širokih muzičkih i životnih interesa, protresli su nas, iznenadili, pokrenuli i zamislili na jedan poseban način. Moja je slika u nekim trenucima bila izgradnja monumentalnog egipatskog hrama zvukom i zatim rušenje svega u prahu vremena….da, takve su normalne reakcije na Zaynovu muziku….. Prilično filozofski nastrojen band, koji ne svira za zabavu, nego da kaže kako vidi svijet, smisao, umjetnost,  boga,  evoluciju, koja je i tema ovog novog EP-ija. Razgovarati o tim instrumentalima (“Voice means nothing”, kaže Zayn) s dečkima nadahnjujuće je iskustvo, a njihova glazba nikako nije za svakoga. Ja sam osjetila i Floyde i Tool i moderni prog metal i Rush…i svašta još, no u svakom slučaju, istraživanje je ono što daje notu svemu. Ako se uopće žanrovski definiraju, Zayn kažu da su post-sve…..

Osim novih stvari, Zayn je odsvirao i nekoliko starih, od kojih ću izdvojiti meni posebno dragu, Vicarivs Filii Dei (Animal Rituals). Kratka, određena, koncentrirana svirka, rekli su što su namjeravali i završili. Sutradan ih je čekao nastup s Tides From Nebula u Sarajevu. Sjajno.

A ja sam odjurila do Mario bara, na drugu svirku iste večeri……Fince Satanibator i Black Royal.

Tekst i Foto: Amalija Kranjec Markešić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: