Home ReviewsConcerts Izvještaj: War-Head, Kymera i Patrias nastupili u Smederevu

Izvještaj: War-Head, Kymera i Patrias nastupili u Smederevu

by Vjeran

War-Head, Kymera i Patrias nastupili u Smederevu  

25.04. je u Novom Sadu bio zakazan festival “Invasion from the East”, koji organizira švicarsko/srpska izdavačka kuća Miner Records. Zbog tehničkih problema, klub u kojem je festival trebao biti održan otkazao je događaj samo 15 dana prije održavanja, i pomakut je na 30. svibnja u istom prostoru, The Quarter. Spletom takvih okolnosti, osječki metal-razbijači War-Head i Kymera i smederevski Patrias iznenada su dobili “slobodnu večer”, koje su riješili iskoristiti za nastup u Smederevu. U organizaciju se odmah uključio bajkerski klub “Arhangel”, pripreme su mogle početi i morale su brzo biti gotove. I, došla je ta subota i koncert koji su organizatori najavili kao jedan od najboljih te večeri u Srbiji. Teške riječi, pomisliti će neko. Da, ali samo neko tko nije bio na ovoj svirci, sa koje nam izvještaj šalje Milan Belić, vlasnik portala Rok Pokret.

Sve je za ovu priliku funkcioniralo kako treba. Klub-domaćin je ugostio bendove kako dolikuje, uz dobro i dovoljno jako ozvučenje, odgovarajuće osvetljenje, odličnu kontrolu ulaza, plesačicu u kavezu pored bine… Publike je bilo više nego što bi se Patriasočekivalo s obzirom na činjenicu da je u isto vrijeme, na drugom kraju grada, na moto skupu drugog od tri gradska moto kluba, nastupalo legendarno Atomsko Sklonište. Poklonici metala, a i oni koji to baš nisu, popunili su klub i terasu. A bendovi su odlično znali kako se treba odužiti: odličnom i energičnom svirkom.

Prvi je na scenu izašao lokalni četvoročlani Patrias, “bend za publiku od 7 do 77 godina”, što se i moglo vidjeti po strukturi ljudi koji su došli na ovaj koncert. Sa nešto izmijenjenom i čvršćom play – listom od uobičajene, proveli su prisutne kroz dio prvog albuma “Put” i drugog koji spremaju za snimanje, pjesmama u kojima ima svega i svačega, od klasičnog metala osamdesetih, YU rocka, thrash i doom metala, teških rifova, nježnih tonova, mračnih tema, ljubavi… Publika, koja odlično poznaje rad ovog sastava, znala je da isprati ovaj nastup horskim pjevanjem, skakanjem, plesanjem… Poslije četrdesetak minuta i deset pjesama, domaća uvertira za gostujuće bendove je bila gotova.

Svetla pozornice su zatim obasjala drugu četvorku, glazbeno nešto bržu i težu Kymeru. Bend koji sve češće svira van Hrvatske pokazao je zašto je dobro prihvaćen svuda gdje se pojavi: beskompromisna svirka i čvrst vokal, uz ozbiljne tekstove na engleskomKymera, bili su više nego dovoljni da iz prve osvoje slušatelje, kako one koji su od ranije znali pjesme koje sviraju momci iz Kymere, tako i one koji se prvi put susreću sa njihovim radom. Raznovrsni rifovi i ritmovi i zanimljive bas-dionice vodili su prisutne kroz četrdesetpetominutni presjek stvaralaštva ovog perspektivnog benda. Poslije standardno dobrog nastupa domaćina, prva gostujuća postava pokazala je da organizatori nisu slučajno najavili ovaj koncert na gore navedeni način.

A konačnu potvrdu toga dali su headlineri, osječka thrash/death metal trojka, War-Head. Od prvog do poslednjeg takta, veterani hrvatske, a može se reći i europske i svjetske scene, zasuli su publiku neumoljivim rafalima iz War - Headsvog raspoloživog naoružanja. Praštali su i praštali bubnjevi, gitare, bas i glas, dim je obavijao glazbenike na bini, a publika je znala odgovoriti na tu energiju, tako da je došlo do dugotrajne šutke ispred bine, pa su momci iz Patriasa morali čuvati bend na sceni od eventualnog uzvratnog udara razigranih mladića iz prvih redova. Bila je to prava eksplozija bojevih glava, četrdeset minuta tutnjave koja je završena pjesmom koja se zove kao i sam bend. Stavljena je točka na još jedan izvanredan događaj koji je produkt djelovanja reanimirane smederevske metal scene, dobre suradnje bendova sa klubovima u tom gradu i bendovima iz Srbije i inozemstva.

After-party je održan u glazbenoj vježbaonici benda Patrias, a tamo je uslijedilo iznenađenje pristiglo iz Italije. Naime, specijalni gost na svirci bio je gitarista talijanskog symphonic-metal sastava Overcrown, Aleksandar Đerić, koji je bratskom bendu posle koncerta poklonio kompletan set bubnjeva, sa rampom za činele i činelama. Kakav divan kraj večeri koja nam je na više načina pokazala da je suradnja među bendovima još kako moguća!

 

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: