Home ReviewsConcerts Izvještaj: I sada nešto potpuno drugačije s Vulture Industries i Old Night! – Vulture Industries & Old Night @ Močvara, Zagreb, 25.11.2017.

Izvještaj: I sada nešto potpuno drugačije s Vulture Industries i Old Night! – Vulture Industries & Old Night @ Močvara, Zagreb, 25.11.2017.

by Tomislav Kuternik
Vulture Industries

Old Night

Moram priznati da u zadnje vrijeme vikendom dobivamo većinom koncerte metal sastava koji ne spadaju pod tradicionalne pod-žanrove. Izuzetak nisu bili ni sinoćnji bendovi Vulture Industries i Old Night koji su odradili odličnu svirku u kultnoj Močvari.

Klub se čvrsto držao satnice pa je prvi bend Old Night krenuo točno u 20:15 sati. Riječki doom metal bend osnovan 2015. godine, izvorno one-man project ubrzo je postao peteročlani sastav, a ov je godine preko kanadskog labela Rain Without End Records izdao i svoj debitantski album Pale Cold Irrelevance zbog.

Osobe koje su upoznate s tim izdanjem mogu uočiti kako odlično repliciraju svoj studijski uradak uživo. Možda čak i bolje! Naoružani trima gitarama rade dojmljive harmonije i popunjavaju svaku moguću prazninu. Matej na lead vokalu je odradio fantastičan posao zajedno s ostalim pratećim vokalima. Iako je čudno vidjeti bend s tri gitare (posebno u doom metalu) nakon ove svirke teško ih je zamisliti ikako drugačije.

Odsvirali su redom prvih pet pjesama s albuma: The Last Child of Doom, Mother of All Sorrow, Thieves of Innocence, Architects of Doom, Something Is Broken. Iako je riječ o odličnim pjesmama, uživo imate dojam da u pojedinim trenucima neki dijelovi možda traju koji krug previše. Bez obzira na to, dečki su odradili profesionalan nastup pred vjernom publikom.

Vulture Industries

Bosonogi Norvežani Vulture Industries su započeli svoju avangardnu svirku oko 21:30. Prema njihovom opisu kako su kombinacija Ulvera, Danziga, Sisters of Mercya, Nicka Cavea i još toliko od njih jedva da mogu naći trunke sličnosti ali jedna stvar je istina – uistinu su zanimljivi za slušanje. Ne mogu reći da sada skaču sa žanra na žanr ali svaka njihova stvar se ističe na svoj način i ne znate što vas sljedeće čeka.

Iako prije koncerta nisam bio nimalo upoznat s njihovim radom, bend ima dosta staža. Započeli kao Dead Rose Garden 1998. godine, no nakon promjene postave 2003. godine su odlučili promijeniti ime u Vulture Industries. Na ovoj turneji promoviraju svoj novi album Stranger Times kojeg su izbacili preko izdavačke kuće Season of Mist.

Bend je na pozornici od prve sekunde bio totalno u svom filmu i u svojoj “čudnoj” glazbi. Njihov pjevač Bjørnar Nilsen ako vas ne ufura svojom glazbom, svojim stage presenceom definitivno hoće. Od čudnog džogiranja po bini i van nje te odličnom kontaktom s publikom nastao je totalni cirkus. Isto vrijedi i za ostatak benda. Svi su bili dobro uštimani i dali nam profesionalan nastup. Ali to je ono što mogu objektivno napisati.

Mada je Močvara bila nažalost tek napola puna, skoro svaka osoba je bila u điru njihove glazbe. Čak i nama koji više zalazimo u ekstremnije žanrove, ovo nam je poslužilo kao zanimljiv predah.

Zaključno, prema besmrtnim riječima Monty Pythona, ova je subota bila “something completely different”.

Vulture Industries

Tekst: Tomislav Debelić
Foto: Vedrana Dobrić (terapija.net)

You may also like