Home ReviewsConcerts Izvještaj + galerija UFO: Drugi dan žestokih svirki je razveselio poklonike žešćeg zvuka

Izvještaj + galerija UFO: Drugi dan žestokih svirki je razveselio poklonike žešćeg zvuka

by Metal Jacket

Nervosa-1Urban Fest Osijek (skraćeno UFO) je i ove godine ponudio raznolik glazbeni sadržaj, traje pet punih dana i stvarno svatko bez obzira na ukus i glazbeno opredjeljenje (bez cajki, naravno) može nešto naći, doći, pogledati i poslušati.

Tako smo mi udicu bacili upravo na drugi dan ovogodišnjeg UFO-a (22. lipnja, 2016.) koji je bio poprilično namijenjen nama koji volimo najžešću i najekstremniju glazbu, a to je naravno – Metal.  Kako smo igrom slučaja stigli dosta ranije u dvorište bivšeg osječkoga kluba Vega, imali smo priliku vidjeti kako se organizatorska ekipa užurbano priprema za dugu noć koja je čekala i njih, a bogami i nas. Izvođači, odnosno bendovi su s druge strane odrađivali tonske probe poprilično strpljivo kako bi time dali što bolji doprinos da njihova izvedba bude što potpunija i prema publici kompletnija. Nakon što smo se malo prolunjali po mjestu održavanja samog festivala, odlučili smo se zaletiti do obližnjeg kluba Exit čije su pojedine prostorije namijenjene kao “backstage” bendovima koji su dio ovogodišnjeg UFO-a.

Nakon popijenih krigli, odnosno nekih sat i pol vremena kasnije (računajte u minutama ili u pivu, svejedno nam je), ponovno smo se prošetali do dvorišta bivše Vege. Tamo je timer do žestoke glazbe počeo već kucati, a kao nešto lakša uvertira je već svirao novi osječki noise pop/experimental proizvod zvan Harvo Jay. Momci su u svojih pola sata predstavili uratke s njihovog EP-a snimljenoga 2015. godine. Iza njih su nastupili No Hurry Brigade iz Đakova koji svoj žanr opisuju kao “andalusia”, a po zvuku bi to najbliže bilo nekom dinamičnom modernom rocku. Potom je uslijedio Syndrome, lokalni i dobro znan bend osječkoj publici. Svojim grungerskim zvukom bili su svakako najžešći od prva tri benda koja ne ulaze u domenu metala. Opušteno su odradili svoj autorski repertoar, a onda je uslijedio upravo onaj dio večeri rezerviran samo za teške riffove.

Prvi od “teškaša” bili su black metalci Wasteland iz Belog Manastira koji su započeli kontrast i napravili jak stilski obrat s obzirom na prva tri benda. Visoki growl vokal, masna distorzija, melodične klavijature i blast beatovi krenuli su odjekivati s bine. Dečki su svoj nastup odsvirali čvrsto i uz činjenicu da je jednome od gitarista pukao pojas za gitaru te je do kraja nastupa kleknuo na jednu nogu i tako odradio svoje dionice. Okupljenoj ekipi su odsvirali koncizan set autorskih pjesama kao što su “Smrtna kazna”, “Zvijer”, “Slava palim ratnicima”, “Pokolj”, “U boj”, “Apokalipsa” i “Gates Of Heaven”. Jedina i velika zamjerka se može uputiti ne bendu, nego ton majstoru koji je bio najbliže rečeno neposlušan na potrebu da sredi monitoring na bini, a isto tako i na mahove zvuk prema van gdje se moglo čuti primjetnih i dakako nepotrebnih oscilacija u glasnoći pojedinih instrumenata tijekom pjesama.

Drugi i predzadnji pripadnici teške kategorije bili su članovi osječkog najdugovječnijeg death/thrash metal sastava, a to je dobro znani War-Head.  Svirku su započeli na način da je kao intro puštena Van Halen-ova “Ain’t Talkin ‘Bout Love” nakon čega su uletjeli u miks svojih autorskih stvari iz starije i novije etape benda. Tu su se čuli naslovi poput “Free”, “While The Blind Leads The Blind”, “Terrorizer”, “Mass Immolation”, “Who Dares wins”, “Mental Patterns2 i “War-Head”. Kroz samu svirku prošli su i sitne tehničke probleme s bass gitarom, no to ih nije omelo u priređivanju svog žestokog i prepoznatljivog nastupa. Nažalost i za njihov nastup također moram pokuditi tonca koji opet kao da je na momente ostao bez sluha i u navratima bespotrebno unakazio zvuk same gitare. Ovim odrađenim koncertom, War-Head se pridružio na ostatku turneje headlineru večeri koji je svirao odmah iza njih.

Sinoćnji zadnji act bio je ženski thrash power trio Nervosa iz Sao Paula u Brazilu. Osijek su posjetili u sklopu svoje trenutne europske turneje “Agony All Over Europe” koja broji čak i do preko stotinu datuma. Te žestoke djevojke su osječkim metalcima pružile priliku da čuju samo takav štih stare škole ponajviše inspiriran brazilskom Sepulturom koju navode kao glavni uzor. Promovirajući svoj netom izdani drugi full length album “Agony”, odsvirale su najjače i najbrže stvari koje krase sam album, ali su ubacili i poneku pržionu s prvog albuma “Victim Of Yourself” iz 2014. Najzapaženije pjesme su bile “Death”, “Into Moshpit”, “Intolerance Means War”, “Masked Betrayer”, “Deception”, “Hostages” i “Surrounded By Serpents”. Bez prevelike filozofije, ove tri metalke su jednostavno razvalile!

I na samom kraju, žalosno je zaključiti da Osijek ne može ni na festivalu na koji je ulaz besplatan (da, uđeš za džaba!) prikazati veliku brojnost publike. Jedni se zalete čak iz Brazila , a drugi ne mogu ni preko kućnog praga.

To valjda dovoljno objašnjava.

Tekst i foto: Mislav Mihaljević

You may also like