Home ReviewsConcerts Izvještaj: U Mario baru Bjelovar opet sjajni metal/rock bandovi – SATANIBATOR i BLACK ROYAL iz Finske 14.10.2016.

Izvještaj: U Mario baru Bjelovar opet sjajni metal/rock bandovi – SATANIBATOR i BLACK ROYAL iz Finske 14.10.2016.

by Metal Jacket

Nakon ZAYNa u Birtiji Zagreb, dotrčala sam u Mario bar…jer, naravno da su u našem malom gradu isto veče bile dvije metal svirke, da nadoknadimo godine suše, valjda….Ali, klubovi su se prešutno uskladili, tako da je svatko tko je to želio, mogao stići na obje.

sabatinator

SATANIBATOR, četveročlani doom ‘n’ groove, mystic doom rock band iz Finske svirao je prvi i pokrenuo ovu malu crnu misu petkom navečer kod Maria. Pjevačica Saara Šamani sve je iznenadila netipičnim soul glasom i stilom pjevanja, koji je stvarima dao posebnu mističnu notu, a band je svoj set od nekih sat vremena otprašio odlično, pokrenuvši publiku i na ples i na benganje. Pravi rock`n`roll band sa svim uplivima koje su naveli u svom opisu, izuzetno zanimljiva kombinacija doom i groove ritmova koji se izmjenjuju, stvarajući malo zaigranu, malo prijeteću atmosferu, dok  Saarin glas lebdi nad svime i očarava…..Čujemo da je bandu na ovoj 10-dnevnoj turneji ponuđen i ugovor za izdavanje  albuma za diskografa s naših područja, tako da ćemo za njih još sigurno čuti u budućnosti.

Headliner, BLACK ROYAL, nastupio je sljedeći u već ugrijanoj atmosferi. Vokal je započeo riječima “We are Black Royal and we praise Satan”, što je naravno, zazvonilo pozerski, pa sam ga nakon (odlične) svirke imala potrebu pitati o tome…ispalo je da se ekipa, naravno, za potrebe nastupa fura površnije na to, nego što to ustvari misle. Kao i brojni nordijski metalci, u biti duboko promišljaju tzv. Sotonu kao simbol osobne slobode, pobune i istraživanja vlastitih potencijala, vlastitih svijetlih i tamnih strana.

Death doom stoner, kažu sami za sebe, i to je otprilike to, spori, ali čvrsti ritam,  odličan, razgovjetan death vokal praćen clean vokalom basiste, teške, ali moćne stvari, koje su odmah izazvale benganje i komunikaciju s raspoloženom publikom, režeće gitare i klavijature, koje svemu dodaju jednu prijeteću notu.

Band inače ima izdan LP i EP, a u Bjelovaru su na prodaju ponudili EP The Summoning pt.2 u obliku vinila, iliti, za nas starije, gramofonske ploče. Čuli smo preko sat vremena jako kvalitetno odsviranog materijala, koji dosta odskače od uobičajenih “malih i nepoznatih” bandova na turnejama našim krajevima. Činjenica da su članovi banda 40-ogodišnjaci vjerojatno je doprinjela tome, jer iskustvo i staž u muzici uvijek dolaze do izražaja.

Posebno je upečatljiva ostala zadnja stvar kojom su završili svirku, Demonspawn. Ako bude sreće, i za ovaj band bi se moralo još čuti.

Mali detalj, bandovima se tijekom puta za Bjelovar pokvario kombi, no uspješno su riješili problem i stigli nam na vrijeme. Sotona je uskočio u pomoć svojim štovateljima, valjda.

 1. Black Royal
 2. Destination: Threshold
 3. Contagion Accident
 4. Festering Truth
 5. All Proven Stupidity
 6. Reformation
 7. Purgatory
 8. Scorn The Saint
 9. Reclaim The Throne
 10. Fireball
 11. The Summoning
 12. Demonspawn

http://www.blackroyal.fi/

Atmosfera u Mariu iz tjedna u tjedan postaje sve bolja,  svakog puta dolazi nova publika, i cijela priča s metal scenom u Bjelovaru nekako izgleda sve svjetlije. Ili mračnije, da ostanemo u skladu s gostima iz Finske, koji su nam pružili odličnu zabavu i ostali se družiti još dugo nakon završetka svirke.

Tekst i foto: Amalija Kranjec Markešić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: