Home ReviewsConcerts Izvještaj i intervju (Aztec): Sloanwall, Time Decay, Aztec i Bad Mushrooms u Boogaloo/Zagreb

Izvještaj i intervju (Aztec): Sloanwall, Time Decay, Aztec i Bad Mushrooms u Boogaloo/Zagreb

by Vjeran

AZTEC-10Boogaloo je kultno mjesto izlaska mnogima u Zagrebu. Vijest o njegovom zatvaranju prije nekoliko godina je mnogima teško pala. Nakon višegodišnje tišine i kompletnog stanja raspada u kojem se taj klub nalazio, napokon se dogodila i lijepa vijest. Klub je ponovno otvoren te prvi koncert najavljen. I to ne jedan nego 4 benda kojima je jedini cilj pokazati kako se to radi na klasičan način.

Prvi na redu je Sloanwall koji je omanju publiku iznenadio masnim zvukom klasičnoga stoner rocka. Nema se tu što pretjerano pisati. Dečki svoj zanatski zvuk iznose upravo onako kako žanr nalaže. Pun i snažan zvuk, vokal koji se nalazi posvuda i kroz grube ali čiste note ispaljuje svoje tekstove. Publika je na bend reagirala prilično pozitivno, unatoč tome što se još nije u potpunosti okupila. Svoj nastup su završili te binu ostavili slijedećem bendu.

Taj bend je Time Decay, ekipa koja uopće ne skriva tko im je glavni uzor. Čak štoviše, svoj nastup su započeli obradom jedne od njihovih poznatijih stvari. Dakako, riječ je o Somewhere In Time od legendarnog Iron Maidena kojega su skinuli maestralno. Vokal se doista trudi u potpunosti prenijeti taj epski zvuk kakvog stvara Bruce Dickinson i mora se reči da mu to i uspijeva. Nakon te obrade, bend je odsvirao sveukupno 7 autorskih pjesama koje je publika prihvatila sa dosta entuzijazma i energije. Po završetku, polovina ove večeri završava i krećemo sa zadnja dva benda.

Aztec je ime koje se već neko vrijeme provlači lokalnom scenom. Bend je to koji doista uspijevaju imati i originalan imidž i poprilično dobru glazbu uz to. Bend svira klasični heavy metal po uzoru na klasike žanra, ali uz to dodaje i veliku količinu vlastite originalnosti i same ideje. Naime, Aztec, prema riječima frontmena Davora Šutala, svira pre-Hispanic metal te je kao takav prvi u Europi (inače je podvrsta to koja dominira u južnoj i srednjoj Americi, a dominiraju ju svakakvi bendovi kojima je cilj dočarati atmosferu i kulturu pre-hispaničkih civilizacija preko glazbe). Taj zvuk dobivaju relativno obilatim korištenjem pan-frule koja njihovim pjesmama dodaje određeni folk štih. Uz to su obradili i Helloweenov I Want Out, a cjelokupna atmosfera je bila izuzetno razuzdana, a publika iskreno zadovoljna.

Kraj večeri je obilježio hard-rock sastav Bad Mushrooms koji je privukao i poveću količinu publike. Bendu kao da je cilj odvesti publiku u neko drugo vrijeme kako glazbom tako i svojim cjelokupnim imidžem koji kao da je izašao iz 70-tih. Glazba je pod očitim uzorom klasičnih rock uspješnica kao što su Led Zeppelin te Deep Purple, a publika je to itekako znala cijeniti. Iako nipošto glazba za razbacivanje, Bad Mushrooms su definitivno najviše razveselili publiku kao svojevrsno finale ove večeri. Cilj vraćanja u neka minula, a opet ne tako davna vremena je bio i više nego uspješan.

 

You may also like

%d bloggers like this: