Home ReviewsConcerts Izvještaj & galerija: Nikad opakija Viva la Pola!

Izvještaj & galerija: Nikad opakija Viva la Pola!

by Metal Jacket

Viva la Pola, Extreme noise terror, metal jacket magazineU petak 24.6. održalo se jednodnevno festivalsko izdanje nikad opakije Viva la Pole!, koja se u tom obliku održava već par godina, dovodeći jaka inozemna imena u Pulu! Ove godine, nakon Biohazard i Agnostic Front, došli su nam u goste Extreme Noise Terror, Desecration, Bolesno Grinje i Dropthehammer. U ovakvom sastavu, uz nemilosrdnu vrućinu i sparinu, velika sala kluba Uljanik pretvorila se u kotlovnicu ekstremnog metala, što je samo dalo dodatni ugođaj paklene atmosfere!

Večer su otvorili pulski Dropthehammer, mladi i nabrijani death/gind bend….mladi po stažu i godinama, ali ne i po opakom i rasturavajućem nastupu. Komotno ih se može staviti u bilo koji underground klub da sviraju, i izmamiti će osmijeh svakog pravog fana ovakve glazbe, jer furiozni ritmovi koji melju iz pjesme u pjesmu su death/grind budućnost Pule! Možda je u pitanju i bubnjar Luže, koji svira i u Bolesnom Grinju, pa je tako Dropthehammer ritmički nenadmašan, a mladi gitarist i basist, mladići koji jebeno prže i daju se 500% u nastup, savršeno pašu uz odličan vokal Dina Topčagića, svojevrsne mlade pulske metal legende, čiji nastup ne može proći nezamijećen. Sve u svemu, zapamtite ovo ime, Dropthehammer, i pogledajte ih na Udar Groma ove godine, ili na 3. Dark O Metal festu…..

Nakon čekića iz Pule, na binu se penje najsuroviji balkanski underground bend po meni, Bolesno Grinje! Ljudi je sve više ispred bine, Jule, Hoc i Luže sviraju uvod, nakon kojeg kreću ravno u glavu, kada se Angeri (vokal) pojavio i pustio svoj vokal! Bolesno Grinje je bend koji ne treba previše predstavljati, oni koji su ih ikada gledali u živo znaju o čemu se radi, a oni koji nisu…eh, kako ih opisati? Meni je osobni vrhunac večeri bio pjesma Z.L.O., na kojoj je, kao i na svakoj drugoj, u publici bilo opake šutke. Grinje su stroj za drobljenje čelika i tolika energetska bomba, da je to teško opisati nekome tko ih nikada nije doživio. Uz pozitivnu energiju koju daju, posebno je upečatljiv vokal Angeri, pravi frontmen! Iskreni tekstovi  i način na koji ih on izbacuje iz sebe, uz vrhunske ljude na instrumentima, čine ovaj bend popularnim u cijeloj Europi, a ne samo u Hr! Čak je jedan frend primjetio zadivljen pogled gitariste ENT- a dok je uživao u koncertu Grinja….enough said!

Sa bine silazi Grinje, a penju se Desecration, britanski old school death metal, koji je sačinjen od tri člana ENT-a, ali sviraju ipak drugačiji stil od headlinera. Gitara/vokal, bas i bubanj su se pokazali kao dobitna kombinacija u slučaju ovog dugovječnog death metal benda, na koji je publika izvrsno reagirala. Iako postoje od 1992., nisu se dali trendovima i ostali su vjerni svom zvuku, što ih čini jednim od jačih europskih death metal bendova. Vokal je brutalan, moćan i siguran u svakakvim egzibicijama, a glazba je tjerala mnoge glave sa kosom i bez nje da bengaju do upale vratnih mišića….posebno treba pohvaliti mlade metalke i metalce, koji su podsjetili stariju generaciju kako se đuska na ovakvu glazbu, nama dragu!

I na kraju je došao dio večeri rezerviran za Extreme Noise Terror! Uz ˝lagani˝ intro, na binu se penju vokali. Legendarni Dean Jones, jedini originalni član ENT-a, autentičan i divlji, te Ben McCrow, ogromni manijak na bini, u bendu od 2014., stalno u pokretu…uz Deanov moćan dubok i prepoznatljiv vokal, Ben je savršen u svojim vrištanjima, skakanjem i udaranjem samog sebe u glavu…ipak je mlađi od Deana, pa sebi to može dopustiti, a i čini se da mu to ni najmanje ne šteti, već samo daje snagu publici da se sve jače uključi u fantastičnu atmosferu ENT! U nešto više od pola sata, ENT su pokazali zašto su i dalje na tronu crust/punk/grindcore undergrounda, uz Napalm Death…ovakvu užarenu atmosferu u sparnoj noći napraviti u Puli, na tome im hvala, a i ostalim bendovima te večeri!

Ovaj petak će se pamtiti još dugo, čini mi se…uz sve pohvale organizaciji, čista petica za sva četiri benda, ali baš! Proveli su nas kroz takav audio metal raj, da im samo mogu reći HVALA VAM!!!  Živjeli nam i Viva la Pola!!

Tekst i foto: Darko Rajić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: