Home ReviewsConcerts Izvještaj: King Dude & Fioe Grass @ Močvara

Izvještaj: King Dude & Fioe Grass @ Močvara

by Metal Jacket

Močvara je dobroznano staple okupljalište mnogima i ljetni hiatus mnogima teško pada. Zato je najava King Dudea te naknadna najava Foie Gras kao aktivator nove sezone bio puni pogodak. Iako je koncert održan usred radnog tjedna i svirali su relativno nepoznati bendovi, događaj je ipak privukao lijepi broj ljudi. Oko 22:30, ljudstvo se okupilo u halama Močvare i ova ambijentalna poslastica je mogla početi.

Prvi ovosezonski nastup održala je mlada drone/doom/folk gitaristica i vokalistica Iphigenia Rose Lee sa svojim projektom Foie Gras. Dolazi iz San Francisca i njen nastup je bio vrlo emocionalan. Duge i ambijentalno izvrsno pogođene pjesme. Cijeli nastup je bio relativno kratak ali nevjerojatno atmosferičan što i priliči drone žanru. Svirala je različite stvari kao Carcass sa albuma Innermost Shrine, Heavily Gilded te Summoning Ritual sa albuma Held. Pjesme su bile ispunjene svakojakim efektima koji su cjelokupni ugođaj učinili eterealnim i mističnim. Sve u svemu, Iphigenia se je pokazala kao vrlo talentirana osoba sa snažnim osjećajem za atmosferu i ugođaj.

Ubrzo na stage dolaze King Dude, glavni razlog dolaska na ovaj događaj. Bez previše vajde, započele su prve note koje su odmah cijelu Močvaru transportirale u neke močvarne dijelove Amerike. Zvuk je odisao čistom okultnom dušom i genijalno pridonosio atmosferi. Čak ni činjenica da su im žice pukle nekoliko puta tijekom nastupa (što je riješavano brzo i efikasno) nije moglo pokvariti zvučni zid koji je gmizao glavnom halom. Svirane su pjesme kao što su Rosemary te Silver Crucifix, a odsvirana je i stvar Holy Crystals koja će biti dostupna na nadolazećem albumu. Pohvalio bih još i ogromnu karizmu frontmena Thomasa Jeffersona Cowgilla koji je stalno započinjao konverzaciju sa publikom i hvalio mnoge stvari koje su mu se svidjele u Hrvatskoj.

Thomas je na uzvike gladne publike solo odsvirao još nekoliko pjesama i to na različitim instrumentima. Teška srca je napuštao binu.

Sve u svemu, King Dude nikako nije razočarao. Čak štoviše, njegov neofolk opus je zavio Močvaru u nevjerojatno mračnu i na trenutke depresivnu atmosferu u kojoj su svi ljubitelji sličnih bendova, kao Death In June, definitivno uživali.

Tekst: Filip Gudan
Foto: Vedrana Dobrić

You may also like