Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Nedjeljna poslastica uz Anathemu i Alcest @Kino Šiška 22.10.2017.

Izvještaj i galerija: Nedjeljna poslastica uz Anathemu i Alcest @Kino Šiška 22.10.2017.

by Kastelan

U nedjelju, 22. listopada 2017. u Kinu Šiška, u Ljubljani, nastupila su dva vrhunska post rock benda, francuski Alcest te britanska Anathema. Vesela ekipa Metal Jacketa dugo je planirala izlet u Sloveniju, jer je Anathema baš ovaj put, kada sviraju sa Alcestom, odlučila zaobići Hrvatsku.

Sam put do Ljubljane iz Zagreba nije strašan. Taman koliko bendovi inače kasne u zagrebačkim klubovima, toliko vam treba do Šiške.

Prvi po redu bili su francuski shoegaze velikani Alcest. Osnovani su prije sedamnaest godina, te iza sebe imaju pet albuma. Zadnji album, pod imenom Kodama, izdali su 2016. Na veliko oduševljenje autora, ova turneja nije bila obojana u ljubičaste note zadnjeg albuma. Kroz cijeli svoj nastup nisu forsirali nove stvari nego vjerno predstavili cijeli svoj opus.

Dečki iz Alcesta stvarno znaju svirati. Glazbeni dio nastupa izvode besprijekorno. Tehnički kompleksno, puno energije, zvuka i emocije. Vokal bi mogao biti malo manje mumljanje u mikrofon, ali je to stvar osobne preference. Stvar ukusa je isto tako da mi se nikako nije dopao plahi glas pjevača između pjesama i obraćanje publici “prek kurca”.

Anathema (12)

Nakon sat vremena igranja sa pedalboardovima došlo je vrijeme za još više igranja sa pedalboardovima, ali ovaj put su binu preuzeli britanci Anathema. Osnovani su 1990. te u džepu imaju 11 albuma. The Optimist je njihovo najnovije djelo, izdano ove godine u šestom mjesecu.

Od samog početka mogao se osjetiti drugačiji pristup publici. Anathema su bili puno pristupačniji, otvoreniji i veseliji. Sa publikom su komunicirali bez mikrofona, doslovno licem u lice. Šale su se bacale na račun države, publike, i članova benda koji trenutno nisu s njima. Da budem potpuno iskren, te šale su bile najbolji dio koncerta. Povremena anegdota sa turneje dao mi je dojam da znam nešto o bendu, i da sam saznao nešto, za ovaj nastup posebno.

Sa tim završavaju pohvale za rockere iz Liverpoola. Set lista im je bila razočaravajuće napumpana novim materijalom. The Optimist je publici manje poznat i po osobnom dojmu manje kvalitetan od ostatka opusa. Isto tako je nastup bio pun pauza između pjesama, a na bini se mogla osjetit neugodna napetost, kao da su se svi posvađali tik prije nastupa, i samo čekaju da se skinu s bine i skoče jedni drugima za vrat.

Ovaj koncert me iskreno ostavio ravnodušnim, te pretpostavljam da će brzo otići u zaborav. Ako stvarno volite oba benda, onda se valjda isplati, u suprotnom, sa svojih 22€ možete eksperimentirati na zabavnije načine.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: