Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Dobra noć za vrhunski metal u Ljubljani

Izvještaj i galerija: Dobra noć za vrhunski metal u Ljubljani

by Metal Jacket

Bio je to lijep dan za ovu kombinaciju bendova! Pulski štovatelji teških zvukova su se zaputili u predivnu i uvijek rado viđenu Ljubljanu, a povod je bio Dead Dawn European Tour 2016, u srijedu 2.11. rezerviran za Orto Bar. Entombed AD, Voivod, Lord Dying i Barren Womb su bendovi koji su tu večer zagrijali mnogobrojnu publiku u poznatom mjestu za fine koncerte. Ali, krenimo redom…

Na žalost, vremenski uvjeti su spriječili gledanje prvog benda, norveškog Barren Womb, pa sam se malo raspitao kod publike o nastupu. Ne baš brojni, ali oni koji su bili na njihovom nastupu, rekli su da su im bili sasvim ok za otvaranje večeri i da su malo čudni, u pozitivnom smislu, naravno. Nadam se sljedećem koncertu, jer se radi o zanimljivom dvočlanom bendu, koji je jako zanimljiv na prvo slušanje.

LORD DYING2Taman kada smo stigli, na binu se penju portlandski Lord Dying. Ovo mi je drugi put da gledam ovaj bend, i moram priznati da sam zadovoljniji sada nego prvi put. Energični metal sa elementima sludge i stonera, uz odličan nastup, guraju ovaj bend malo pomalo prema većim koncertima. Vokal Erik Olson ima sve manire frontmena ovakvog benda….glasan, moćan i siguran, uz odličan kontakt sa publikom! U svoj nasup su uložili zadnji atom snage i energije, a publika je to prepoznala i glasno odobravala, na što je bend samo uzvraćao svojom glazbom i pokazao da su 100% iskreni u onome što sviraju!

Nakon lordova, na binu se penje legendarni Voivod… osobno, zvijezde večeri. Bend iz Kanade koji je od svog prvog albuma bio jedan od unikatnijih na sceni, mijenjali su stilove kroz godine, ali su ostali vjerni sebi i svom načinu izražavanja. Kada se na bini ispred vas pojavi Snake i poželi vam dobru večer, show može početi! Voivod su definitivno bend koji uživo prenosi svoju glazbu sa albuma, uz takvu energiju, koja se rijetko viđa kod bendova sa tolikim stažom. Žestoki, bučni, precizni i živahni, Voivod je melem za uši…. Redale su se u sat vremena stvari saVOIVOD7 mnogobrojnih albuma ovih manijaka, a Snake je vješto vladao binom i publikom, koja je nagrađivala urlanjem i pljeskom svaku pjesmu. Nasmijani gospodin nas je proveo kroz sve faze benda, a uz duhovite dosjetke između pjesama, atmosfera je bila na vrhuncu. Prirodni i iskreni, Voivod su sa 300% dali sebe publici, i opravdali status fantastičnog live benda, a za kraj su doveli publiku u totalni kaos sa pjesmom ˝Voivod˝ sa prvog albuma, koja je doslovno raspametila fanove i ostavila širok osmijeh na mnogim licima, uključujući i autora ovog teksta.

Nakon njih, na binu se penje još jedan legendarni bend, Entombed AD….. svi znamo zašto se sada tako zovu, pa da ne pišem sad o tome, jel. Na stranu peripetije oko imena, ovi majstori švedske death metal škole sa uletima rocka i punka su itekako opravdali svoj status! Predvođeni majstorom LG Petrovom, ENTOMBED ADEntombed AD su nas proveli kroz godine postojanja benda i pokazali kako se to radi na njihov prepoznatljiv i unikatan način! Specifičan sound je ono u čemu su ovi junaci najbolji, a to i pokazuju opakim live nastupima. Godine za njih nemaju nikakav značaj, jer su na bini kao mladići, glasni i nabrijani! Za fantastičnu metal večer su zaslužni mnogobrojni klasici ovog benda, ili recimo tako, onog prije sa mrvicu kraćim imanom. Publika je bila u euforiji i odlično su primili svaki zvučni udar Entombed AD-a, dok je bend samo pojačavao atmosferu sa svakom sljedećom pjesmom!

Čista 10-ka za njih, ali i za sve ostale te večeri, put se isplatio i pozitivna atmosfera je frcala na sve strane!!!! Dojam cijele večeri ostat će još dugo u sjećanju, a upala mišića za neke, bolan podsjetnik na metal đuskanje uz 4 benda… Pohvale organizaciji i klubu, a i štandovima, na kojima se za doista normalne cijene moglo kupiti mnoštvo mercha od svakog benda, da ugođaj bude potpun! Vidimo se opet, čim prije, Ljubljano hladna i draga… i hvala bendovima za odličan provod, vratite nam se čim prije!

Tekst i foto: Darko Rajić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: