Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Grindocalypse vol. 2 @AKC Attack 21.01.2017

Izvještaj i galerija: Grindocalypse vol. 2 @AKC Attack 21.01.2017

by Kastelan

Aligrindtor (1)

Grindocalypse, i to drugi po redu, održao se u subotu, 21. siječnja 2017 u AKC Attacku. Na popisu izvođača za ovu večer guturalne delikatese našli su se Aligrindtor, Dropthehammer, Zaprti Oddelek te Bolesno Grinje. Na žalost svih prisutnih, Zaprti Oddelek su zbog bolesti člana benda otkazali nastup, te su na njihovo mjesto uskočili Zagrebu dobro poznati čarobnjaci iznutrica (Wizards of Gore).

Prvi bend koji su nastupili bili su Aligrindtor. Zagrebački drum & bass dvojac u svojih pola sata slave predstavili su audiovizualne minijature prljave naravi. Uistinu, teško je opisati taj iskonski grindcore. Brzi su, odvratno distorzirani, krajnje nerazumljivi, ali zabavni. Kada bend napravi pauzu da zapale i podijele to sa publikom, odmah vam je jasno da to što rade, rade iz pizdarije ljubavi.

Wizards of Gore1 (1)Umjesto pulsko / slovenskobistričkog benda Zaprti Oddelek, sljedećih pola sata pod svjetlom reflektora potražili su Wizards of Gore. Osnovani su 2016, te su u svojem postojanju izdali album pod imenom  Tales of PartyPornoGoreGrind. Album su izdali za Miner Recordings.

Već dobro poznati zagrebačkoj publici WxOxG dočekani su sa uzvicima poput “Odi Doma!” i “Skini se sa bine!”. Ovoj poticajnoj atmosferi čarobnjaci su prkosili sa svime što imaju. Od grindcore skladbi, preko disko melodija, pa sve do obrade S.O.D i Ragea. Svoje autorske stvari svakako su bolje izvodili od obrada. Ne leže im toliko dobro djela koja traju više od dvije minute, ali razumljivo je svirati obrade kada dobiveni set traje duplo dulje od vašeg albuma prvijenca.

Grindokalipsu su nakon čarobnjaka nastavili Dropthehammer, grind/death četverac iz Pule. Osnovani su 2015, te im je ovaj nastup glasio kao prvi u Zagrebu. Nakon kratkih popravaka na gitarama dečki iz Pule krenuli su svom snagom po svojem repertoaru. Sa duljim i složenijim skladbama odDropthehammer-5 prijašnja dva benda, pružali su ugodnu promjenu tempa. Svirali su mnogo ozbiljnije, sigurnije i snažnije, a publika je reagirala prikladno. Za vrijeme njihovog koncerta se atmosfera pošteno zagrijala, prvi redovi su se popunili te se stvorila poštena koncertna atmosfera.

Zadnji na popisu, te svojevrsni headliner bili su “nevjerojatno ljuti puležani” Bolesno Grinje. Osnovani su prije šesnaest godina, a njihov opus krasi čak jedanaest raznovrsnih izdanja, od splitova i epova do albuma.

Uistinu, Bolesno Grinje bolesno su zagrijali Mediku. Sa superiornim iskustvom, opširnim opusom, i legijom vjernih obožavatelja priredili su spektakl epskih razmjera. Attack je bio krcat, a pred binom se pogo plesao od prve do zadnje pjesme, a na nekima se i publika penjala na binu kao svojevrsni back vokal. U svakom slučaju su Bolesno Grinje pokazali što znaju i mogu. Od vođenja publike, do svirke, nema temelja za bilo kakve primjedbe.

Kada se sve zbroji, i kada se svi oduzmu, bio je ovo ludi koncert. Neovisno o tome jeste li došli zapaliti sa članovima benda ili pak terapeutski se izdivljati u pogu, imalo se što za raditi. Ako se ova kvaliteta nastupa zadrži kroz buduće Grindokalipse, svakako vas pozivam da dođete na iduće izdanje.

izvještaj: Karlo Kaštelan
foto: Mateo Henec

You may also like