Home ReviewsConcerts Izvještaj & galerija: Stonerski petak u Exitu/Osijek – Bitange, Satanibator, Black Royal

Izvještaj & galerija: Stonerski petak u Exitu/Osijek – Bitange, Satanibator, Black Royal

by Natas Dog

Jedan normalan petak u Osijeku pretvorio se u stand-up i doom-sludge spektakl. Drugi dan turneje u kojoj se main bend raspao, a ostali nastavili bez obzira na to obilježen je kvalitetnom energijom koja nije jenjavala. Bendovi su bili dobro raspoloženi, spremni za svirku, a publika željna tvrde glazbe.

Bitange su otvorile koncert, a uskoro je postalo vrlo jasno da se radi o vrhunskim glazbenicima. Iako Bitange 003je većina snimaka njihovih nastupa s moto partija i slično, ovaj Apatinski trojac je pokazao zavidno znanje pjesama. Krenuli su s nekim klasicima poput Motorheada, da bi poptuno iznenadili publiku s Nirvanom i zatim Slayerom. Odličan start, a publika se lagano počela skupljati kako su pjesme odmicale.

Nakon toga je nastupio prvi od finskih bendova, Satanibator. Obavivši domaću zadaću poslušao sam bendove i iskreno mislio da će oni biti headlineri. Ispalo je pak da je to prijateljski bend Black Royala koji je uskočio kao zamjena raspadnutom headlineru.

Interesantno je vidjeti plave fince koji zbog svoje genetike izgledaju nešto mlađe nego što imaju godina kako razvaljuju instrumente. Gitarist je rokenrol zvijer i izbacuje takve soloe od kojih čovjek utone u izmijenjeno stanje svijesti prožeto ugodom. Basist se malo previše stišao, ali doduše to je bio elementSatanibator 011 njihovog zvuka. Iako ništa previše specifičan, energija i način na koji prenose svoje pjesme su zbilja vrhunski. Posebno moram pohvaliti presimpatičnu pjevačicu iznimnih vokalnih sposobnosti, a koja me malo podsjetila na Amy Winehouse. Blues svima kola kroz vene i to očigledno jer im je osjećaj za melodiju besprijekoran.

Nakon kratke pauze i vješanja velikog platnenog transparenta koji je isijavao Black Royal, krenuli su sa svirkom. Sludge s neizbježnim sjevernjačkim utjecajima i growlom? Moram priznati da sam bio iznenađen. Dosta sirovija glazba od organskog bluesa prošlog benda ipak je pokrenula publiku čak i više nego što sam očekivao. Sludge je inače težak žanr za slušati, ali Osijek je to prihvatio sasvim dobro.

Kako kaže kolega fotograf Mislav, sve sami trešeri su popunili prve redove. Bilo je skoro nemoguće prići usko zguranom stageu jer je desetak ljudi skužilo gdje leži ugoda u bespuću hladne sirove glazbe i mahnito bangali usporenim ritmom. Melodiozni dijelovi su u potpunosti iskakali iz koncepcije sludgea i iznimno podsjećali na melodeath i death momente.

Nažalost, koncert je vrlo brzo završio. Nekakva navika zvanja na bis kao da i ne postoji u Osijeku pa sam se na trenutak osjetio kao budala ponesen emocijom vičući “we want more” na što se nažalost nisu odazvali. Da je barem duže potrajalo bilo bi bolje, a za dvadeset kuna ulaza dobit ovakvo iskustvo je apsurdno.

Dođu iz Finske i odsviraju takvu glazbu da se čovjek ne snađe zbog žestokog naleta emocionalne snage i to za samo dvadeset kuna. S time da koncert počinje tek u 12 sati navečer kada su svi već pristojno pijani i nasmijani stand-up nastupima ili su završili sa druženjima po stanovima.

Dobar potez Rock Tour agency.

Tekst: Matija Katić
Foto: Mislav Mihaljević

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: