Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Sólstafir, Myrkur & Árstíðir @ Tvornica kulture, Zagreb, 2.12.2017.

Izvještaj i galerija: Sólstafir, Myrkur & Árstíðir @ Tvornica kulture, Zagreb, 2.12.2017.

by Kastelan
Sólstafir

U subotu, 2. prosinca 2017., u Tvornici kulture nastupili su Sólstafir s gostima Myrkur i Árstíðir.

Sama najava za koncert vrijedna je spomena. Na svojoj facebook stranici LAA objavili su zašarani popis sa svim koncertima koje imaju u planu ali još nisu objavili. Uz pomoć jednog kolege uspjeli smo dešifrirati da na papiru piše: “Sólstafir + Myrkur”. Od tog dana pa do ove subote veselio sam se toliko da to nije istina. Diskografija Sólstafira treštila mi je iz slušalica zadnjih par mjeseci, a tu i tamo se našao i Myrkur. Znam da sam svako jutro na putu do faksa barem jednom odvrtio Fjaru i Nárós (ovu drugu nisu svirali).

Árstíðir

Subota je napokon došla, vrata Tvornice su se otvorila i prvi bend se popeo na pozornicu. Árstíðir je tročlani islandski indie/folk sastav osnovan 2008. Njihov nastup uz Sólstafir najavljen je dosta kasno, toliko kasno da nisu ni na plakatima. O indie sceni nemam blage, ali ovaj bend jednostavno nije imao energiju koja je meni obavezna za dobar nastup. Bilo je tišine, šaputanja, statične publike.

Mali pogon bio je fino popunjen ljudima koji nisu zainteresirani za bend koji je svirao prvi. Znam, jedan sam od njih.

Myrkur

Nakon ne tako zanimljivog indie sastava, pozornicu je zauzela ekipa iz black metal projekta Myrkur. Osnovan 2014. od strane danske glazbenice Amalie Bruun, u tri godine postojanja bend je izbacio tri albuma i pošteno uzburkali vode modernog black metala. Strana koja ih/ju obožava je jednako jaka kao i ona koja prezire. Konteksta radi, ne dogodi se svaki dan da pop autorica izda black metal album prvijenac pod jednom od najvecih izdavačkih kuća i krene na turneju.

Amalie Bruun svojim glasom i stasom od prvog do zadnjeg daha očarala je publiku. Od clean vokala do screamova, bila je zakon. Uistinu ona je srce i duša tog benda. Na žalost, to se vidjelo na ostalim glazbenicima. Ovi bezimeni svirači samo su tu da bi izvodili glazbu. Oni kao da nisu članovi benda i energija im nažalost nije prisutna. Tehnički su bili vrhunski, ali mi se zbog toga bend činio demotivirano.

Sólstafir

Oko 22:30h na pozornicu su stupili islandski kauboji. Četveročlani sastav pod nazivom Sólstafir osnovan je davne 1995. Prvih deset godina svirali su samo doma, a nakon 2005. katapultiraju se na kontinent, gdje su se kvalitetno smjestili u srca stotina tisuća fanova.
Svoj prvi nastup u Hrvatskoj započeli su žestoko, žonglirajući stari i novi materijal. S godinama iskustva u nogama, nije bilo kikseva. Bina je bila uređena jednostavno, ali je sve bilo na svom mjestu. Na ključnim mjestima bile su postavljene staromodne žarulje, koje su veselo treperile u ritmu pjesama. Jedna veoma primjetna bila je na stalku mikrofona, na razini srca pjevača.

Na predzadnjoj pjesmi Bláfjall, pjevač Addi obratio se publici. Pitao nas je znamo li nekog tko svoju depresiju liječi alkoholom, travom, bilo čime. U slučaju da znamo ili smo sami takvi zamolio je da razgovaramo o tome. Ako osoba stoji na rubu, možda ste vi jedina nada tom pojedincu. Ovom dirljivom porukom koncert se za mene zaokružio. Turbulentna vožnja puna emocija lagano se privodila kraju. Na kraju je Addi obećao onome koji pokupuje sav merch, gitarist će mu doći doma i svirati country do jutra. Sumnjam da je itko prihvatio, ali dobra ponuda.

Sve u svemu ovaj koncert je bio toliko zakon da bih volio da danas ponovno sviraju!

You may also like

%d bloggers like this: