Home ReviewsConcerts Izvještaj & galerija: Rum Smugglers, War Engine i Chemical Exposure opustošili osječku Tvrđu! – Sack The Fortress @ Club Exit, Osijek, 28.4.2017.

Izvještaj & galerija: Rum Smugglers, War Engine i Chemical Exposure opustošili osječku Tvrđu! – Sack The Fortress @ Club Exit, Osijek, 28.4.2017.

by Mislav Mihaljević
Sack The Fortress

Dok s državnog vrha padaju glave, Osijek je u petak na to odgovorio kišom teških rifova u Exitu. Bio je to proizvod i organizacija triju bendova – Chemical Exposure, War Engine i Rum Smugglers. Akteri su već oko 19:oo h došli i asimilirali se na osječkom tlu, a malo iza 22:00 h smo se svi okupili u backstageu kako bi dočekali početak samog koncerta koji je prolongiran iz (pomalo uzaludne) nade da će se skupiti barem nekakav pristojan broj duša i tijela u podrumu, ali od toga nije bilo opet ništa.

Tako je pred nekolicinom nas službeno započeo i ovaj događaj pod imenom Sack The Fortress.

Chemical ExposurePrvi koji su svojom četvetočlanom snagom krenuli u pustešenje tvrđave bili su brodski deatd thrash metalci Chemical Exposure. Iza već uhodanog i prepoznatljivog uvoda Imperial Marcha počela je salva brzine, growla i blastova koji odišu u svakoj autorskoj pjesmi ovoga benda. Kroz set im se između pjesama javljao i signal mobitela pa se uz šalu tražio krivac toj uzurpaciji u zvuku. Zaista treba imati muda svirati pred gotovo nikim, a toliko biti čvrst i odlučan u izvedbi. Kemikalci i dalje traže drugog gitarista da im dodatno zamasti zvuk pa ako ovo čita netko tko bi slučajno uskočio, javite se momcima i ispunite svoje i njihove ambicije.

 • Chemical Exposure – setlista:
 1. Innerbody Awareness
 2. Choose To Be Free
 3. Exploitation
 4. Sick Mutant Society
 5. Dictatorship
 6. Psychotic Distortion
 7. Refuse/Resist
 8. Toxic Frame Of Mind
 9. Industrial Desolation
 10. Nuke The Cross

War EngineNakon izlaganja tvrđave kemikalijama, uslijedio je drugi val napada upućen ratnim strojem. Novosadski tročlani War Engine i njihov vjerni kolega Miloš ispred pozornice su nas počastili svojevrsnim metalom koji u sebi ima tvrdokornu trešersku tarapanu, a pjevačev glas zvuči ni manje ni više nego kao da recimo Tom Araya pjeva u nekom hardcore sastavu. Vrištanje, dernjava, malo gmižućih brejkova i mast su dodatno pojačani obradom Sepulture na kojoj je bubnjar Rum Smugglersa gostovao kao vokal.

Za vrijeme njihovog nastupa u publici su se spominjala prošla i bolja vremena, te kako je tužno da ovakvi odlični bendovi dolaze tu svirati praktički samo za sebe. Nakon te neke melankolične polemike u koju smo se uvalili, taman je prije početka zadnjeg benda ispred pozornice stiglo nekoliko kolega koji su došli na godišnji iz drugog Osijeka, odnosno Dublina. Čovječe, ljudi dođu iz Irske na svirku, a neki ne mogu ni petkom navečer odlijepiti dupe od kompjutera.

 • War Engine – setlista:
 1. Intro
 2. Face Your Enemies
 3. Porn
 4. Brave Enough
 5. Stabbed
 6. Chemical Warfare
 7. Betrayal
 8. Game Over
 9. Troops Of Doom

Rum SmugglersNo i treći, posljednji bend večeri, zagrebački Rum Smugglers su preko toga također prešli i punim plućima pred dvadesetak okupljenih predstavili svoj stil. Pokazali piratsku zastavu u slučaju da nekom nije jasno “koji k…ac oni sviraju”. Power trio svira pirate metal u thrash điru. To se ne viđa svaki dan i već samim time ubiru prepoznatljivost. Okupljeni su to također prepoznali i malo zaplesali uz gusarske melodije poduprte blastovima, a izrodila se i pokoja šutka. Posljednja topovska kugla bila je obrada Slayera koja je zbog piratskog stila bila malčice neočekivana, ali je sjela taman onako kako Slayer za kraj i treba sjesti – ravno u glavu! Čitaj: od tvrđave više nije ostalo ništa!

 • Rum Smugglers – setlista:
 1. Chest Of Glold
 2. Quest For Glory
 3. Sack Of Port Royale
 4. Tale Of Cpt. Blackbone
 5. Rivers Of Ale And Mead
 6. Aggresaiin Fermentation
 7. Midget Pogo
 8. Postmortem

Treba za kraj obznaniti i da je ova svirka imala Metal Jacket Magazine oči i uši na svim pozicijama. Tomo i Vučko su svoje otprašili s bendovima na stageu, a Veda i ja smo svoj dio posla odradili iz redova malobrojne publike. Cijeli koncert kao da je proletio, a iza toga je uslijedilo i ono što je pozadinski smisao svega ovoga – druženje, polagano cuganje i polemike koje su se mogle nastaviti i puno duže da ne postoji radno vrijeme kluba i vrijeme općenito.

To vam je dragi narode to!

Metal živi i dalje za one koji ga cijene, posjećuju, sviraju i guraju!

Tekst: Mislav Mihaljević
Fotke: Vedrana Dobrić 

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: