Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: RI ROCK Festival raznio OKC Palach

Izvještaj i galerija: RI ROCK Festival raznio OKC Palach

by Metal Jacket

Ri Rock, jedan od najdugovječnijih demo festivala na Balkanu, po trideset i osmi je put otvorio svoja vrata, i ovaj put u OKC Palach u Rijeci. Već tradicionalni dvodnevni riječki festival poznat je po promociji demo bendova, kao i drugih mladih nada domaće scene.

Festival se održao u petak i subotu 9. i 10. 12., te je osim nekolicine punk bendova poslužio i kao promocija domaćih metal bendova, kao i nekih sceni već poznatih, koji su došli kao gosti.

U petak su na tapeti bili LionMane , mlad i nov riječki heavy metal bend. Iako su dečki sposobni i već imaju nešto iskustva u nastupima uživo, jednostavno nisam mogao naći nešto po čemu bi se isticali od ostalih heavy bendova, no nećemo im to uzeti za zlo, jer su ipak nov i mlad bend—sa taman onoliko žara i motivacije koliko je potrebno da se i dalje probijaju. U petak je također nastupila i riječka Exa, grindcore/thrash metal. Exa je također relativno nov bend, mlađi od dvije godine, te nastao od polaznika RiRock glazbenih radionica. Imali su stage presence, imali su publiku koja ih je znala, imali su već zagrijanu publiku, te je koncert prošao odlično, osim manjih problema sa ozvučenjem gitare, koji su se doduše brzo riješili.

Sljedećeg dana, u subotu, nastupilo je više metal bendova. Stage su prvi zauzeli City of Logic, dvojac koji se bavio nečime što je teško za odrediti, no nije bilo ni približno loše—metal sa primjesom space rocka i elementima ambijentale, pa čak i psihodelije. Nakon njih su nastupili hard rock/ heavy metal Epicentar, koji su i osvojili drugo mjesto RiRock festivala. Ovi već uvježbani momci su odnijeli publiku svojim old school nastupom i stilom, te su ostavili publiku žednom za još, ali zbog uske satnice (svaki bend je nastupao po 20 minuta) nisu bili u mogućnosti.

Cold Snap (7)Sljedeći je bio Fingerprint, koji su, iako instrumentalno odlični, imali problema sa stage monotonijom – bili su manje-više ukipljeni na jednom mjestu, a vokalu je pucao glas pred kraj, što definitivno nije ostavilo najbolji dojam.

Nakon njih su nastupili gosti, balkanskoj sceni već veoma dragi i poznati Monox te Cold Snap, koji su začinili večer. Oba benda su nastupila žestoko i energično, što su i prenijeli na publiku u kojoj je mosh pit bio manje više konstantan tijekom nastupa oba benda. Monox je čak i organizirao stage diving natjecanje, a pobjednici su dobili (osim par modrica) robu sa bendovim logom, kao i CDove. Znoj, nabrijanost, te sirova energija kolali su cijelim Palachom tokom ta dva sata ( i nešto sitno).

Meant to Be, metalcore/post hardcore bend iz Umaga, nastupili su nakon njih te uspješno probili bubnjiće ljudima koji su iz tog razloga i došli te večeri, te su to dovoljno dobro napravili da se nadamo da će to i nastaviti raditi. Posljednji bend večeri, ujedno i bend koji je nagrađen prvim mjestom, bio je SPEEDCLAW speed metal s elementima thrasha, poznati, voljeni, cijenjeni, te nadasve odlični kao zadnji bend večeri.

Tekst: Ivan Banović
Foto: Tamara Jančić, Erik Paladin

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: