Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Crna misa u Boogaloou! – Mayhem & Inferno @ Boogaloo, Zagreb, 9.4.2017.

Izvještaj i galerija: Crna misa u Boogaloou! – Mayhem & Inferno @ Boogaloo, Zagreb, 9.4.2017.

by Vedrana Dobrić
Mayhem

Welcome – to the elder ruins again…

Da, i ovo se dogodilo: Mayhem je došao u Hrvatsku, taman u nedjelju 9.4.2017. godine, dok je dan prije obilježavao obljetnicu samoubojstva Pera Yngvea Ohlina više poznatog kao Dead koji je bio bivši vokal benda i autor većine liriksa albuma do kojeg ćemo uskoro doći. Na samu ovu vijest mnogi su se pitali je li riječ možda o tribute bendu, iako to zvuči glupo sad (posebno nama koji smo bili sinoć na koncertu i uvjerili se da to stvarno bili jebeni Atilla i kompanija na pozornici) ali treba imati na umu da su mnogi ljudi totalno izbacili tu opciju da će Mayhem ikada doći u naše krajeve.

Ne samo da su došli, nego povodom ove turneje sviraju njihov kultni prvi album De Mysteriis Dom Sathanas u svojoj cijelosti. Album koji je (o)kultan ne samo u svojoj glazbi i utjecaju koji je ostavio na žanr i ostale podžanrove u metalu nego i okolnostima koji su okruživali taj album. Toliko da su te okolnosti znale staviti album u sjenu.

InfernoAli ovdje ćemo pričati samo o bitnim stvarima. Iako je Mayhem trebao održati svoj glazbeni ritual u klubu Vintage, zbog velikog interesa koncert je prebačen u Boogaloo kojemu nisu strani veći metal koncerti i bendovi. Taj potez je bila definicija dvosjeklog mača; iako je klub veći, većina nas koji smo dolazili na svirke tamo često bi nas dočekalo lošije ozvučenje, posebno kod bendova ekstremnijeg žanra. Nažalost, to nas je i sinoć zahvatilo.

Support Mayhemu je bio češki black metal bend Inferno koji su vrlo nedavno izdali svoj novi album pod nazivom Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution). Fantastičan album koji je na jedan način komplimentirao De Mysteriisu u svom nekonvencionalnom stilu i posebno vokalima. Old meets new štih, što dokazuje koliko je Mayhemov album dandanas ostavio utjecaja.

Jedini problem je bio taj što tijekom Infernovog nastupa nisi mogao razumjeti koji se klinac događa, svirali su pretežno materijal s novoga albuma s kojim sam jako upoznat ali sound se toliko rasipao da smo se u publici počeli međusobno gledati koliko je zvuk bio nepostojan. Njihov nastup je vizualno bio zanimljiv koliko i profi, relativno statičan u štihu crne mise i vjerujem da bi doživljaj bio puno bolji bez te buke koju su dobili od zvuka i s kojom je priča prilično potonula. Što je šteta jer bend ima odličan materijal koji se negdje izgubio u buci. Inferno je započeo više-manje na vrijeme kako je navedeno na stanici: 20:30 i svirali su nekih sat vremena, dok intro za Mayhem nije započeo u 21:45 nakon kraće tonske provjere.

MayhemKoncert je očekivano krenuo s tehničkim poteškoćama, toliko da su uvodni rif Funeral Foga odužili da se bubnjevi korektno ozvuče i da se zvuk napokon smisli. Sound je ipak upao u drugi plan kada se Atilla pojavio i cijela mračna vibra koja se stvorila pomoću seta na bini i korištenja minimalnog svijetla.

Stvari su konačno kliknule na Pagan Fears, publika je živnula, počele su prve šutke, bend je postao aktivniji. Nekako smo se svi našli na istoj valnoj duljini. Nakon spomenute pjesme set se mijenjao na bini te je bio dodan oltar koji je savršeno dočarao iduću stvar: Life Eternal.

Atilla je uistinu bio uživljen u sami koncept, čovjek kao da je lebdio po bini tijekom nastupa dok vokalno nije tako dobro zvučao jako dugo vremena. Usudio bih se reći da su mu to najbolji performansi koje je s Mayhemom napravio. Što se još bolje vidi na njihovom live albumu De Mysteriis Dom Sathanas Alive koji je izdan prošle godine. Necrobutcher skupa s Atillom je bio najaktivniji član što se tiče kontakta s publikom, sa svojim stalnim zurenjem u prve redove provjeravajući znamo li tekst dobro koliko i on. Hellhammera se nije moglo vidjeti od njegovih bubnjeva koji su više ličili kao oružja za masovno uništenje, ali zato smo ga čuli, i to jako dobro. Čovjek je powerhouse na dvije noge i svaki superlativ vezan za njegovo sviranje je vjerojatno opravdan.

Cijeli Boogaloo je držao dah prije početka prvog rifa naslovne, zadnje pjesme u setu De Mysteriis Dom Sathanas i tu uistinu bio vrh njihovog nastupa s mračnom atmosferom i predivno zlobnim vokalom Atille.

Unatoč zvuku ispod standarda, Mayhem je odradio fantastičan nastup kako vizualno tako i nastupom te vjerodostojno obranio svoju kultnu ostavštinu o kojoj nakon 23 godine i dalje pričamo.

Tekst: Tomislav Debelić
Foto: Lara Brkić

You may also like