Home ReviewsConcerts Izvještaj & galerija: Koegzistencija paganizma i black metala

Izvještaj & galerija: Koegzistencija paganizma i black metala

by Metal Jacket

Jučerašnji nastup rumunjskih i kanadskih glazbenika je bio nesvakidašnji u odnosu na ono što nam scena regularno servira. Prije nego što dalje počnem pisati želio bih par riječi reći o Centru za kulturu – “Božidarac” jer sam prvi put bio u istom; odlično raspoređen prostor, široka bina sa dobrom opremom i solidnim zvukom. Stvarno me čudi što se ovdje češće ne organiziraju koncerti s obzirom da ispunjava sve standarde (koliko sam imao prilike prijetiti).

Predgrupa Ossific je počela točno na vrijeme, što je pohvalno jer danas rijetko možemo naići na događaj čija se satnica poštuje. Moram priznati da nisam pretjerano slušao ovaj kvartet iz čistog razloga što ossific (12)produkcijska kvaliteta prvog albuma nije u razmjeri sa onim što bend može pružiti uživo. Baš zbog produkcijskog manjka sam očekivao da će live nastup biti zadovoljavajući. Što se stila tiče, pomalo atipične strukture, sa drastičnim promjenama dinamike (od nježnog/mirnog do bučnog/agresivnog) koju sačinjavaju black metal i progressive metal zvuci. Ja u suštini volim ovakvu muziku tako da sam bio zadovoljan, a po ponašanju, rekao bih i da publika dijeli moje mišljenje. Što se izgleda benda tiče možete primijetiti face paint, odoru i crne leće. Svjetla su bila dosta prigušena zbog video beam-a koji nije izlazio do izražaja zbog nedostatka platna u pozadini. Nasuprot tome ste mogli primijetiti da su projekcije bile vezane za sazviježđa. Jedina “loša” stvar koju sam primjetio je da bend nije pravio pretjerani kontakt sa publikom (ma koliko brojna bila). Baš su djelovali fokusirano na sviranje pa je to možda razlog odsutnosti? Sa tehničke strane mislim da se vokal trebao malo bolje čuti, a možda i nije? Bilo kako bilo, imam želju ponovo da ih čujem, po mogućnosti sa dužom setlistom.

Rumunski pagani – Negură Bunget su počeli prije planiranog vremena, još jedno fino iznenađenje. Bubnjar Negru, jedini član iz originalne postave nas je rogom uveo u prve note pjesme Tul-ni-ca-rînd koja ujedno prvi singl i prva pjesma sa novog albuma Zi. Ovom bendu inače nije prvi nastup u Srbiji tako da mi je bilo drago što ih nisam propustio i ovaj put. Pored pjesama sa albuma Om i Zi imali smo priliku čuti pjesmu Dacia Hiperboreană sa albuma Virstele Pamintului i moju omiljenu Nameteine sa albuma Tău. Svaki član benda je svirao po dva instrumenta, od određenih koje zasigurno možete čuti do nekih za koje vam nikada ne bi palo na pamet da su koristili. Nisu pretjerano pričali između pjesama, izuzev da nas obavijeste o svojim jubilejima. Na bini su djelovali dosta ozbiljno i potpuno koncentrirani na svoje sviranje. Jedino bih izdvojio Negru-a jer se stvarno pokazao kao savršeni perkusionista. Jedino zbog čega žalim je nedostatak sastava koji svira ostale puhačke i žičane instrumente jer pojedine melodične dionice stvarno nisam želio čuti sampliranima. Možda je glupo kada to rečem ali mislim da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih sam počeo slušati ovaj bend i jedan od razloga koji ih razlikuje od drugih u žanru black metala.

Tekst i foto: Strahinja Rupnjak 

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: