Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Fates Warning & Methodica @ Dom Omladine Beograda, 25.1.2018.

Izvještaj i galerija: Fates Warning & Methodica @ Dom Omladine Beograda, 25.1.2018.

by Srđan Radovanović

Methodica (9)

Osamdesete su donele ovom svetu svega i svačega. Amerikanci, opsednuti veličinom i jačinom i tako tim stvarima, su odlučili da prog-rock, tada relativno novi muzički pravac koji je uvelike doživio bum u Evropi, obogate sebi svojstvenom jačinom. Podstaknuti, doduše i NWOBHM-om koji je galopirao planetom, ovu fuziju je realizovala “velika trojka” kako vole da zovu: Queensryche, Dream Theater i Fates Warning. Premda su ova prva dva takoreći “household names” u svetu progressive metal pravca, ovi treći su, možda, malo nepravedno, nekako u njihovoj senci.

Fates Warning su prošli put svirali u Beogradu krajem 2014. godine. Kažu da je koncert bio stvarno sjajan, a ja se ne sećam zašto nisam mogao da dođem. Nadoknada je usledila letos na Wacken Open Airu, gde mi je njihov nastup ostao u dosta lepom sećanju. Prema tome, ovo se zaista nije smelo propustiti! Tim pre što sam u poslednjem trenutku morao da odustanem od Metal Meetinga pa mi ovo bio i prvenac ove godine.

Događaj su otvorili Italijani iz Verone pod imenom Methodica. Sad, ako je gorepomenuta trojka “old school prog”, onda bismo za ovu ekipu komotno mogli da kažemo u svakom mogućem smislu da su “new school”, tehnički i vizuelno. Kao i svi progeri, akcenat je na preciznosti. Ali na moju žalost nisam video previše mnogo od njih. Jesu delovali nekako stidljivo i zatvoreno sve vreme, ali činjenica je da nisam stigao ni da popijem pivo kao čovek, a oni su već krenuli da se pakuju, program ovog događaja im je alocirao po svemu sudeći nedovoljno vremena da se pokažu. Doći će ponovo pa ćemo videti više od njih!

Fates Warning su praktično lik i delo jednog čoveka pod imenom Jim Matheos. Za više od 30 godina koliko postoje su snimili mnogo albuma i svirali na mnogo bina, a na ovoj turneji snimaju live album, što je realno, uvek postastica za sve nas jer svi znamo da uživo skoro svaki bend nabaci još malo. Njihov najskoriji album Theories of Flight izašao je pre 2 godine tako da su imali lufta da listu prošaraju koliko god su mogli.

A prošarali su ga i te kako, već na samom početku smo čuli onaj kako volim da kažem “vintage Fates Warning” i Life in Still Water. Ubrzo potom su se stvari okrenuli ka modernim sa novom pesmom Seven Stars. Dakle, tema koncerta je uspostavljena, a shvatili smo već tad da nam je spremljen popriličan set, što je uvek prijatno a i uvek me iznenadi koliko god puta da sam to iskusio.

Interesantno je bilo primetiti da uprkos velikoj veštini, energiji i iskustvu, bend uspeva da na bini deluje neupadljivo i nenametljivo. Oni očito nemaju “rock star” komplekse koji umeju da idu na nerve, a Matheos jedna takva glava što kažu kod mene u kraju “je u senci”. Bukvalno u senci, rasveta je gađala po svim članovima naizmenično, a skroz levo videli samo siluetu jednog čupavog lika koji je izbacivao rifove tolikom lakoćom, kao da to nije ništa.

Pesma Still Remains je jedna od onih koju je napisao genijalni Kevin Moore kad je došao iz Dream Theatera i neko vreme bio u bendu. Da, imali su i klavijature ranije koje su u međuvremenu batalili čime je njihov moderan zvuk dodatno dobio na težini. Za kraj su nam ostavili krljačke Eleventh Hour i Point of View, a za “baš baš” kraj, Monument i Eye to Eye. Na taj način im je set prešao puna 2 sata, što sam, ponavljam, video sto puta, ali uvek imam utisak da su ovo garant uradili samo ovde i nigde više na celoj turneji!

Bio sam možda malo skeptičan kako li će se čuti sve u Domu Omladine. Bilo je podosta tehnički zahtevnih bendova koji nisu uspeli da ostave utisak da su tehnički potkovani zbog lošeg ozvučenja, ali je ovde situacija bila vrlo čista i vrlo kvalitetna. Ipak je u pitanju bio ozbiljan bend, tako da još jedan plus za Mjölnir!

You may also like