Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Deep Purple raspametio popunjenu Arenu! – Deep Purple, Monster Truck & Divlje jagode @ Arena Zagreb, 16.5.2017.

Izvještaj i galerija: Deep Purple raspametio popunjenu Arenu! – Deep Purple, Monster Truck & Divlje jagode @ Arena Zagreb, 16.5.2017.

by Tomislav Kuternik
Deep Purple

After centuries of living with nothing but my convictions
Broken fingers clawing through the walls of my incarceration
Escaping the clutches of eternal damnation
I was justified

The Long Goodbye Tour obilježava vrlo vjerojatno zadnju veliku turneju kultnog benda Deep Purple. Stoga je 16. svibnja u glavni grad bilo poprilično sad-ili-nikad situacija. Dolazeći u Zagreb imao sam podosta vremena za obilaženje grada na dan koncerta. Bio sam poprilično iznenađen manjkom plakata koji promoviraju ovu svirku, ali to definitivno nije zaustavilo da se gotovo cijela Arena popuni do čepa. Malo brzam stvari, stoga krenimo od predgrupa.

Vezano za turneju, Deep Purple je pobrao zanimljive goste: Europe za Veliku Britaniju, Alice Cooper za Ameriku, a mi u Hrvatskoj dobili smo Monster Trucks… i Divlje jagode s Andyem LaRocquom, gitaristom King Diamonda i Tonyem Martinom koji je nekih desetak godina nastupao s nešto mrvicu poznatijim bendom pod nazivom Black Sabbath(!).

Dakle, dobili smo veoma zanimljiv paket za tu večer. Oragnizacija se držala satnice gotovo u minuti pa su Divlje jagode počele nešto sitno iza 19:00 sati s pjesmom Let na drugi svijet. Njihov repertoar se očekivano sastojao od njihovih best of hitova kao što su: Divlje jagode, Kap po kap i Ciganka. Nakon toga smo imali uistinu poseban prizor za vidjeti i čuti: Tony Martin i Andy LaRocque s Divljim jagodama sviraju Headless Cross s istoimenog albuma Black Sabbatha koja je vjerojatno najpoznatiji i najbolje ocijenjen album iz ere Tony Martina.

Vjerujem da većina nije baš prepoznala pjesmu, ali nekolicina nas jednostavno je skrenula s uma kad kad je krenula pjesma Black Sabbatha s Tonyem Martinom na vokalu i gitaristom King Diamonda na istom mjestu. Toliko da nismo ni skužili koliko je zapravo bilo kikseva od strane benda. Vjerojatno zbog manjka probi te pjesme. Kako god, čuti Headless Cross bio je pravi doživljaj. Kad smo već kod doživljaja, zadnju stvar s Martinom obilježila je poznata pjesma Motori, na kojoj je dijelio vokalne dionice s Liviom Berakom. Samo što je Tony svoje dijelove pjevao na engleskom što je ispalo veoma zanimljivo.

Divlje jagode su odradile dosta profi nastup pokriven jako čvrstim zvukom i Liviom na vokalu koji stvarno kida na glasu. Naprosto su me iznenadili!

Divlje Jagode – setlista:
 1. Let na drugi svijet
 2. Divlje jagode
 3. Želim da te imam
 4. Ciganka
 5. Kap po kap
 6. Headless Cross (Black Sabbath cover) (Tony Martin, Andy LaRoque )
 7. Dying for Love (Black Sabbath cover) (Tony Martin)
 8. Missing You (Tony Martin)
 9. Motori (Tony Martin)

Istu stvar ne mogu reći za Monster Trucks, koji su započeli desetak minuta nakon Divljih jagoda, malo poslije 20:00 sati. Relativno mladi kanadski južnjački rock bend dao nam je gotovo sat vremena prilično energetskog nastupa, ali smo cijelo vrijeme imali dojam da smo ovako nešto već negdje čuli. Gitarist benda se toliko fura na Angusa Younga da bi se to vidjelo s Boeinga 747. Glazba je pokušaj kombinacije AC/DC-ja s kaubojskim štihom koji se uglavnom vrti oko iste finte. Tako da smo već nakon treće pjesme polako gledali na sat i čekali za ovaj trio završi.

Deep Purple

Nakon Monster Trucksa uslijedila je nešto duža priprema za zvijezde večeri – Deep Purple! Na ekranu se pojavio stari cover Deep Purple In Rock s novom postavom benda. Ne mogu više naznačiti mom čuđenju koliko su zapravo članovi benda stari s Ianom Gillanom koji je prešao sedam banki ili najmlađim članom gitaristom Steveom Morseom koji ima šezdeset jednu godinu i u boljoj su formi nego većina nas u publici. Ukratko, svojim nastupom su nas mlade fino osramotili, ne toliko skakanjem uokolo koliko tehničkom potkovanošću što je jednostavno prelijepo za slušati.

Svoj nastup započeli su s Time for Bedlam, prvom pjesmom s njihovog zadnjeg inFinite albuma kojeg promoviraju na ovoj turneji, prije nego su se posvetili starijim stvarima na veliku radost nas malih metalaca koji su uzbuđeno gledali ove djedove kako rokaju na bini. Posebno bih napomenuo Bloodsucker s albuma In Rock gdje je Ian pokazao da još uvijek može povući visoke dionice bez obzira na svoju starost.

Cijeli repertoar je bio dobar balans materijala s novog i best of albuma, gdje su najbolji trenutci ipak bile starije I poznatije pjesme poput Perfect Strangers, Strange Kind of Woman, Space Truckin uključujući Highway Star i Hush na bisu. Jedini minus koji mogu navesti kod njih je dosta rutinski kontakt s publikom. Ali opet, njihova glazba govori puno više i ovim su nastupom potvrdili da su odlični glazbenici, gdje posebno moram navesti Don Aireyja na klavijaturama i Stevea Morsea na gitari gdje su radili genijalne solaže između pjesama. Samo zbog takvih stvari vrijedno je vidjeti ovaj bend.

U slučaju da im je ovo stvarno zadnja velika turneja, odlaze s njom u velikome stilu što malo koji hard rock bend u njihovim godinama može postići.

Deep Purple – setlista:
 1. Time for Bedlam
 2. Fireball
 3. Bloodsucker
 4. Strange Kind of Woman
 5. Johnny’s Band
 6. Uncommon Man
 7. The Surprising
 8. Lazy
 9. Birds of Prey
 10. Hell to Pay
 11. Keyboard Solo (Don Airey)
 12. Perfect Strangers
 13. Space Truckin’
 14. Smoke on the Water
Bis:
 1. Highway Star
 2. Hush (Joe South cover)
 3. Bass Solo (Roger Glover)
 4. Black Night
Tekst: Tomislav Debelić
Foto: Vedrana Dobrić

You may also like