Home ReviewsConcerts Report: Mastodon & Kvelertak @ Tvornica kulture, Zagreb, 16.6.2017

Report: Mastodon & Kvelertak @ Tvornica kulture, Zagreb, 16.6.2017

by Ivan Slunjski
Mastodon

Mastodon

Miris marihuane, ishlapljene Žuje te zvuci čistokrvnog rock’n’rolla su summa summarum jučerašnjeg, četvrtog “ukazanja” američkih sludge metal legendi Mastodon. Nakon posljednjeg nastupa 2015. godine, vratili su se na mjesto zločina u zagrebačku Tvornicu kulture te ju ponovo napunili ljudima željnih teških rifova, distorziranih gitara i probadajućih vokalnih dionica frontmena Troya Sandersa.

KvelertakZa razliku od prethodnog nastupa pred hrvatskom publikom kada su bili jedini akteri večeri, ovog puta njihov nastup je otvorio norveški black’n’roll bend Kvelertak. Iako nemaju dug radni staž, prepoznatljivo su ime na norveškoj glazbenoj sceni gdje ponosno drže status prvog disco black metal benda. Davne 2010., bend je nastupio u Močvari kao predgrupa američkom metalcore bendu Converge.

Njihov drugi nastup u Tvornici je bio popraćen od strane velikog broja fanova. Erlend Hjelvik, pjevač Kvelertaka, tijekom prve pjesme Dendrofil For Yggdrasil nosio je svoju famoznu masku koja je jedan od zaštitnih znakova ovog benda. U svom 60-minutnom nastupu izveli su najviše pjesama s njihovog novog, nedavno objavljenog albuma Nattesferd. Pjesme 1985 i Berserkr su bile izvrsno prihvaćene od strane publike, a prava ludnica započela je na pjesmi Blodtørst. Dečki su se zahvalili publici te svoju setlistu zaključili pjesmom Kvelertak. Izbor predgrupe za ovaj koncert je pogodak “u sridu” pa fanovi sigurno očekuju brz povratak ovog benda u naše krajeve.

MastodonNešto poslije 22 sata na pozornicu su stale zvijezde večeri – Mastodon! Ova famozna četvorka otvorila je nastup s novom pjesmom Sultan’s Curse. Kao i kod nastupa Kvelertaka setlista je bila dominantno orijentirana na predstavljanje njihovog novog albuma Emperor of Sand. Nastavljajući sa pjesmama Divinations i The Wolf Is Loose atmosfera je podignuta na višu razinu. Pjesme Black Tongue, Colony of Birchmen i Oblivion natjerale su publiku punu života na headbanganje i pjevanje omiljenih pjesama. Show Yourself, Precious Stones i Roots Remain izvedene su jedna za drugom te su se pokazale kao izvrstan odabir za prezentaciju novog albuma. Završni dio koncerta ostavljen je za pjesme Mother Puncher i March of the Fire Ants. Publika je tražila još pa su se dečki ponovo popeli na binu da izrokaju Tvornicu do temelja pjesmom Blood and Thunder. U sat i pol svirke Mastodon je ponovo pokazao kako su upravo oni jedan od glavnih aktera heavy scene 21. stoljeća, a osmijesi fanova po izlasku iz uzavrele tvornice ukazuju na vraški dobro odrađen posao.

Mastodon setlist
1. Sultan’s Curse
2. Divinations
3. The Wolf is Loose
4. Crystal Skull
5. Ancient Kingdom
5. Bladecatcher
6. Black Tongue
7. Colony of Birchmen
8. Ember City
9. Megalodon
10. Andromeda
11. Oblivion
12. Show Yourself
13. Precious Stones
14. Roots Remain
15. Chimes at Midnight
16. Steambreather
17. Mother Puncher
18. Circle of Cysquatch
19. March of the Fire Ants
20. Blood and Thunder

You may also like